fbpx

IK GEEF JOU… een voorraad zaaizaad (Oeganda)

'We kregen 50 kilo bonen om te zaaien, de opbrengst was 350 kilo!' Achan Rose Betty is enthousiast over het resultaat van een jaar noeste inspanning. Jaar in jaar uit viel de opbrengst tegen; veel oogst ging weer verloren doordat boeren hun oogst verkeerd opsloegen. Bonen beschimmelden en leverden niks meer op. Als de oogst nog wel geschikt was voor de verkoop, waren de hoeveelheden vaak te klein en dus niet interessant voor handelaren.

Startkapitaal

Samen met onze partnerorganisatie sloegen dorpelingen de handen ineen. Ze bouwden een graanbank, een soort voorraadschuur, waar de oogst veilig opgeslagen werd. Ze kregen voorlichting over effectieve landbouwmethoden en over de wijze van opslag. 'De training die ik kreeg, opende ineens mijn ogen. Voorheen sloeg ik bijvoorbeeld oude en nieuwe oogst bij elkaar op. Maar daarmee ging veel oogst verloren door schimmels die al in de oude oogst zaten'. Als startkapitaal kreeg Achan Rose Betty een voorraad zaaizaad, bonen, om voor het eerst met de nieuwe kennis aan de slag te gaan.

'De training opende ineens mijn ogen'

Toen de marktprijs gunstig was, verkocht men in één keer een grote hoeveelheid van de oogst. De opbrengst zetten dorpelingen voor een deel op een gezamenlijke spaarrekening. Deze werkwijze slaat heel goed aan. Iedereen ziet het effect en werkt van harte mee.

Wat kost 't?

U kunt ook meedoen en boeren in Oeganda financieel steunen. Voor € 2 krijgt een boer in de Karamoja regio een kilo zaaizaad. Iedere boer krijgt gemiddeld 50 kilo. Hoeveel kilo geeft u?

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen