Maandag 5 oktober
Als je door de supermarkt loopt, kan je bijna alle groente en fruit het hele jaar door krijgen. Doperwtjes in november, spruitjes in juli en aardbeien in de winter. Wie een moestuin heeft, weet wel hoe gek dat is. Want ja, de aardbeien kleuren in juni, doperwtjes zijn vers van de plant het lekkerst in het voorjaar en spruitjes zijn een echte wintergroente.
Door de kassen en import is het mogelijk om het jaar rond alle producten in de schappen te hebben liggen. Helaas is dat best belastend voor het milieu. Het draagt bij aan klimaatverandering, zoals droogte en warme zomers in Nederland, maar ook mislukte oogsten in Afrikaanse landen. Daarom dagen we je deze week uit om mee te eten met het seizoen!
Hoe groot is jouw voedselafdruk?
Via deze link kan je een testje doen om te ontdekken hoe groot jouw voedselafdruk is. Het laat zien hoeveel landbouwgrond en water er gebruikt wordt voor wat je eet. Door met de seizoenen mee te eten en zoveel mogelijk lokale en biologische producten te kopen verklein je je ecologische voetafdruk. Het is lekker en vers en bijkomend voordeel, je merkt het ook in je portemonnee. Benieuwd welke groentes bij oktober horen? Download hier een lijst met de groenten uit het seizoen! Ideetje voor op de koelkast?
Speciaal voor deze week hebben we drie lekkere recepten uitgezocht!
- Herfst groentestoof met verse peterselie
De herfst is een echt oogstseizoen. Ga naar de lokale markt of boerderijwinkel en maak deze heerlijke groentestoof. Lekker en voedzaam en wanneer je alle ingrediënten aanschaft kost dit gerecht je €3,75 per persoon. Bekijk hier het recept.
- Basisrecept voor geroosterde groenten uit de oven
Geroosterde groentes uit de oven is zo’n handig recept waar je alle overgebleven groenten in kwijt kan. Werkelijk alles smaakt lekkerder als het uit de oven komt. Kies voor groentes uit het seizoen (misschien wel zelfgekweekt in de tuin) of maak al je restjes op. Zo ga je meteen voedselverspilling tegen! Bekijk hier het recept.
- Geroosterde pompoensoep
Bij oktober en de herfst denk ik aan pompoenen. Als de bomen gaan kleuren in oktober en je een fijne boswandeling maakt, of wanneer je helemaal verregend thuis komt door stormachtig weer… dan is het echt genieten met deze kom warme pompoensoep. Bekijk hier het recept.
#lekkerduurzaamwd
Ga jij ermee aan de slag? Deel een foto van je gerecht met de hashtag #lekkerduurzaamwd en inspireer zo anderen! Ben je enthousiast over de mailing? Stuur ‘m door naar je netwerk. Hier kunnen mensen zich aanmelden.
En wil je meer inspiratie om te koken met de seizoenen mee? Dan heeft het Voedingscentrum iets handigs bedacht. Zij publiceren elke week het “Menu van de Week”. Bij alle recepten is er rekening gehouden met de seizoenen. En als er ‘klimaatkanjer’ bij een recept staat, betekent dit dat alle ingrediënten duurzaam zijn. Reden genoeg om lekker de keuken in te duiken!
Lekker duurzaam!
Van D.V. 5 t/m 10 oktober 2020 organiseert Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Lekker duurzaam! We nemen een duik in de mango- en ananasproductie in Sierra Leone en inspireren je om te kiezen voor lekker, duurzaam en fairtrade voedsel. Doe je ook mee?