Projectupdate Werk en Opleiding Sri Lanka (sept. 2022)

De eerste maanden van 2022 waren uitdagend voor het Job Booster-project. Sri Lanka kwam in een diepe economische crisis terecht met een torenhoge inflatie. Daardoor ontstond er onder andere een tekort aan brandstof. Na aanhoudende demonstraties stapte de president op. (meer over de situatie in Sri Lanka in dit artikel). Die landelijke situatie werkt ook door in de resultaten van Job Booster.

Door brandstoftekort konden bijvoorbeeld niet alle trainingen gegeven worden. Job Booster stelt jongeren voor aan werkgevers met vacatures. Door de brandstofschaarste werden deze gesprekken vaker telefonisch gevoerd. Ook werken we samen met overheidsinstelling CIDA voor het trainen van jongeren in de bouw. Door de politieke spanningen in het land en het aftreden van de president werden alle trainingen van het CIDA uitgesteld. Daardoor zijn er geen jongeren opgeleid voor de bouw. Ook de trainingen voor de toerismesector konden door de spanningen in het land niet gegeven worden.

In deze omstandigheden wordt de flexibiliteit van de Job Booster-aanpak zichtbaar. De resultaten vallen tegen, omdat er geen trainingen voor de bouw of toerisme gegeven werden. Anderzijds werden er toch 164 jongeren getraind, volgden 274 jongeren volgden een soft skills training en verdienen 350 jongeren een inkomen in loondienst of als ondernemer. Hoewel het uitdagend was om de jongeren naar een inkomen te ondersteunen, is dat een mooi resultaat. Als we de doelstelling om jongeren te trainen voor de bouw buiten beschouwing laten, haalden we 92% van de doelstelling.

Hoe verder?

De laatste weken is de situatie in het land enigszins verbeterd. Brandstof en gas zijn weer beschikbaar en worden verspreid via een quotering. Iedere inwoner krijgt een vastgestelde hoeveelheid. Daardoor zijn er geen rijen meer bij tankstations, al is het weekrantsoen voor veel mensen ontoereikend.

Ook de inflatie blijft hoog. Voor veel inwoners van het land is het steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Daar lijkt voorlopig nog geen verandering in te komen. Er is nog geen akkoord met het IMF, waardoor het land praktisch failliet blijft.

We kijken dan ook met gemengde gevoelens naar de komende maanden. Het is onzeker of de bouw en toerismesector weer banen zullen opleveren voor jongeren. We houden nauw contact met onze partners in deze sectoren, zodat we elke kans die zich voordoet kunnen aangrijpen om jongeren te ondersteunen. Daarnaast blijven we zoeken naar kansen in andere sectoren waar kansen zijn.

164

jongeren hebben een training of coaching afgerond

(doel 2022: 1.075)

101

jongeren sloten een lening af gefaciliteerd door Job Booster

(doel 2022: 280)

179

jongeren werden ondersteund naar een baan

(doel 2022: 905)

171

jongeren startten een onderneming

(doel 2022: 568)

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring