Rapportage 2020 | onderwijs en opvang in Tsjaad

Impact van het coronavirus

Op 15 oktober 2020 openden de scholen in Tsjaad weer hun deuren. Deze datum markeert het einde van een periode van lockdown waarin het openbare leven stil lag en de overheid strenge maatregelen nam. Winkels waren gesloten en mensen mochten niet zomaar naar buiten. Hoewel de gezondheidssituatie mee lijkt te vallen in Tsjaad, ervaren veel families en hun kinderen grote economische gevolgen van de lockdown: velen verloren hun inkomsten en moe(s)ten moeite doen om aan voedsel te komen met de stijgende prijzen. FDB voorziet families en hun kinderen van de basisbehoeften. Dit maakt hen weerbaar en zo kunnen zij straks zelf weer goed voor hun gezin zorgen.

Lessen gingen door

De lessen in het opvangcentrum van onze partnerorganisatie Fondation Dieu Bénit (FDB) konden tijdens de lockdown gelukkig doorgaan. In de lessen werd extra aandacht besteed aan de hygiëne. De kinderen leerden bijvoorbeeld waarom het zo belangrijk is om je handen te wassen. Verder waren er bewegingslessen en werd er samen Bijbel gelezen en gezongen. Ook de psychosociale hulp voor de 35 kinderen kon gelukkig doorgaan.

De 47 kinderen die thuis wonen, kregen tijdens de lockdown lesmateriaal, voedsel en hygienekits toegestuurd. Via de telefoon was er regelmatig contact met de families om te vragen hoe het ging.

Nu de scholen weer open zijn, kunnen alle kinderen weer hun lessen volgen. Er is veel in te halen! Op school geldt ook: draag een mondkapje en houdt 1,5 meter afstand.

‘Hygiëne is belangrijk om besmetting te voorkomen, daarom hebben we extra watertaps geplaatst. Iedereen die naar binnen gaat, moet eerst de handen wassen. De kinderen wassen daarnaast elk uur hun handen met zeep. We hebben posters gemaakt om de maatregelen duidelijk te maken. Deze hangen overal op.’

-Séphora, directrice FDB

Alle kinderen kunnen nu lezen en schrijven

Voordat corona uitbrak, gingen de kinderen dagelijks naar school, maakten ze huiswerk en volgden ze, indien nodig, bijles. Ook ouders werden betrokken bij het onderwijs, zodat ze hun kinderen blijven stimuleren om hun best te blijven doen op school. En met resultaat! Alle 85 kinderen kunnen nu lezen en schrijven. Dit lijkt heel vanzelfsprekend, maar veel kinderen in Tsjaad hebben deze basisvaardigheden nooit geleerd.

Nog een mooie prestatie: 86% van de kinderen gaat komend schooljaar naar een hogere klas. Het onderwijsniveau van de kinderen is dus zichtbaar verbeterd!

Dagelijkse maaltijden voor een gezond lichaam

Dagelijks ontvangen de kinderen in het opvangcentrum drie voedzame maaltijden, waardoor ze opgroeien tot gezonde jongens en meiden. De kinderen die thuis of bij pleegouders wonen, ontvangen maandelijks een voedselpakket. Toen de kinderen in 2019 werden toegelaten tot het onderwijsprogramma waren veel van hen lichamelijk verzwakt door te weinig voeding, maar door het voedingsschema zijn de kinderen nu sterk. FDB houdt de gezondheid en groei van de kinderen ook de komende jaren goed in de gaten.

‘Ik stond in Tsjaad, vlak buiten de hoofdstad N’djamena, voor een schuurtje van 2 bij 3 meter. Zojuist was me verteld dat hier een oma, haar 6 kinderen en 9 kleinkinderen onderdak vinden. Mensonwaardig. Ik viel stil, de trieste situatie drong langzaam tot me door. Dit was niet zomaar een probleem wat ‘wij’ even kwamen oplossen.’

‘Hoi, ik ben Doumra Alexis Mathieu. Ik ben 13 jaar en zit in de zesde klas. Door de coronapandemie moesten alle scholen, winkels, kerken en moskeeën sluiten. Nu kan ik weer naar school, maar daar moet ik een mondkapje dragen en goed mijn handen wassen. Het is erg warm in Tsjaad. Een mondkapje dragen is nu niet fijn! Ik hoop dat alles snel weer normaal wordt.

Stichting FDB begon met de opvang van kinderen onder een mangoboom. Oprichtster Séphora vertelde hierover op de Werelddag van 2020: ‘We willen hen weer laten deelnemen aan het sociale leven.’ Op een ochtend stapte Sephora de deur van haar huis uit en zag ze kinderen over straat dwalen. Samen met haar familie huurde ze een huis om deze kinderen op te vangen. In het eerste jaar vonden 23 kinderen een veilige slaapplaats in het huis. In de jaren die volgden steeg dat aantal.

Zware regenval en malariamuggen

Augustus en september staan in Tsjaad bekend als maanden van zware regenval. In de hoofdstad Ndjamena zijn de straten onder water gelopen en zijn huizen beschadigd geraakt. Een aantal kinderen en families verloren hun woning en moesten onderdak vinden in een speciaal opgezet kamp. Stap voor stap worden de huizen weer opgeknapt en kunnen de families terugkeren. Ook het opvangcentrum liep wat lekschade op, maar dit kon gelukkig snel worden gerepareerd.

Naast de coronacrisis en de zware regenval, zorgden malariamuggen ook voor overlast. FDB heeft klamboes uitgedeeld om de families te beschermen tegen malaria.

Tijd voor toekomstplannen

Tijdens de lockdown was er veel tijd om na te denken over nieuwe plannen. Om in de toekomst nog meer kinderen een veilig thuis, begeleiding en christelijk onderwijs te kunnen bieden, moet FDB een volledig nieuw opvangcentrum bouwen. Het huidige centrum is inmiddels te klein geworden! Een ander plan is om zelf gewas te verbouwen. De oogst kan FDB verkopen, en met dat geld kunnen weer activiteiten worden georganiseerd. Een mooie stap richting meer financiële zelfstandigheid!

Contact met de buurt

Een belangrijke taak van de medewerkers van FDB is de buurt in gaan om straatkinderen aan te spreken. Vanwege de lockdown was dit echter niet toegestaan, terwijl de omstandigheden juist nu heel kwetsbaar zijn. Gelukkig kon FDB wel watertappunten uitdelen en de mensen uit de buurt bewustmaken van de gevaren van corona. Dankzij het tappunt hebben de families nu schoon water in de buurt om hun handen te wassen.

Aandacht voor het christelijk geloof

Ondanks de weerstand tegen christenen in Tsjaad, organiseert FDB elke zondag een kerkdienst. Deze dienst wordt geleid door een plaatselijke dominee die verbonden is aan FDB. Er wordt gebeden, uit de Bijbel gelezen en gezongen. De kinderen hebben in deze diensten altijd een taak.

Ook in het opvangcentrum en op school is er aandacht voor het christelijk geloof. In het opvangcentrum wordt elke avond om 19.00 uur met elkaar gebeden. Hierna gaan de kinderen naar bed. Op school wordt elke week 30 minuten onderwijs over de Bijbel gegeven.

De verjaardagen van de kinderen werden gevierd met een soort oliebol. Dat was smullen!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring