WaterTime – projectupdate april 2021

De twee watertorens die in 2019 gebouwd zijn in het oosten van Oeganda leveren schoon drinkwater aan de inwoners van twee dorpen en de omgeving. Maar het project brengt meer, zo vertelt Penelope. Zij woont in één van de twee dorpen. Ze ziet de watertoren als een symbool van vooruitgang en ontwikkeling. Ook in een straal verder bij het dorp vandaan wordt met interesse gekeken naar het watersysteem. Voor deze mensen is het eigenlijk niet rendabel om een tag te kopen, want de afstand tot de watertoren is te groot. Daar werken we aan door waterleidingen aan te leggen vanaf de toren. Gebruikers kunnen geld op de tag laden, waarna ze de tag kunnen scannen bij de toren en er water vrijgegeven wordt.

Het is mooi om te zien hoe de watertorens verandering brengen in het leven van honderden mensen. En niet alleen de bevolking is enthousiast, ook vanuit andere organisaties en de overheid is er interesse in de aanpak van WaterTime. In deze rapportage leest u meer over de ontwikkelingen in het project.

In 2020 is een start gemaakt met het aanleggen van waterleidingen vanaf de watertorens naar andere dorpen, zodat nog meer mensen kunnen profiteren van schoon drinkwater. Hier wordt gewerkt aan een nieuw, publiek waterpunt.

Schoon drinkwater als statussymbool

Volgens Penlope Kinahiirwe blonk het dorp Rwenyawawa in West-Oeganda niet uit als vooruitstrevend. De 39-jarige boerin woont al twintig jaar in het dorp, maar ze beschrijft het als ‘achtergesteld’ en ‘vreemd aan ontwikkeling.’

‘Lange tijd waren er geen signalen van ontwikkeling,’ vertelt ze. ‘We hadden vuil drinkwater en de sanitatie in het dorp was niet aantrekkelijk. Als christenen baden we om verandering, maar we wisten nooit zeker of die verandering zou komen.’ Sinds 2019 staat er een watertoren in het dorp. En de komst van die toren veranderde alles.

Stromend water

‘We hebben nu het schoonste drinkwater in de omgeving en we hoeven het niet eens op te pompen. We tonen de tag aan de machine en het water begint te stromen. Andere gemeenschappen die al schoon drinkwater hadden zijn jaloers op ons watersysteem.’

Besmettingen voorkomen

Maar dat is niet de belangrijkste verandering. De bevolking lijdt veel minder aan typhus en diarree. Dat is te danken aan het schone drinkwater, maar ook aan de voorlichting die in het dorp gegeven is. De mensen hoorden over het belang van goede hygiëne, regelmatig handenwassen en veilig bewaren van het water. ‘Toen de coronacrisis uitbrak, wisten wij al wat we konden doen om besmettingen te voorkomen.’

Inkomsten uit water

In de laatste maanden van het jaar vielen de waterinkomsten terug. Dat is vooral het gevolg van de hevige regen in deze maanden. Verschillende huishoudens gaven aan regenwater op te vangen en te gebruiken. Gemiddeld werd er vorig jaar 50.000 Oegandese shilling (11,40 euro) per maand omgezet. De watertorens zijn een stabiele bron van schoon drinkwater. In het afgelopen jaar deden zich twee storingen voor. Beide meldingen werden snel opgepakt door de onderhoudsmonteurs, die het systeem binnen een dag weer repareerden.

Projectmarketing in Oeganda

In 2019 is er via de radio bekendheid gegeven aan het project WaterTime. Op die manier bereikt het project in korte tijd een grote groep mensen. Luisteraars konden met hun vragen inbellen in het radioprogramma. De vragen werden live beantwoord door experts. Dat maakt dit een goed medium om voor algemene boodschappen te gebruiken. In 2020 is de strategie aangepast. Door in de dorpen rond de watertorens langs de deuren te gaan, worden ook de mensen die geen radio luisteren bereikt. Tegelijk heeft deze manier nog een groot voordeel, namelijk dat er meer tijd is om vragen te beantwoorden.

Enthousiaste bevolking

Een grote meerderheid van de huishoudens in de dorpen waar in 2019 de watertorens zijn gebouwd, heeft een tag aangeschaft om het water te kunnen kopen. Ook huishoudens die verder bij de pompen vandaan wonen zijn geïnteresseerd in het systeem. Zij geven aan de tag te willen kopen, maar de afstand van hun huis tot de watertoren maakt die investering minder aantrekkelijk. Zodra er waterleidingen liggen naar waterpunten dichterbij deze huishoudens, zijn ze bereid een tag te kopen.

Afronding

Onder de lokale overheid en onderzoekers is het enthousiasme voor het WaterTime project groot. Ze zien een meerwaarde in de bedrijfsmatige aanpak van het project. Tijdens bezoeken aan het project kregen zij uitleg over de aanpak. Op dit moment beheert partnerorganisatie Living Water International de watertoren en het -systeem. Nu de pilot in de eerste maanden van 2021 afgerond zal worden, draagt de partnerorganisatie het beheer over aan watercomités in de dorpen. Deze comités worden gekozen door de inwoners en zien toe op het onderhoud van het systeem. In elk dorp is er ook een onderhoudsmonteur getraind die verdiend aan de waterverkoop, maar ook verantwoordelijk is voor onderhoud en reparatie.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring