Afrika, de noot aan de man!

‘Ik hoop dat mijn kinderen hier later ook een baan kunnen krijgen.’

Alberto Matabo is onderhoudsmonteur op de plantage. Hij is getrouwd en heeft een gezin. Dat hij elke maand zijn salaris krijgt uitbetaald, is helemaal niet gebruikelijk in Mozambique‘Als gezin zijn we afhankelijk van het geld dat ik verdien. Deze baan is dus heel belangrijk voor ons. Hier weet ik zeker dat ik elke maand mijn salaris krijg. Dat geeft vertrouwen. Dit is een goed bedrijf. Ik hoop dat mijn kinderen hier later ook een baan kunnen krijgen.

De consumptie van noten past in een gezonde levensstijl. Met de hang naar ‘gezond leven’ stijgt wereldwijd de vraag naar noten. En daar profiteren arme families in Benin, Burkina Faso en Mozambique van. Een baan in de notensector maakt voor hen hét verschil in hun dagelijks leven.

Cashew en Macadamia

In Benin en Burkina Faso werkt Woord en Daad aan de versterking van de cashewnotensector. In Mozambique is Woord en Daad actief in de macadamiaproductie. Beide projecten zorgen direct voor werkgelegenheid in landen waar de werkeloosheid hoog is en bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Het is duidelijk: in Afrika is de noo(d)t aan de man!

Yabi Modestine is een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen. Ze heeft een baan in de cashewnotenfabriek in Benin en daar is ze ontzettend blij mee: ‘Ik werk vijf dagen per week, acht uur per dag. Maar doordat ik werk heb, kan ik voor mijn kinderen zorgen. Mijn oudste zoon kan nu naar school, dankzij deze baan!’

Aan het werk

Een baan, en dus inkomen, maakt een wereld van verschil voor mensen als Yabi en Alberto.

Met de projecten in Burkina Faso, Benin en Mozambique worden 10.000 boeren, door middel van krediet en training, geholpen hun inkomsten te verhogen. Bovendien kunnen ruim 800 mensen aan het werk in de verwerking van de cashew en de productie van de macadamia. In Mozambique wordt daarnaast aan de arbeiders van de plantage (en hun gezinnen!) basale gezondheidszorg aangeboden. Ook wordt er momenteel een plan ontwikkeld voor het aanbieden van (vak)onderwijs. Iets wat hard nodig is in Mozambique.

U kunt meedoen!

In Afrika ontworstelen duizenden gezinnen zich aan de armoede. Een baan in de notensector biedt perspectief. U kunt helpen de Afrikaanse noot aan de man te brengen! Hoe? Bijvoorbeeld door (h)eerlijke noten te kopen, gewoon in de supermarkt of via Woord en Daad. Maar er is meer. Om deze projecten te realiseren, is nog veel geld nodig. Geef een gift voor ons jaarthema of zet zelf een actie op. We denken graag met u mee!

Ja, ik wil helpen bij het project Jaarthema 2017: Afrika, de noot aan de man!

  • 1. Donatie


Actueel