Projectupdate Job Booster Tsjaad (nov. 2021)

De resultaten in 2020 werden overschaduwd door de coronapandemie. In 2021 leek de situatie in Tsjaad te stabiliseren. Het officiële aantal coronabesmettingen is nog altijd laag en de mensen pakten hun leven weer op. De impact van de coronapandemie werkt door in bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. In de eerste maanden van dit jaar waren er nauwelijks vacatures. De focus van Job Booster verschoof daardoor nog meer naar de ondersteuning van startups.

Politiek waren de eerste maanden van 2021 onrustig. In aanloop naar de presidentsverkiezingen in april waren er demonstraties in N’Djamena. Na het overlijden van de herkozen president werd zijn zoon interim president. Dat was aanleiding voor opnieuw een periode met demonstraties. In die onrustige weken waren bijeenkomsten en evenementen verboden. Daardoor konden ook bijeenkomsten van Job Booster niet doorgaan.

Hoog bezoek

In juni ontving Job Booster de Minister van Jeugd en Ondernemerschap en enkele hooggeplaatste medewerkers van het ministerie. Zij wilden Job Booster leren kennen. Ze vroegen ook naar de uitdagingen waar Job Booster tegenaan loopt. Tijdens het gesprek verkenden we mogelijkheden voor samenwerking. De minister is enthousiast over Job Booster.

In diezelfde maand nam Job Booster deel aan een samenwerkingsverband om jeugdwerkgelegenheid te bevorderen. De delegatie van de EU in Tsjaad nam het initiatief voor deze samenwerking en dankzij de goede contacten met Job Booster werden we uitgenodigd.

Nieuwe startups

Dat er voor jonge ondernemers veel kansen zijn, zagen we al in 2019 en 2020 toen in totaal 140 jongeren een onderneming starten. In de eerste helft van dit jaar kwamen daar nog eens 39 startups bij die Job Booster ondersteunt.  Na een intensief traject met coaching gaan de jonge ondernemers zelfstandig verder. Job Booster biedt hen wel op verschillende manieren ondersteuning om hun bedrijf verder te professionaliseren.

Dat deden we bijvoorbeeld door hen te begeleiden bij het aanvragen van fondsen om in hun bedrijf te investeren. We trainden hen op kwaliteitsstandaarden voor producten. Met die kennis kunnen ze de kwaliteit van hun product vergroten. Tot slot organiseerden we sessies waarbij een ervaren ondernemer de jongeren inspireert en de jongeren kunnen netwerken met andere ondernemers.

Banen!

Via de startups werken we aan de arbeidsmarkt. Bij de selectie van startups wordt ook meegewogen of er in potentie arbeidsplaatsen kunnen ontstaan bij het bedrijf. We zien dat er al 364 jongeren een baan hebben gevonden (parttime en fulltime) bij één van de door Job Booster ondersteunde startups. Dat is een mooi resultaat!

Job Booster – social enterprise

Vorig jaar werden de eerste stappen gezet om een Job Booster onderneming te starten in Tsjaad. Met deze onderneming verzekeren we blijvende impact, ook als het project is afgerond. Inmiddels zijn alle formaliteiten afgerond en is er een geregistreerde Job Booster onderneming. Daarmee begint een nieuwe fase waarbij we een duidelijke scheiding maken tussen de activiteiten van het project en van de onderneming.

Vorig jaar opende Job Booster een aantal flexplekken waar jonge ondernemers kunnen werken. Er staan computers, er is internet en er is een printer, maar belangrijker: doordat de jongeren elkaar ontmoeten kunnen er creatieve ideeën en kruisbestuiving ontstaan waar de ondernemers van profiteren. Dit is één van de activiteiten die onder de Job Booster onderneming vallen.

In 2022 gaan we verder in dit proces waarbij we de Job Booster social enterprise steeds beter en verder toerusten om zelfstandig winst te kunnen maken.

39

schreven een ondernemingsplan waarmee ze een lening kunnen aanvragen

53

jongeren startten een onderneming

22

jongeren hebben hun onderneming formeel geregistreerd

61

jongeren ontwikkelden een prototype van hun product

Een eigen onderneming? Maar de concurrentie dan?

Alphonsine en Flora uit Tsjaad droomden van een eigen kleermakerij, maar ze hadden de moed niet om een bedrijf te starten. De concurrentie werkte hen op hun zenuwen. Toch zijn ze nu de trotste eigenaars van Floraph’s Fashion. De enthousiaste ondernemers werden ondersteund door Job Booster Tsjaad. ‘Het is onze visie om een groot jeugdcentrum en ontwerpershuis te openen.’

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring