Vandaag dienen de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP en VOLT hun initiatiefwetsvoorstel voor verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen in bij de Tweede Kamer. De wet verplicht bedrijven om in hun ketens wereldwijd rekening te houden met mens en milieu. Woord en Daad is blij met voorliggend wetsvoorstel en roept politieke partijen op het voorstel te steunen.
Al langere tijd voeren zo’n 65 bedrijven, samen met 60 maatschappelijke organisaties en vakbonden, actie voor deze wetgeving. Ruim 40.000 consumenten ondertekenden een petitie die in 2021 werd aangeboden aan de Kamer. Uit onderzoek van opiniepeiler YouGov blijkt dat 80 procent van de Nederlanders wil dat er wetgeving komt die bedrijven verplicht om mensenrechtenschendingen en milieuschade in het buitenland te voorkomen.
Volgende stap
De basis voor de initiatiefwet wordt gevormd door de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen, die bedrijven richting geven in hoe ze duurzaam en verantwoord kunnen ondernemen. De Nederlandse regering heeft deze richtlijnen al in 2011 onderschreven. Omdat het aantal bedrijven dat de OESO-richtlijnen hanteert al jaren achterblijft bij de doelstellingen van het kabinet, is wetgeving een logische vervolgstap.
Misstanden aanpakken
Van bedrijven wordt verwacht dat zij hun productieketens in kaart brengen, inclusief (mogelijke) misstanden voor mens, milieu en klimaat. Als een bedrijf misstanden signaleert, dan dient het bedrijf deze aan te pakken en zo nodig te herstellen. Zo moeten bedrijven bijdragen aan het voorkomen van kinderarbeid, schade aan het klimaat en moderne slavernij. Een onafhankelijke toezichthouder zal toezien op de naleving van de wet.
Langverwacht
Christelijke organisaties en vakbond CNV Internationaal reageren positief op het wetsvoorstel. Woord en Daad laat, mede namens CNV, International Justice Mission en het Leger des Heils, weten dat al lange tijd naar het wetsvoorstel is uitgekeken. Rina Molenaar, directeur-bestuurder bij Woord en Daad: ‘Het wetsvoorstel voorziet in een behoefte. In de eerste plaats van mensen die te maken hebben met misstanden in ketens. Maar ook bedrijven vragen om wetgeving. Vooral voor koplopers is het van belang dat er een gelijk speelveld ontstaat. De wet biedt bedrijven duidelijkheid over wat van hen wordt verwacht. Nu is het aan de politiek – van rechts tot links – om door te pakken.’