‘Wat is het hier koud!’ en ‘Hoe overleef jij het zo heel de dag?’ Vragen die ik heel regelmatig te horen krijg van mijn gezinsleden als ze binnenstappen in onze woonkamer van 15,5 of 16 graden. Het is waar, het is thuis beduidend kouder dan voorgaande winters.
Hoewel we in een goed geïsoleerd huis wonen, kan de temperatuur flink dalen op een koude dag. Het feit dat het gas zoveel duurder is geworden, is ook bij ons een behoorlijke stimulans om wat kalmer aan te doen met het verwarmen van ons huis. Net zoals Hannah eerder al concludeerde: financiële prikkels zijn ook hier vaak sterker dan al langer bestaande goede duurzame argumenten.
Vloerverwarming
Het installeren van de app van je energieleverancier is ook een goede manier om bewuster met je energieverbruik om te gaan. De dag dat we er een keer voor kozen om toch de vloerverwarming aan te zetten zodat oma geen koude voeten zou krijgen, kwam er een grote piek in ons energieverbruik. Waar we normaal zo’n 1,7 kuub per dag verbruikten in januari, tikten we die dag ineens de 9 kuub aan. Met een prijs van € 2,35 per kuub (nog zonder prijsplafond) werd dat een duur energiedagje, in vergelijking met onze gemiddelde kosten.
Hoe houd ik het dan toch warm in zo’n koude kamer? Ik heb deze winter bewust geïnvesteerd in wollen truien en vesten. Echt een aanrader! Zeker merinowol van een duurzaam merk zit fantastisch, is echt warm en prikt niet. Ik ‘Teams’ er wat op los tijdens mijn thuiswerkdag in twee, drie of zelfs vier laagjes wol, heerlijk!
Houtkachel
En ja, eerlijk is eerlijk. Als het echt niet meer behaaglijk is, gaat ook hier dan toch de houtkachel aan. De fijnstofuitstoot van oudere exemplaren is erg vervuilend. Sinds 1 januari 2020 mogen alleen nog maar kachels worden verkocht die aan nieuwe normen voldoen, met een uitstoot van 40 milligram fijnstof per kubieke meter, Maar, je raadt het al: onze kachel is van voor 2020, dus zal hier aanzienlijk boven zitten.
Hoog tijd voor lente in de lucht!
Over Bewustwording
Bij Woord en Daad inspireren we je graag om duurzame keuzes te maken! Genieten van mooie spullen of een goed bord eten, en tegelijkertijd zorg dragen voor Gods prachtige schepping en oog hebben voor mensen wereldwijd. Gaat dit samen? Wij denken van wel & geven je graag tips om dit praktisch toe te passen.