Projectupdate Vakonderwijs Sri Lanka (nov. 2020)

Uitgesteld of afgeblazen, net als veel activiteiten in Nederland moest ook YGRO onze partner in Sri Lanka veel geplande activiteiten voor de eerste maanden van 2020 uitstellen of afgelasten. In reactie op de coronapandemie kwam ook het leven in Sri Lanka sinds maart tot stilstand. Dat heeft grote gevolgen voor het vakonderwijs van YGRO.

Door de maatregelen konden bijvoorbeeld in Batticaloa geen trainingen gegeven worden. Op andere locaties lopen de jongeren achterstanden op. Van de drie geplande trainingen over ondernemerschap kon er slechts één gegeven worden. De andere trainingen zijn uitgesteld naar de tweede helft van het jaar.

Ook het vinden van werk wordt steeds lastiger. Veel bedrijven zijn getroffen door de crisis. We zijn dankbaar dat toch 108 jongeren een baan vonden via de Job & Business Service. Nog eens 51 jongeren gingen als zelfstandige aan de slag. Het is mooi om te zien dat deze jongeren hun inkomen zagen stijgen dankzij de trainingen. Hoewel het lastig was om de vakschooljongeren les te blijven geven, verloor YGRO hen niet uit het oog. Tijdens de eerste maanden van de pandemie hebben 121 jongeren een noodlening gekregen. In juni startten 20 jongeren met een opleiding tot assistent-verpleegkundige.

Ontwikkeling Job Booster tijdelijk stopgezet

Naast de samenwerking met YGRO voor vakonderwijs hebben we de afgelopen jaren de mogelijkheden om Job Booster te starten onderzocht. Het Job Booster-concept gaat uit van de vraag op de arbeidsmarkt en koppelt jongeren aan een baan. Eventueel worden de jongeren via korte trainingen van vakscholen klaargestoomd voor het werk.

Vanwege de grote vraag naar personeel in de toerismesector werd de keuze gemaakt om op die sector te focussen. Het zag er veelbelovend uit. Op 1e Paasdag 2019 werd een bomaanslag gepleegd tijdens een kerkdienst. De bomaanslag werkte ook door in het aantal toeristen dat Sri Lanka bezocht. Het duurde enkele maanden voordat de sector de klap te boven was. In maart 2020 werd de wereld getroffen door de coronapandemie. Deze crisis heeft ook grote gevolgen voor de economie in Sri Lanka. Het aantal toeristen is gekelderd en ook in andere sectoren staat de werkgelegenheid onder druk.

Vanwege die recente ontwikkelingen hebben we moeten besluiten de ontwikkeling van Job Booster in Sri Lanka ‘on hold’ te zetten. We blijven ons samen met YGRO inzetten voor vakonderwijs en baanbemiddeling, maar de nieuwe plannen voor Job Booster stellen we uit. Als het economisch tij keert en we nieuwe kansen zien voor dit concept zullen we onze opgebouwde kennis en ervaring inzetten om Job Booster alsnog te starten.

Resultaten januari – september 2020

20

jongeren ingeschreven voor de opleiding assistent-verpleegkundige

24

jongeren ingeschreven voor de opleiding motormonteur

20

jongeren ingeschreven voor de training handwerk

15

jongeren ingeschreven voor de bakkerstraining

120

jongeren ingeschreven voor de opleiding metselaar (72) en timmerman (48)

Jongeren vertellen

Resultaten januari – september 2020

246

jongeren vonden een baan dankzij Job & Business Service

125

jongeren starten een onderneming

121

jongeren schreven zich in voor een vervolgopleiding

12

jongeren volgden een ‘opfriscursus’ na de opleiding

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring