Ethiopië heeft op 4 augustus 2023 de noodtoestand uitgeroepen in de noordelijke Amhara-regio. Sinds april 2023 is het al onrustig in Amhara, omdat de regering de lokale strijdkrachten wil ontwapenen. Dit besluit leidde tot protesten en vanaf begin augustus veroverden de lokale strijders grote steden in de regio. Harde gevechten tussen beide partijen met wegversperringen en hinderlagen zijn aan de orde van de dag. Het openbare leven ligt zo goed als stil.

Contact

Eén van de scholen binnen ons sponsorprogramma staat in Amhara, in de stad Dessie. In deze stad geldt de noodtoestand voor een periode van zes maanden. Contact krijgen met de mensen daar is lastig, want het internet is geblokkeerd en even was ook reizen naar de stad niet toegestaan. Gelukkig is het sinds kort wel weer mogelijk om voor noodzakelijke reizen met het vliegtuig naar Dessie af te reizen.

Halfvolle schoolklassen

We zijn dankbaar dat de school in Dessie vooralsnog open is en de kinderen naar school kunnen blijven gaan. De medewerkers van onze partnerorganisatie Hope Enterprises doen er alles aan om de kinderen overdag een veilige plek te bieden. De lessen gaan door en ook de naschoolse activiteiten blijven zo goed als mogelijk doorgaan. Tegelijkertijd is de angst groot en zien we dat gezinnen hun kinderen thuishouden of wegtrekken naar veiliger gebied. ‘De klassen zitten niet meer zo vol als voorheen,’ vertelt een medewerker ons.

Toenemend bendegeweld in de hoofdstad van Haïti

Ook in Haïti is het dagelijkse leven ernstig verstoord. Het bendegeweld is in en rond de hoofdstad Port-au-Prince toegenomen. Moord, kidnapping en seksueel geweld zijn er aan de orde van de dag. Het geweld komt bovenop een crisissituatie op humanitair, politiek en juridisch gebied. Ook vanuit het sponsorprogramma horen we dat veel gezinnen tekort hebben aan eten en drinken en geen elektriciteit hebben.

Samen met onze partnerorganisaties AMG Haïti en P&A Haïti willen we de gezinnen zo goed mogelijk ondersteunen. Er worden extra voedselpakketten uitgedeeld en op school is er aandacht voor de persoonlijke situatie van de kinderen. Helaas hebben drie scholen in Cul de Sac hun deuren tijdelijk moeten sluiten vanwege de onrust. We hopen en bidden dat deze kinderen terug zullen keren wanneer dit weer kan. In de tussen tijd proberen we zo goed mogelijk contact te houden met de gezinnen.

Wat kan ik doen?

Te midden van alle onrust blijft gebed het krachtigste wapen. We willen u daarom vragen om te bidden voor de getroffen inwoners van Ethiopië en Haïti. Bid voor politieke stabiliteit, toegang tot maaltijden en het onderwijs. We geloven dat de HEERE ook in deze situatie uitkomst zal geven. In dit vertrouwen zetten we ons werk voort!

 

 

Noodtoestand, wat betekent dat?

Met het uitroepen van de noodtoestand heeft een regering bepaalde bevoegdheden. Zo mogen ze verdachten zonder gerechtelijk bevel arresteren, een avondklok instellen, internet blokkeren, de bewegingsvrijheid beperken en openbare bijeenkomsten of verenigingen verbieden. Het gevaar van deze ongecontroleerde macht is dat mensenrechten worden geschonden.

Gebruikte bronnen:

https://nos.nl/l/2485391

https://www.amnesty.nl/actueel/ethiopie-geef-onafhankelijke-onderzoekers-en-media-toegang-tot-regio-amhara-om-schendingen-te-onderzoeken

https://www.nu.nl/buitenland/6276396/bendegeweld-haiti-toegenomen-moord-en-seksueel-geweld-aan-orde-van-de-dag.html

https://www.rd.nl/artikel/1027098-bendegeweld-verscheurt-haiti-land-bevindt-zich-aan-rand-van-afgrond