Periodieke schenking

Als u een schenking vastlegt in een overeenkomst, betreft het voor de belasting een periodieke schenking. Dit werd voorheen ook wel lijfrente genoemd. Als u rekening houdt met de geldende voorwaarden is een periodieke schenking volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Schenkt u aan Woord en Daad (bijvoorbeeld via kindsponsoring) zonder deze overeenkomst dan gelden de normale belastingaftreknormen. In dat geval is er een minimum en een maximum voor de aftrekbaarheid. Op jaarbasis is dan alleen het gedeelte van uw giften aftrekbaar dat minimaal 1% en maximaal 10% is van uw bruto inkomen*. Zie voor enkele rekenvoorbeelden het document ‘Uw gift en de fiscus’.

*Hier wordt officieel gerekend met het drempelinkomen: uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 (indien van toepassing opgeteld met de inkomsten en aftrekposten van uw partner), maar zonder uw persoonsgebonden aftrek.

Informeer bij vragen over de belastingaftreknormen bij de Belastingdienst of kijk op hun website voor verdere details.

Belastingvrij schenken

Wilt u uw giften volledig aftrekken van de belasting? Dan kunt u een schenkingsovereenkomst afsluiten. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden. U schenkt:

  • Met regelmaat (minimaal eens per jaar)
  • Een minimum termijn (ten minste 5 jaar)
  • Periodiek hetzelfde bedrag (minimaal het bedrag dat u in de schenkingsovereenkomst vastlegt)

Het aangaan van een periodieke schenking is gratis. Stichting Woord en Daad is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) en behoeft daarom geen schenkingsrechten aan de fiscus te betalen. Benieuwd wat uw schenkingsvoordeel is? U berekent het eenvoudig met deze rekenmodule. Meer informatie over de verschillende geefmogelijkheden vindt u in de folder ‘Uw gift en de fiscus‘.

Wilt u een periodieke schenking aangaan? Vul dan onze schenkingsovereenkomst in en stuur de overeenkomst aan ons op. Het is ook mogelijk om per e-mail (via finance@woordendaad.nl) een schenkingsformulier bij ons aan te vragen. Wij zorgen dat de gegevens die bij ons reeds bekend zijn, dan al voor u zijn ingevuld.

Het is ook mogelijk om een periodieke gift in natura te doen. We verzoeken u in dat geval contact met ons op te nemen.

Neem contact op

Aanvraag schenkingsformulier

Naam(Vereist)
Graag ontvang ik een vooraf ingevuld schenkingsformulier per:(Vereist)

Woord en Daad gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Zie onze privacyverklaring.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en er zijn Servicevoorwaarden van toepassing.

Meer informatie

Hopelijk is de informatie op deze pagina inzichtgevend. Maar misschien heeft u nog vragen. Of wilt u graag met ons doorspreken over (periodiek) schenken aan Woord en Daad. We zijn van harte bereid om u te woord te staan of in een persoonlijk gesprek van gedachten te wisselen. Neem vrijblijvend contact met mij op.

Gerwin van Muijlwijk Relatiebeheerder Particulieren

Uw steun maakt verschil in levens wereldwijd

‘Ik had nooit gedacht dat mijn broertje zo ver zou kunnen komen met zijn handicap’

Michael, een Oegandese boer, heeft met hulp van een partner van Woord en Daad de stap gezet om bijen te gaan houden. Dit doet hij nu al meer dan 10 jaar, ondanks dat zijn rechterarm wat misvormd is en hij kracht mist. Met het geld dat Michael verdient, kan hij zijn kinderen naar school laten gaan. Het leven van de familie is blijvend veranderd.