Projectupdate Onderwijs Colombia | juli 2021

Thuisonderwijs, virtueel op schoolreis, training van 100 docenten en koningsdag. Er is in Colombia veel gebeurd de afgelopen maanden! We geven u graag een update over het onderwijs in Colombia. Dank u wel voor uw betrokkenheid!

DOELEN VAN DIT ONDERWIJSPROJECT

  • 2.800 kinderen ontvangen goed, christelijk onderwijs
  • Kinderen worden beschermd tegen uitbuiting
  • Families worden versterkt door trainingen en bijeenkomsten
  • Docenten leren beter lesgeven en creëren een veilige, stimulerende leeromgeving

Manon (18) maakte een onvergetelijke reis naar Colombia

Manon reisde in mei 2019 als Young Ambassador naar Colombia. Die reis maakte veel indruk. ‘We waren op bezoek bij een jongen die op één van de scholen zat. Zijn vader moest overdag voor zijn vrouw zorgen die ziek was en niet meer kon lopen. Om toch wat geld te verdienen, ging hij ’s nachts op pad om plastic flessen te verzamelen. Voor een week werk, verdiende hij slechts €7,-. Aangrijpend dat iemand die zó hard werkt en zó weinig verdient, nog steeds positief en dankbaar in het leven staat en er alles voor over heeft om zijn kinderen een betere toekomst te bieden!’

ONDERWIJS TIJDENS DE CORONAPANDEMIE

Onderwijs vanuit huis

In Colombia krijgen kinderen nog steeds thuis les, want sinds maart 2021 is het aantal coronabesmettingen weer hard gestegen. Maar de docenten zijn creatief: ze passen hun lessen aan, zodat het onderwijs digitaal gegeven kan worden. Voor de kinderen zonder internet is er een geprint werkblad beschikbaar. Ook de ouders worden bij het onderwijs betrokken. Docenten hebben bijvoorbeeld regelmatig contact met de ouders via WhatsApp. Thuisonderwijs is een mooie kans om de families meer naar elkaar toe te laten groeien en ze het belang van onderwijs te laten zien!

Stoppen met school
Begin januari 2021 waren de scholen even open en konden de kinderen in kleine groepen onderwijs volgen. In Colombia zijn de economische gevolgen van de pandemie groot. Veel ouders hebben hun baan verloren, waardoor er weinig geld is. De kans dat kinderen vroegtijdig stoppen met school is aanzienlijk en daarom werd er direct contact opgenomen met de kinderen die niet naar hun lessen kwamen. Zij ontvingen extra steun, bijvoorbeeld in de vorm van een voedselpakket, medische zorg en gesprekken met een sociaal werker.

100 docenten leren over christelijk onderwijs

Een belangrijk onderdeel van het onderwijsprogramma is het trainen van docenten, zodat zij hun lesvaardigheden kunnen verbeteren. Door de lockdown kunnen veel docenttrainingen helaas niet doorgaan. Digitaal wordt er wel wat georganiseerd, maar een goede internetverbinding is voor veel docenten een uitdaging. Thuiswerken in Colombia is niet zo makkelijk als in Nederland! Toch kreeg onze partnerorganisatie een mooie kans om hun christelijk onderwijsmodel breder bekend te maken. Tijdens vier workshops deelde Conviventia met meer dan 100 schooldirecteuren en leraren hun kennis over pedagogiek, sociaal-emotioneel leren en het beschermen van kinderen.

Virtueel op schoolreis naar Nederland

Hoe kun je nieuwe plekken ontdekken als je je huis niet uit mag? Op die vraag wisten de docenten wel een antwoord: ze organiseerden virtuele schoolreisjes naar plekken die de kinderen anders nooit zouden kunnen bezoeken. Op Koningsdag gingen de kinderen bijvoorbeeld op reis naar Nederland en leerden ze alles over klompen, molens en kaas. In oktober werd een virtuele Bible day georganiseerd waarop de kinderen in gesprek gingen over verschillende Bijbelverzen en verhalen. Deze online activiteiten werden erg gewaardeerd door de kinderen!

HET VERHAAL VAN…

Jhon David: ‘De leraren zijn geduldig’

Jhon David zit in de 6e klas van de Alto de Cazuca School in Colombia. Ook hij ontvang via onze partnerorganisatie Conviventia thuisonderwijs. ‘De leraren zijn heel geduldig, begripvol en ondersteunend. Zo nu en dan hebben we problemen met de internetverbinding en dan bedenken ze andere manieren om toch de lessen te kunnen doen.’ Zijn moeder is trots op hem: ‘Jhon David haalt tot nu toe goede resultaten. Hij is erg gemotiveerd voor zijn studie en ik doe mijn best om hem te helpen.’

Ouders verloren hun baan
Als gevolg van de lockdown heeft in Colombia 60% van de ouders hun baan verloren. Ook moeder Edith is werkloos geraakt. Toch houdt ze hoop: ‘We hebben tijdelijk hulp gekregen van school, waaronder begeleiding voor mijn kinderen en voor mezelf. Ook worden we geholpen met de digitale lessen. En we hebben een voedselpakket gekregen waar we erg dankbaar voor zijn! Ondanks de moeilijkheden, zijn we gezegend en voorziet God in wat we nodig hebben.’ Bemoedigend om te horen!

Docent Lina (26): van sponsorkind naar zélf voor de klas

‘Als klein meisje ging ik naar de Dios es Amor school in Altos de Cazuca. Hier kreeg ik les van docenten die om mij gaven en mij lieten kennismaken met het Evangelie.’ In 2012 ontving Lina haar diploma van de middelbare school. Net als 75% van de leerlingen in Colombia besloot ook Lina om verder te studeren. ‘Mijn grootste passie is het lesgeven aan kinderen,’ vertelt Lina. Ze ging Pedagogiek studeren aan de Minuto de Dios Universiteit. Dankzij financiële steun van haar familie en van haar sponsor lukt het Lina om ook deze studie af te ronden. In 2018 studeerde Lima af als docente!

Een jaar later kreeg Lina de kans om in Bogota te gaan werken. Conviventia bood haar een baan aan. Lina vertelt: ‘Mijn eerste baan als docente was uitdagend. De kinderen kwamen veelal uit een moeilijke leefomgeving, waardoor ze geen gemakkelijk gedrag hadden. Bovendien zaten kinderen met verschillende leeftijden en verschillende niveaus in één klas.’

Een aantal maanden later kreeg Lina een nieuwe baan aangeboden, waarin ze zich meer kon toeleggen op de kwaliteitsverbetering van het leesonderwijs. ‘Ik evalueerde hoe docenten leerlingen uit de 2e klas leren lezen. Daarnaast hielp ik bij het afnemen van toetsen.’ Inmiddels staat Lina weer voor de klas en begeleidt ze kinderen en hun families.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring