In 2020 startten we met het Job Booster-programma in Sahel, Est en Centre Nord. De doelstelling: 10.000 jongeren ondersteunen naar een inkomen. Deze provincies waren de eerste provincies waar terroristische groeperingen binnendrongen. Sindsdien verspreiden de aanslagen zich over het hele land. In Burkina Faso zijn zo’n twee miljoen mensen ontheemd. Ze verlieten huis en haard om een veilige plek te zoeken.

Vriendendienst wordt onderneming

Inwoners van Sahel, Est en Centre Nord trokken naar steden in de provincies. Alleen in plaatsen zoals  Dori, Kaya en Fada, is het enigszins veilig. Kondoa Lompo woont in Kaya, een kleine provinciestad in het noorden van het land. Hij studeerde er aan de universiteit. Studiegenoten vertelden hoe lastig het is om woonruimte te vinden in Kaya. Via zijn netwerk hielp hij zijn studiegenoten. Via mond-tot-mond reclame vroegen steeds meer studenten Kondoa om hulp . Kondoa zag al snel een kans om geld te verdienen met deze dienstverlening.

Barry Moctar vluchtte met zijn gezin naar Dori, dit is zijn verhaal.

Zoals Kondoa zijn studiegenoten ondersteunde om woonruimte te vinden, zo ondersteunde het Job Booster-programma jongeren naar een inkomen. Via campagnes maakten we reclame voor Job Booster. Kondoa bezocht een bijeenkomst. Hij besloot zich in te schrijven voor training en coaching. De jonge ondernemer werd begeleid om zijn makelaarskantoor te professionaliseren. In totaal volgden 11.454 jongeren een training of coachingstraject.

De training sluit aan op de vaardigheden en de dromen van de jongeren. Soms is een vaktraining nodig. Barry Moctar, een boer uit de provincie Sahel, volgde bijvoorbeeld een monteurstraining. De boer vluchtte met zijn gezin naar de stad, waar hij een nieuw leven probeert op te bouwen. Andere jongeren zijn nauwelijks naar school geweest. Daarom boden we 2.544 jongeren een alfabetiseringstraining aan.

Kansen ondanks beperking

Jongeren met een fysieke beperking worden vaak gediscrimineerd. Het Job Booster-programma biedt hen ondersteuning. Samen met deze jongeren kijken we welke mogelijkheden er zijn om te werken. Eventueel passen we de training en coaching aan. Verschillende jongeren met een fysieke beperking kregen zo een kans om een inkomen te verdienen.

Bijvoorbeeld Rahpael Bidma uit Fada. De jongeman verloor zijn been door kanker. Hij opende zijn eigen kleermakerij in de stad. Op de markt en in verschillende winkels in Fada kun je een draagdoek voor baby’s van Safoula Tandamba’s hand kopen. Ook zij heeft een fysieke beperking. Bij een metaalbedrijf werkt Idani Yemboiro, een doofstomme jongeman. Raphael, Safoula en Idani werden begeleid door Job Booster. Dankzij die ondersteuning verdienen ze een inkomen.

Ondernemerschap

Jongeren zoals Kondoa focusten op ondernemerschap. De theorie leerden ze tijdens een training. In de praktijk werden ze begeleid door een ervaren ondernemer. In 2021 startte Kondoa zijn makelaarskantoor Song Taaba. Dankzij de begeleiding van Job Booster kon hij een lening krijgen van 1 miljoen CFA (1.500 euro). Daarmee kon hij zijn bedrijf laten groeien en twee jongeren in dienst nemen. Nog eens tien mensen profiteren indirect van zijn onderneming.

In totaal ondersteunde Job Booster 8.790 startende ondernemers. Ook bij deze ondernemers ontstonden werkplekken. 4.117 jongeren een baan bij één van deze bedrijven. Daarnaast begeleidden we 309 jongeren naar een baan bij andere bedrijven. Gemiddeld verdient een jongere in loondienst na de coaching 23.536 CFA (36 euro). Ondernemers verdienen gemiddeld 22.736 CFA (34 euro). Helaas is dat gemiddeld te weinig om fatsoenlijk van te kunnen leven. Voor de drie provincies ligt het leefbaar inkomen tussen de 57 en 71 dollar per maand. Dat betekent dat de jongeren kort na het coachingstraject moeite hebben om rond te komen. Gelukkig zien we wel dat gemiddeld genomen het inkomen stijgt naarmate de jongeren meer ervaring opdoen.

Narcisse Sawadogo is onderdemer in Dori

Op de vlucht

Zo ondersteunden we meer dan 13.000 jongeren naar een inkomen. Al deze jongeren wonen in een onzekere situatie. Sinds 2020 zijn de provincies Sahel, Est en Centre Nord steeds onveiliger geworden. Terroristen hebben delen van deze provincies onder controle.

Een stad als Dori was maandenlang vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Alleen met een militair konvooi of met een vlucht van de VN was de stad bereikbaar. De jonge ondernemers hebben al hun ondernemerschap nodig om hun bedrijf te laten groeien. Narcisse Sawadogo, een jonge ondernemer uit Dori, maakt reclameborden en posters. Hij vertelt dat hij maar een paar uur per dag elektriciteit heeft. Zijn werk moet hij in die paar uur afronden. Ook komen er steeds minder klanten door de onveilige situatie.

Voor Kondoa betekende de toenemende onveiligheid juist een toestroom van nieuwe klanten. Kaya is één van de steden die tienduizenden ontheemden opvangt. Sinds november 2021 zochten meer dan 100.000 mensen veiligheid in de stad. Daarmee is het inwoneraantal van Kaya meer dan verdubbeld. De mensen wonen door heel de stad. Een sportterrein biedt onderdak aan enkele honderden mensen. Ook de inwoners van de stad proberen hun landgenoten te helpen. Kondoa staat als makelaar voor een enorme opgave. De vraag naar huurhuizen is enorm gestegen door de toestroom van ontheemden. Hij moet al zijn professionaliteit inzetten om zijn klanten van dienst te kunnen zijn.

Job & Business Booster

Het Job Booster-programma startte in 2018 in het westen van Burkina Faso. In 5 jaar tijd ondersteunden we ruim 20.000 jongeren naar een inkomen. De afgelopen jaren zagen we ook dat de startende ondernemers tegen uitdagingen aanlopen. Hun bedrijf laten groeien zodat er banen voor andere jongeren ontstaan is lastig. In 2023 startten we met een nieuw programma: Job & Business Booster. Met dit programma ondersteunen we jonge ondernemers om hun bedrijf te laten groeien. De jonge ondernemers worden gecoacht door ervaren ondernemers. Ook ondersteunen we hen om een lening te krijgen bij een lokale bank. Met dat geld kunnen ze investeringen doen. Op termijn ontstaat er bij elke ondernemer die we begeleiden minimaal twee banen. Daarmee ontstaat er werkgelegenheid en dragen we bij aan economische groei in het land.

Lees meer over Job & Business Booster Burkina Faso

Steun jongeren naar een waardig inkomen