Projectupdate Onderwijs Colombia | december 2020

In Nederland zijn de scholen al weer een aantal maanden geopend, maar in Colombia volgen de kinderen nog thuisonderwijs. Hoewel niemand de impact van het coronavirus kon overzien, bleven we ons samen met onze partnerorganisatie Conviventia inzetten voor een veilige leeromgeving voor de kinderen.  

In deze rapportage blikken we terug op januari t/m juni 2020. Hoe verloopt het thuisonderwijs? Heeft het coronavirus impact op de gezondheid van de kinderen? Worden docenten nog getraind? Het zijn belangrijke vragen voor de voortgang van het project, maar hierachter gaan verhalen van mensen schuil. Ontmoet de moeder van Jazmin en Alexa: ze vertellen hoe het onderwijs hun leven heeft veranderd.

IMPACT VAN DE CORONACRISIS

Colombia is zwaar getroffen door de coronacrisis. Het aantal besmettingen nam vanaf maart in heel snel tempo toe met op het hoogtepunt meer dan 13.000 nieuwe patiënten op 1 dag. Om dit een halt toe te roepen riep de regering op tot een strenge lockdown. Dit had echter ook ernstige gevolgen: al na een paar dagen hadden mensen moeite voedsel op tafel te krijgen. Colombianen in nood hingen rode vlaggen uit ramen en deuren – de rode vlag werd een nationaal symbool voor honger.

Missy Christie, directeur van onze partnerorganisatie Conviventia vertelt: ‘Bogota, onze hoofdstad, is een van de steden waar de crisis het hardst heeft toegeslagen. Veel inwoners, meest jongeren en vrouwen, zijn werkloos geraakt. In juli was het werkloosheidspercentage 25,1 procent, wat staat voor het verlies van 1,2 miljoen banen.’

Onze partnerorganisatie Conviventia geeft online trainingen aan vrijwilligers door het hele land om klaar te staan als de nood groter wordt. Hierbij worden ook de plaatselijke kerken betrokken. Samen verbonden, juist nu!

DOELEN 2020

3.000

kinderen naar school

4%

verlaat school vroegtijdig

80%

gaat doorstuderen na de middelbare school

Training

voor docenten en medewerkers van scholen

Beleid beïnvloeden

zodat de kwaliteit van het onderwijs en de situatie van kinderen op grote schaal verbetert

ONDERWIJS TIJDENS DE CORONAPANDEMIE

Online thuisonderwijs

Tot het einde van 2020 worden de lessen in Colombia online gegeven. Als er geen nieuwe corona-uitbraak komt, zullen de scholen in januari 2021 weer hun deuren openen.

Het thuisonderwijs wordt gegeven via de telefoon, WhatsApp, Zoom en Google Classroom. Om ervoor te zorgen dat geen enkel kind achterblijft, kregen een aantal leerlingen die dit nog niet hadden (tijdelijk) een computer of tablet. In gebieden zoals Cartagena, Lucero Alto en Cazuca, waar families geen toegang hebben tot internet, worden andere onderwijsmethodes gebruikt. Er worden bijvoorbeeld werkbladen uitgedeeld en er wordt telefonisch begeleiding gegeven.

Het online thuisonderwijs in Colombia is enerzijds een grote uitdaging voor docenten, leerlingen en schoolpersoneel, maar tegelijkertijd is het ook een grote kans. Leerlingen leren bijvoorbeeld hoe ze internet gebruiken. De leerlingen waarderen het thuisonderwijs, maar toch wordt het samen zijn en het samen leren ook wel gemist!

Gezondheid van de scholieren

De afgelopen maanden werden er voedselpakketten uitgedeeld aan families die door de pandemie moeite hebben om in hun basisbehoeften te voorzien. Deze ondersteuning is cruciaal om de leerlingen betrokken te houden bij het onderwijs, want de kans is anders groot dat kinderen de school verlaten om te gaan werken.

Er werd ook digitaal materiaal ontwikkeld voor de families over gezonde eetgewoonten en voeding. Zo probeert de school families bewust te maken van het belang van gezonde en voedzame maaltijden. Ook werden er oefeningen gegeven om thuis in beweging te blijven en werden de gezinnen ondersteund in het behouden van een goede hygiëne. Zeker tijdens de coronapandemie is dat van levensbelang!

Training docenten

Elke maand komen de docenten bij elkaar om te bidden. Zeker tijdens de coronapandemie waren dit waardevolle online bijeenkomsten. Daarnaast volgen de docenten van onze partnerorganisatie Conviventia jaarlijks trainingen om hun pedagogische vaardigheden te verbeteren. Ze leren nieuwe lesmethodes gebruiken, volgen workshops over het omgaan met moeilijke leerlingen en leren hoe ze het christelijk onderwijs vorm kunnen geven. Sinds de coronapandemie worden deze trainingen ook online gegeven.

HET VERHAAL VAN…

‘Geweldig dat mijn dochter kan studeren!’

Jazmíns dochter neemt neemt al sinds de kleuterschool deel aan het sponsorprogramma in Colombia. Jazmín zelf werd in de 5e klas door haar moeder van school gehaald om voor haar broers en zussen te zorgen. ‘Het is bijzonder dat iemand in een ander land ons wil steunen, terwijl diegene ons helemaal niet kent. Ik ben dankbaar dat de sponsor wil investeren in de studie van mijn kind en in haar toekomst!’

Tijdens de pandemie leent de dochter van Jazmín een computer van de buren. ‘Met mijn spaargeld heb ik een internetverbinding gekocht, zodat mijn dochter haar lessen kan volgen. Het is erg belangrijk dat mijn dochter naar school kan blijven gaan en leert over Jezus. Zo kan ze werken aan een betere toekomst.’

‘Ik ben blij dat de school helpt’

Alexa (10) zit in groep 5. Het afgelopen jaar heeft ze veel geleerd. ‘Soms vind ik het leren moeilijk, maar gelukkig krijg ik op school extra hulp.’ Tijdens de coronapandemie wordt de familie van Alexa extra ondersteund met o.a. voedselpakketten. ‘Die steun kunnen we nu ook goed gebruiken, want mijn ouders zijn hun baan verloren. Ik ben blij dat de school helpt door meer te geven dan alleen onderwijs!’

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring