Terughoudendheid of twijfel zijn begrijpelijke emoties bij boeren als een nieuwe samenwerking start. Met Vezels voor de Toekomst willen we samen met onze partners boeren op de Filipijnen perspectief bieden. Ook hier zijn er boeren die afwachtend reageren op onze aanpak. De boeren Dante Lumantad en Ma. Lourdez R. Serina uit twee verschillende gemeenschappen op Samar vertellen over hun eerste reactie en hoe ze nu naar deze aanpak kijken.
‘Ik vroeg me af wat Vezels voor de Toekomst mij zou opleveren, daarom was ik afwachtend om deel te nemen,’ vertelt Ma. Lourdez. De boer uit de gemeenschap Buenavista in Dolores was wel geïnteresseerd in deze nieuwe aanpak, maar hij wilde er eerst meer van weten. Daarom bezocht hij wel de trainingen en bijeenkomsten die partnerorganisatie AMG Filipijnen organiseerde om Vezels voor de Toekomst te starten.
Ogen geopend
‘Tijdens één van de trainingen realiseerde ik me dat lid worden van INOSA meerwaarde biedt, omdat dit mijn gezin ook steunt, zodat mijn kinderen naar school kunnen. Het programma steunt ook mijn dorpsgenoten. Ik ben de Heere dankbaar dat hij me dit liet zien.’
De abacaboeren in Dolores werken samen in een nieuwe coöperatie INOSA. De samenwerking biedt de boeren kansen om hun oogst gezamenlijk te verkopen. Daardoor kunnen ze een betere prijs krijgen. Ook kunnen ze door samen te werken meer bereiken. Via INOSA leren de boeren bijvoorbeeld om jonge abacaplanten te kweken en te planten. Met die kennis kunnen ze hun productie vergroten.
Samenwerking cruciaal
INOSA is de coöperatie waarin abacaboeren samenwerken. Om een goed functionerende coöperatie te kunnen starten, moet het een coöperatie van de boeren zelf zijn. Daarom ondersteunde AMG Filipijnen de boeren in het proces, maar lag het initiatief bij de boeren.
Tijdens verschillende trainingen en bijeenkomsten gingen we samen met de boeren aan de slag om de coöperatie vorm te geven. Samen met de boeren dachten we na over een missie, visie en kernwaarden voor de coöperatie. De boeren beschreven een duidelijke missie voor hun coöperatie: Een duurzaam inkomen uit abaca creëren voor gezinnen en gemeenschappen door een verandering naar een onbaatzuchtige en God vrezende manier van werken in de landbouw. Daarnaast stimuleerden we de samenwerking en het onderlinge vertrouwen door teambuildingactiviteiten.
Toekomst in abacateelt
Dante Lunmantad uit een buurdorp van Lourdez had in het verleden een slechte ervaring met het starten van een coöperatie. Toen AMG Filipijnen het plan presenteerde om een coöperatie te starten, was hij dan ook terughoudend. De partnerorganisaties bleven Dante betrekken bij de ontwikkelingen en gingen in gesprek met hem.
‘Ik ben hen dankbaar voor hun vasthoudendheid om me te overtuigen en onze gemeenschap te ondersteunen,’ vertelt hij. ‘Dat deed me inzien dat we een mooie toekomst kunnen hebben als we serieus werk maken van het herstel van de abacateelt.’ De abacateelt in de Filipijnen is hard getroffen door een virus waardoor de planten sterven (lees meer over dit virus in dit artikel).
Zowel Dante als Lourdez werden zo enthousiast dat ze allebei een bestuursfunctie binnen de nieuwe coöperatie innemen. Dante is leider van de boerengroep uit zijn dorp. ‘Dankzij abaca heb ik een duurzamer inkomen. Het geeft me een extra inkomstenbron waardoor ik voor mijn gezin kan zorgen en mijn kinderen naar school kunnen.’ Lourdez is secretaris van de coöperatie. ‘De kwekerij biedt ons werkgelegenheid. Hoe anders zal het zijn over vijf jaar, als de abaca volledig hersteld is!’