Rapportage 2021 | Christelijk onderwijs in Sierra Leone

‘Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen onderwijs krijgen’, zo begint de 51-jarige Moinina uit Sierra Leone zijn verhaal. ‘Door onderwijs zijn mijn kinderen in staat om voor zichzelf te zorgen. Maar ze kunnen ook bijdragen aan de sociale en economische ontwikkeling van onze familie, en van het land. Onderwijs brengt vrijheid.’ Niet alleen de kinderen van Moinina leren veel, maar ook hijzelf heeft een belangrijke les geleerd: ‘Je moet een gever zijn, want door te geven kun je vele levens bereiken en beïnvloeden. Als je geeft, help je mensen die met uitdagingen te maken hebben en verander je hun situatie ten goede.’

In deze rapportage leest u het laatste nieuws over het onderwijsprogramma in Sierra Leone.

De beste van de klas

In Sierra Leone wordt aan het einde van elk schooljaar een viering georganiseerd waarin de beste leerlingen van de klas in het zonnetje worden gezet. De kinderen krijgen dan een toespraak en ontvangen een mooie beloning. Die waardering motiveert de hele klas, maar ook andere kinderen willen dit meemaken. Sommigen proberen zelfs door het raam mee te kijken. Ziet u dat?

Na een welverdiende vakantie zijn de kinderen nu begonnen aan het nieuwe schooljaar. We mochten dit jaar 150 nieuwe kinderen uit vijf verschillende dorpen verwelkomen in het sponsorprogramma. Ook zij ontvangen nu christelijk onderwijs, maaltijden en medische zorg!

Naar de Vakantie Bijbelschool

Van 3 tot 6 augustus 2021 gingen 250 sponsorkinderen uit Sierra Leone naar de Vakantie Bijbelschool. De kinderen groeien op in een islamitische omgeving, en ook op de overheidsscholen zijn veel docenten moslim. Het is dus mooi dat op de Vakantie Bijbelschool extra aandacht kan worden besteed aan het christelijk geloof. Er werden Bijbelverhalen verteld, spelletjes gespeeld en er was lekker eten. Eén van de organisatoren vertelt: ‘De VBS was een mooie kans om kinderen van verschillende scholen samen te brengen en hen het Evangelie te vertellen.’ Na afloop kregen alle kinderen een Bijbel mee naar huis.

Hoe ziet een schooldag eruit?

In Sierra Leone start elke schooldag om 7.45 uur. De kinderen beginnen met een opening uit het Woord, gebed en het zingen van christelijke liederen. Daarna wordt de vlag gehesen en klinkt het volkslied. De kinderen gaan vervolgens zingend en marcherend naar hun eigen klas. ‘s Ochtends staan vier vakken van 45 minuten op het programma: rekenen, Engels, science en social studies. Als de bel klinkt, is het 45 minuten pauze. Na een voedzame maaltijd, volgen nog drie vakken van 30 minuten. Om 14.15 gaat weer de bel: de schooldag is afgelopen!

We zijn dankbaar dat de kinderen na een lange periode van lockdown weer naar school kunnen. Eén van de nog geldende coronamaatregelen in Sierra Leone is dat er geen verse maaltijd gekookt mag worden op school, daarom ontvangen de kinderen nog steeds een voedselpakket. EFSL heeft deze tijd gebruikt om 25 koks te trainen in het bereiden van voedzame maaltijden. We hopen dat de koks snel weer aan het werk kunnen!

Online training voor docenten

Zo’n 20 docenten volgden deze zomer een online training van acht weken. Tijdens de training, die werd gegeven door Driestar Educatief, leerden de docenten om goed, christelijk onderwijs te geven aan hun klas. ‘We hebben pedagogische en didactische vaardigheden geleerd om het lesmateriaal goed uit te leggen. Dit geeft ons meer zelfvertrouwen in het uitvoeren van ons werk en daardoor krijgen de kinderen beter onderwijs. Wij doen ons werk in de wetenschap dat wij allen wonderlijk zijn gemaakt door onze Schepper (Psalm 139). Ons doel is om Zijn overvloedige liefde te weerspiegelen voor hen die in nood verkeren. Waarden zoals rechtvaardigheid en barmhartigheid en omzien naar kwetsbare kinderen willen we graag toepassen in de praktijk.’

Samuel (9) uit Sierra Leone helpt zijn ouders met allerlei klusjes, maar sinds kort heeft hij daar minder tijd voor. Hij gaat nu naar school! Samuel vertelt opgewekt: ‘Het sponsorprogramma helpt mij om naar school te gaan, want het voorziet in mijn basisbehoeften (onderwijs, uniform, kleding, gezondheidszorg en voedsel). Later wil ik dokter worden en een school bouwen, zodat ik andere kinderen zoals ik kan helpen. De belangrijkste les die ik heb geleerd is hoe groot de liefde van God is. Het is mijn verantwoordelijkheid om Hem te dienen in deze wereld’, besluit Samuel.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring