Projectupdate Werk en Opleiding Sri Lanka (okt. 2021)

Iedere jongere heeft recht op een waardig inkomen. Daar werken we aan in Sri Lanka. Met onze Job Booster-aanpak ondersteunen we jongeren om aan de slag te gaan in met name de bouw en de zuivel. Eén van de mooie aspecten van de Job Booster-aanpak is de grote flexibiliteit die er in het project ontstaat. Job Booster neemt de ontwikkelingen in de markt als uitgangspunt en speelt daar op in.

Kansen in handwerk

Dat zagen we ook in de eerste maanden van dit jaar, waarin er kansen waren in sectoren die niet de focus van het project hebben. Toch ondersteunen we jongeren om in deze sectoren een inkomen te verdienen. Zo trainden we 30 vrouwen in Vavuniya in handwerk. Van hen startten 25 vrouwen een eigen onderneming. Vatsala (verhaal rechts) is één van hen. En dat is het doel van ons programma: een waardig inkomen.

In andere sectoren zagen we kansen, maar belemmerden de coronamaatregelen de training van jongeren. Zo zijn er voorbereidingen getroffen voor trainingen tot telefoonreparateur, motormonteur en bakker. Helaas konden deze trainingen niet gegeven worden door de maatregelen.

Impact coronapandemie

De beperkende maatregelen vormden een extra uitdaging voor onze partner, maar waar en wanneer dat kon, zetten zij zich in om jongeren te ondersteunen naar een inkomen. Het is mooi om te zien hoe er ondanks de moeilijk situatie is gewerkt aan het netwerk met werkgevers en andere organisaties. Ook is er bemiddeld om jongeren aan een baan te helpen met een goed salaris. Er lijkt een trend te zijn in de arbeidsmarkt waarbij werkgevers de voorkeur geven aan vrouwen. Dat biedt kansen om deze kwetsbare groep te ondersteunen, tegelijk is er een uitdaging. De vrouwen mogen niet gezien worden als een goedkoper alternatief voor mannen. Ook de vrouwen hebben recht op een waardig inkomen.

116

jongeren vonden een baan als metselaar

89

jongeren vonden een baan als timmerman

8

jongeren startten als zelfstandig metselaar

9

jongeren startten als zelfstandig timmerman

25

vrouwen startten een onderneming in handwerk

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring