Sabi Séro Issifou is een doorgewinterde boer. Al 25 jaar verbouwt hij rijst op 0,5 hectare grond in het noorden van Benin. ‘Rijst is niet mijn grootste gewas, dus ik besteedde er weinig aandacht aan,’ vertelt hij. Nadat hij nieuwe kennis toepaste op het veld daalde zijn kosten en steeg zijn oogst fors. Rijst blijkt een interessant gewas voor Sabi.
‘Ik zaaide door het rijstzaad gewoon op de akker te strooien. Ik gebruikte zo’n 80 kilo zaad voor mijn akker. Soms gebruikte ik kleine hoeveelheden mest, maar omdat rijst niet mijn belangrijkste gewas is, besteedde ik er weinig aandacht aan.’ Toch oogstte hij elk jaar zo’n 8 balen van 100 kilo rijst van zijn akker.
Tijdens een training van DEDRAS, partnerorganisatie van Woord en Daad, leerde hij nieuwe zaaimethoden. Samen met DEDRAS en enkele andere organisaties zet Woord en Daad zich in om de oogst van de rijstboeren te vergroten door hen te trainen. Dankzij die nieuwe kennis stijgt de oogst. Tegelijk moeten ze die grotere oogst kunnen verkopen. Daarom werken we samen met boerencoöperaties. Via deze coöperaties hebben de boeren toegang tot een groter afzetgebied.
70kg zaad bespaart
Na de training pakte Sabi het anders aan. ‘Ik heb veel dingen veranderd. Ik zaai de rijst in rijen, met niet meer dan 3 zaden per kuil en ik gebruik meststoffen, zoals aanbevolen. Nu heb ik maar 10 kilo zaad nodig, dus ik bespaar zo’n 70 kilo zaad!’ Ondanks dat de weersomstandigheden in het seizoen niet optimaal waren, oogstte Sabi vorig jaar 28 balen van 100 kilo rijst van zijn akker. ‘Het water spoelde een deel weg.’
Met die grotere oogst verdiende hij genoeg om een deel van zijn schulden af te lossen en had hij nog rijst over voor eigen consumptie. ‘Ik ben van plan om dit jaar mijn areaal te vergroten. Als ik dit jaar weer een goede oogst heb, wordt rijst één van mijn belangrijkste gewassen.’