Sinds de vorige update zijn mooie stappen gemaakt. De vorige keer schreven we over de afronding van de pilot en het installeren van een tweede chlorine dispenser. In deze update (juni 2022) informeren we u over de voortgang van het project en vertellen we wat meer achtergrondinformatie over de chlorine dispenser. Met het WaterTime-project hebben we meerdere doelen voor ogen, ook daar meer over in deze update.
Duurzame projecten met meerdere doelen
Met het WaterTime-project hebben we meerdere doelen voor ogen. We willen schoon drinkwater realiseren in de dorpen. Tegelijk willen we met dit project ook werken aan een structureel probleem met betrekking tot drinkwater. Het onderhoud is niet goed belegd of er is geen capaciteit voor.
Om duurzame projecten neer te zetten dienen we ook te werken aan de lange termijn. Hoe zorgen we ervoor dat de watersystemen functioneel blijven ook na afloop van het project? Dat is het grote probleem in de drinkwatersector in Afrika, waar 1/3 van de handpompen niet functioneel is.
Dit speelt ook in Oeganda en daarom organiseerden we begin juni samen met onze Partner Uganda Water Project een Ronde Tafel met alle drinkwater sector actoren.
Tijdens deze ronde tafel analyseerde we samen hoe het komt dat (post-project) onderhoud aan watersystemen in het algemeen een uitdaging is en welke lessen elke partij daar vanuit zijn/haar rol heeft geleerd.
Daarbij concludeerden we het volgende:
1. Duurzaam onderhoud aan watersystemen is een bekend en erkend probleem door alle aanwezigen. Het ministerie heeft daarom recent nieuw beleid ontwikkeld waarin de rollen en vereisten hiervoor duidelijk uiteen zijn gezet.
Tegelijkertijd heeft het ministerie niet de capaciteit en middelen om dit beleid goed te verspreiden onder de drinkwater actoren (bijv. richting de Umbrella Authorities en de Local District Water Officers);
2. Ook is het toezien op en naleving van het beleid een uitdaging. Hoewel de Oegandese overheid al jaren beleid heeft dat de bevolking voor water moet betalen, is dit denken nog lang niet altijd en overal overgenomen door de (rurale) bevolking. Zij hebben de overtuiging dat water van God komt. Dat is waar, alleen gaat die vlieger niet op voor het onderhoud wat nodig is om toegang te blijven houden tot water. Waar wij niet meer nadenken over het feit dat wij de rekening aan Vitens of zijnsgelijken betalen, is dit een radicaal nieuwe manier van denken als je altijd het water om niet uit de rivier hebt gehaald.
Brede aanpak
Om duurzame projecten neer te zetten dienen we ook te werken aan de lange termijn. Deze brede aanpak zorgt ervoor dat het project ook langdurig door kan gaan zonder onze aanwezigheid. Als het onderhoud op de lange termijn belegd is, zouden de systemen vele jaren werkend moeten zijn en dat is uiteindelijk waar de bevolking het meest mee geholpen is. Daarom zetten we met dit project, anders dan met de pilot, in op systeemverandering.
Met deze update hopen we dat u een goed beeld heeft gekregen van de voortgang van het project WaterTime Oeganda.
We willen u hartelijk danken voor uw steun en betrokkenheid bij dit project.
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer