Projectupdate Onderwijs Guatemala | Oktober 2020

‘Guatemala, het land van de eeuwige lente.’ Deze uitspraak staat symbool voor de nieuwe kansen en mogelijkheden tot groei en bloei in het land. Helaas is er ook de weerbarstige realiteit van straatbendes, drugs, moord en geweld. Veel jongeren en kinderen groeien op in gevaarlijke wijken. Lid worden van een criminele bende lijkt een uitweg, maar is vaak juist het begin van veel problemen. Wat biedt dan wel perspectief op een hoopvolle toekomst?

Onderwijs is en blijft de cruciale factor die verandering brengt, daarom investeert Woord en Daad al 40 jaar samen met haar lokale partnerorganisatie AMG Guatemala in christelijk onderwijs in Guatemala. De Bijbelse boodschap van hoop wordt via 40 scholen en naschoolse opvangcentra met meer dan 5.000 kinderen gedeeld.

Sinds maart 2020 staan we voor een grote uitdaging: door de coronapandemie zijn de scholen gesloten en krijgen de kinderen thuisonderwijs. Welke gevolgen dit heeft, kunt u in deze update lezen. We kregen ook mooi nieuws van de overheid: in 2021 mogen we 15.000 docenten trainen in Guatemala.

Hartelijk dank voor jullie bijdrage aan dit project!

Het onderwijs gaat door!

Thuisonderwijs via internet

Sinds 15 maart zijn in Guatemala alle scholen gesloten en vinden alle lessen online plaats. 90% van de leerlingen volgt de les online, maar zo’n 10% heeft een niet of nauwelijks een internetverbinding thuis. Voor hen worden de lessen opgenemen om later terug te kijken.

Eens in de twee weken gaan de leraren naar school om het bijbehorende lesmateriaal te printen. Ouders halen dit materiaal vervolgens op, zodat de sponsorkinderen thuis aan de slag kunnen. Elke week is er bovendien een uur lang online bijbelles voor de leerlingen.

Vanaf januari 2021 gaan naar verwachting de scholen weer open. Waarschijnlijk wordt er vanaf dan fysiek  onderwijs gegeven in verschillende shifts of alleen aan de oudere groepen. De leerlingen blijven dus ook de komende maanden nog gedeeltelijk thuisonderwijs volgen.

Trainingen voor 15.000 leraren

Afgelopen jaar hebben we samen met het INCE netwerk een nieuwe trainingsmodule ontwikkeld voor docenten in Guatemala. Centraal in deze trainingsmodule staat de vraag: ‘Wie ben ik als persoon?’ En: ‘Hoe sta ik in het leven?’. Wanneer een docent deze vragen kan beantwoorden, kan hij/zij zich verder ontwikkelen tot een docent die met de juiste capaciteiten en expertise voor de klas staat.

Na verschillende gesprekken met het Ministerie van Onderwijs in Guatemala  kregen we mooi nieuws! In 2021 mogen we een pilot van de trainingsmodule uitvoeren in de twee regio’s met de meeste docenten, waardoor zo’n 15.000 docenten zullen worden bereikt. Een mooie stap om de kwaliteit van het onderwijs blijvend te verbeteren!

Het verhaal van…

Yohana: ‘Ik probeer mijn kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen met het schoolwerk. Via het sponsorprogramma hebben ze alle benodigde schoolmaterialen ontvangen. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen de tijd en ruimte hebben om zich te ontwikkelen.’

Hartelijk dank voor jullie betrokkenheid en steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring