Ze was 13. Een kind nog. Toen ze gedwongen werd te trouwen. Protesteren had geen zin. Op zijn sterfbed had haar vader de wens uitgesproken dat ze zou trouwen. Daar kon ze niet zomaar tegenin gaan. En de rest van het dorp had geen bezwaren tegen kindhuwelijken. Twaalf jaar later blikt Taslima Begum (25 jaar) uit Bangladesh terug op haar leven en vertelt ze over haar droom voor haar twee dochters.
De jonge moeder woont samen met haar twee dochters van 4 en 2 jaar oud in het noorden van Bangladesh. Waar de hoofdstad Dhaka bekendstaat om de luchtvervuiling, het chaotische verkeer en de enorme drukte heerst hier op het platteland van Nilphamari een bijna serene rust. Het leven is hier echter alles behalve rustig. De vaak arme bevolking worstelt om het hoofd boven water te houden. Jaarlijks start tussen september en november de zogenaamde Mongal. In deze periode tussen twee oogsten raken de voorraden op en ontstaat er een periode van honger.
Uitgehuwelijkt
Kindhuwelijken zijn op het platteland van Bangladesh geen uitzondering. In deze gebieden is 60% van de meisjes getrouwd voor hun 18e verjaardag. Ook Taslima werd als 13-jarig meisje gedwongen te trouwen met een vijf jaar oudere man uit hetzelfde dorp. Ze vertelt dat wanneer een meisje gezond is en de bruidegom een goede positie in de gemeenschap heeft, het gebruikelijk was dat een meisje trouwt.
Na de trouwdag brak een psychisch zware periode aan voor Taslima. Haar man heeft een klein bedrijf. Hij verkoopt zand. De 43 euro per maand die hij hiermee verdient is nauwelijks genoeg om het jonge gezin te onderhouden. Taslima zorgt voor hun twee kinderen en het huishouden. De situatie lijkt uitzichtloos. Tot Taslima hoort over een training met baangarantie bij CHP, een fabrikant van decoratiematerialen. Ze meldt zich aan. De training wordt georganiseerd door het Job Booster-programma.
Taslima Begum aan het werk in de fabriek.
Job Booster
Samen met de lokale organisatie CCDB ondersteunt Woord en Daad jongeren in het noorden van Bangladesh naar een waardig inkomen. We hebben een samenwerking met CHP, een fabrikant van decoratiematerialen. Deze fabriek groeit snel en heeft jaarlijks plaats voor honderden nieuwe werknemers. De medewerkers verdienen hier een goed salaris en hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden. In 2024 willen we uitbreiden naar andere regio’s en onder andere in de steden Dhaka en Khulna met Job Booster starten. Job Booster biedt jongeren trainingen waarna ze aan het werk kunnen of een bedrijf kunnen starten.
Maatschappelijke thema’s
Taslima startte in juni 2023 met de training. Tijdens de training leert Taslima verschillende decoratiematerialen maken. Daarnaast is er veel aandacht voor sociale vaardigheden en behandelen we maatschappelijke thema’s, zoals gezonde voeding, vrouwenrechten en kindhuwelijken. Na de training gaat Taslima aan de slag in de fabriek. CHP biedt tijdens de werkuren kinderopvang aan voor de kinderen van de medewerkers. Ook opa’s en oma’s of dorpsgenoten passen op de kinderen terwijl de ouders werken.
Taslima verdient zo’n 50 euro per maand. Dat is een welkome aanvulling op het inkomen van haar man. Het gezin heeft perspectief voor de toekomst en mede door de lessen heeft Taslima een duidelijke mening over kindhuwelijken. Ze staat niet toe dat haar kinderen uitgehuwelijkt worden en ze wil voorkomen dat kinderen van buren gedwongen worden te trouwen. Samen met haar man spaart ze voor onderwijs voor hun jonge kinderen.