Gebed gevraagd voor evangelisatiewerk

Comitéreis Colombia

Geplaatst door Chris Belo, comitélid op 17 april 2012

Terug naar het overzicht Colombia_Cargatena_Homevisits0009

'Bid voor ons evangelisatiewerk, en ook of de groep gelovigen in El Pozón mag groeien' vroeg Nadia uit El Pozón.

We werden vanmorgen om 8.00 uur opgehaald door de bus van CDA en afgeleverd bij de CDA-school in El Pozón, de wijk van Cartagena waar CDA werkt. Het is een nog nieuwe school (8 jaar oud) die veel moderner opgezet is dan de scholen in Bogota.

Op deze school zitten bijna 1000 kinderen van peuter tot 17 jaar en er is ook een vaktrainingsprogramma zoals in Bogota. Bij de vaktrainingen hebben we bij verschillende lessen gekeken. Een aantal voorbeelden; Bij elektronica leerden de leerlingen printplaten bouwen. Volgens mij komt dat in Nederland in opleidingen op dit niveau zelfs niet aan de orde.

Bij administratie waren de leerlingen bezig met presentaties. De leerlingen moesten een andere leerling beoordelen waarna e.e.a. met de leraar werd doorgesproken. De bedoeling van deze manier van lesgeven is dat de leerlingen zelf leren nadenken over problemen en niet alleen wat de leraar vertelt aannemen voor de juiste oplossing. Best wel modern deze manier van lesgeven. Zo kunnen ze later in het bedrijfsleven ook beter inspelen op problemen en deze analyseren. Dit vaktrainingsprogramma sluit aan op het verstrekken van microkredieten.

De tijdens de lessen gemaakte artikelen (denk dan met name aan kleding, sieraden, diensten van schoonheidsspecialisten, e.d.) kunnen de leerlingen zelf verkopen en de opbrengst is voor henzelf. Hierdoor krijgt de school inzicht in de handelskwaliteiten van leerlingen. Leerlingen die een bedrijfje willen beginnen en over ondernemersbloed beschikken kunnen na het schrijven van een ondernemersplan een microkrediet krijgen. Door deze manier van werken slaagt ca. 80% om succesvol een bedrijfje te runnen. Andere leerlingen komen vaak via een netwerk van stageadressen als werknemer aan de slag.

Op de gewone school zagen we dat alle leerlingen een maaltijd van school krijgen. Ook wordt hun gezondheid in de gaten gehouden. Een voorbeeld hiervan is een jongetje dat met ons mee at, dat een sponsorkind Rina Molenaar is. Tijdens het eten kwam een verpleegkundige een pilletje brengen want hij had wat koorts. In verschillende klassen die we bezochten zijn kleine cadeautjes uitgedeeld, wat de leerlingen erg leuk vonden.

Na het bezoek aan de school deden we een drietal huisbezoeken. We begonnen bij Julia van negentien. Haar moeder is enkele maanden geleden gestorven. Zij heeft een vaktraining gevolgd bij CDA en werkt nu als hulpkok in een restaurant. Na wat omzwervingen woont zij nu met haar oudere broer in een huisje wat er voor de begrippen van deze wijk netjes uitziet. Ondertussen begon het te regenen en konden we gelijk meemaken wat een baggerbende dat geeft in dergelijke wijken.

Na de lunch bezochten we een vrouw met 3 kinderen, die in een stenen huisje woont. Zij is de moeder van het adoptiekind van Rina Molenaar. De materialen hiervoor zijn deels door de overheid en deels door CDA geleverd. De bewoonster moest zelf zorgen voor de bouw. Het CDA-aandeel is gesponsord door een groep ondernemers uit de omgeving van Stolwijk. Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen CDA, overheid en bewoner.

Als laatste bezochten we Nadia. Zij is de vrouw die als wijkcoördinator van CDA genoemd wordt in het kinderboek van Rina Molenaar, Vlucht naar El Pozón. De wijk waar zij eerst woonde is door de overheid afgebroken omdat in het regelseizoen er altijd overstromingen waren. De overheid heeft gratis nieuwe stenen huisje gebouwd op een andere plaats omdat zij ontheemden zijn. Deze vrouw is christen en houdt in haar huisje iedere zondag kerk. Ook doet zij evangelisatiewerk in de wijk. Zij wil graag een kerkje bouwen en van daaruit in de wijk gaan werken. Zij vroeg ons te bidden voor haar en haar werk. Het is goed dat we hebben kunnen zien dat het werk van CDA in Cartagena onder andere omstandigheden gebeurt dan in Bogota.

's Avonds maakten we een stadswandeling langs de oude stadsmuren van Cartagena en zijn we in het oude stadscentrum op een terrasje gaan eten. Daarna hebben we een rondrit gemaakt in door paarden getrokken koetsjes, en werden we weer bij de bus afgeleverd. Een van de koetsiers bleek ook op de CDA-school in Cartagena gezeten te hebben. Mooi om te zien dat het werk van CDA ook écht werkt!

Iedere keer valt mij weer de passie, liefde en professionaliteit op, waarmee de medewerkers van CDA hun werk doen. Voor mij heeft het werk van Woord en Daad en CDA een gezicht gekregen. Je gaat echt anders aankijken tegen bepaalde dingen die wij door onze Nederlandse refo-ogen denken te kunnen beoordelen. Colombia zal altijd een speciaal plekje in mijn hart houden.


comments powered by Disqus