Nieuwe hoop voor restaveks

Het woord restavek komt van het Franse ‘rester avec’ wat ‘verblijven bij’ betekent. In Haïti wonen zo’n 300.000 kinderen, waarvan 60% meisjes, bij een ander gezin. De kinderen werken hard om wat geld te verdienen voor de eigen familie, maar worden veelal uitgebuit, krijgen vaak niet betaald of kunnen niet naar school. Het is een maatschappelijk fenomeen dat de betreffende kinderen schade en leed berokkent.

De missie, die we samen met onze partnerorganisatie RFF hebben, is duidelijk: we willen een einde maken aan kindslavernij in Haïti. Elke actie die we ondernemen wordt gedaan met dit doel voor ogen, of het nu gaat om de zorg en het onderwijs voor restavek-kinderen, gesprekken met families over de gevaren van kinderarbeid, of het aansporen van leiders in de gemeenschap om blijvend het verschil te maken. Wij willen de kinderen en hun families nieuwe hoop bieden! 

De ‘child advocates’ van RFF zijn onmisbaar in dit project. Zij gaan regelmatig bij de restaveks langs om begeleiding te bieden en bouwen zo een persoonlijke band op. Een mooi moment is wanneer de kinderen worden herenigd met hun familie!

Doelstellingen

  • Het integreren van activiteiten tegen kinderuitbuiting en onderwijs, bijvoorbeeld door de succesvolle Justice Training aan te passen naar een Justice Curriculum geschikt voor scholen.
  • Het verder professionaliseren van de re-integratie aanpak en medewerkers hierop trainen.
  • Verder verkennen van andere partijen in Haïti met wie we meer integraal kunnen samenwerken.
  • Het nog beter verzamelen van data over de effectiviteit van onze aanpak, vanuit een overkoepelend evaluatie framework.

Ja, ik draag bij aan verandering

U kunt bijdragen via het formulier op de volgende pagina. Of door uw gift over te maken via: IBAN NL64 RABO 0385 4870 88, eventueel onder vermelding van dit specifieke project.

Structurele giften zijn heel belangrijk voor de voortgang van ons werk. Hartelijk dank voor uw bijdrage.

Meer over ons werk tegen kinderuitbuiting

Meer over het onderwijsprogramma