fbpx

Noodhulp Filipijnen orkaan Mangkhut

Orkaan Mangkhut heeft een chaos veroorzaakt toen hij in de nacht van 14 op 15 september over het noorden van de Filipijnen is getrokken. De zeer krachtige orkaan heeft huizen, kostbare landbouwgrond en oogst verwoest. 

Welke hulp bieden we?

Net na de orkaan hebben we noodhulp verleend door water, voedsel en medicijnen te verstrekken. Veel huizen zijn beschadigd, muren zijn omgevallen of daken eraf gewaaid. De huizen van modder en riet zijn veelal helemaal verwoest. Ook is er 1.22 miljoen hectare rijstgronden beschadigd wat voedselschaarste veroorzaakt. We zijn gestart met het repareren van huizen of het bouwen van orkaanbestendige huizen. Ook bieden we ondersteuning bij de nieuwe oogst om weer voedsel te verbouwen en inkomen op te generen. Dit is bijvoorbeeld door krediet te verstrekken en training te geven om een nieuwe rijst- of maisoogst te organiseren. Of samen na te denken over een andere minder kwetsbare inkomensbron. Zo kunnen de huishoudens weer voor zichzelf en anderen zorgen.

Resultaten tot nu toe:

februari 2019

  • 129 getroffen gezinnen hebben steun ontvangen voor hun levensonderhoud;
  • 125 boerengezinnen hebben hun gewassen opnieuw kunnen bebouwen;
  • 14 vissers hebben hun visgerei weer gebruiksklaar kunnen maken en zijn weer aan het werk.

Verder is er hard gewerkt aan het weerbaar maken van de gemeenschappen in de toekomst, is er gewerkt aan het herstel van de scholen zodat de kinderen weer onderwijs kunnen ontvangen. En is ook in de achterliggende periode de medische zorg doorgegaan.

Fotoverslag van de wederopbouw in de Filipijnen.

Verhaal van boer Tomasa Jaramillo

Ik ben Tomasa Jaramillo, 65 jaar en inwoner van Barangay Paras St. Domingo, Ilocos Sur. Ik ben boer. Het boerenwerk heb ik van mijn ouders geleerd. Toen zij zijn overleden heb ik hun boerderij overgenomen en voortgezet. Ik heb vroeger mij school niet kunnen afmaken, omdat mijn ouders niet in staat waren dat te betalen.

Zelf ben ik alleenstaand, maar ik heb een neef bij mij inwonen. Al vanaf dat hij kind was. Ik heb geen eigen landbouwgrond, maar ik huur grond. Veel boeren in mijn omgeving zijn boer op deze manier, omdat ze geen middelen hebben om zelf grond te kopen. Ik verbouw planten, rijst, uien en tomaten.

Voordat de typhoon ons land trof, was ik bezig met het verbouwen van twee hectare rijst. De verwachting is dat het een goede en overvloedige oogst zou worden. De typhoon verwoeste echter volledig mijn gewas. Daardoor had ik geen opbrengst. Maar ik moest wel de huur van mijn stuk grond betalen. Bijna alle boeren hadden hetzelfde probleem als ik, en waren niet in staat om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.

Ik ben dankbaar voor de financiële steun van AMG, de organisatie die onze gemeenschap ondersteunt. Daardoor kon ik opnieuw beginnen met het planten van uien en groenten. Nu heb ik mijn schulden kunnen afbetalen.

Ondanks deze tegenslagen voel ik mij gezegend. Ik dank de Heere voor alles.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen