Cashew, de noot aan de man!

In 2016 en 2017 voert Woord en Daad actie voor het nieuwe jaarthema: 'Cashew, de noot aan de man!' Cashewnoten bieden werkgelegenheid en inkomen, van boom tot borrelhap.

Yabi woont in Benin. Een land in West-Afrika waar bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Ze heeft een baan in een cashewnotenfabriek en daar is ze ontzettend blij mee. ‘Ik werk vijf dagen per week, acht uur per dag. Maar doordat ik werk heb, kan ik voor mijn kinderen zorgen.'

Geen baan
In Benin en Burkina Faso is de cashew voor boeren een van de belangrijkste gewassen. Bovendien is de noot voor beide landen een belangrijk exportproduct. Banen als die van Yabi zouden voor het oprapen moeten liggen. Maar niets is minder waar. In beide landen wordt 90% van de noten direct geëxporteerd. Verwerking vindt plaats in Azië.

Dit kan anders
Woord en Daad vindt dat dit anders kan. Een baan zorgt voor geld en geld geeft toegang tot voedsel, onderwijs en zorg. Daarom werkt Woord en Daad, naast onderwijs en eerste levensbehoeften, óók aan economische ontwikkeling.

Extra inkomsten, extra banen
Samen met zeven andere organisaties uit Nederland en West-Afrika werkt Woord en Daad de komende jaren aan versterking van de cashewnotensector in Benin en Burkina Faso. Door boeren met krediet en trainingen te helpen hun inkomsten te verhogen. En door de cashewnoten lokaal te verwerken. Dit betekent direct extra werkgelegenheid!

Met dit project worden 10.000 cashewboeren (en hun gezin!) geholpen hun inkomsten te verhogen. Daarnaast stijgt het aantal banen in de verwerking van de cashew van 1.000 naar 2.500. Voornamelijk banen voor vrouwen als Yabi. Een baan biedt perspectief. Doet u mee?

De Nederlandse overheid verdubbelt uw gift.

Doneer direct voor dit project


Actueel