Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
Een mijlpaal: Woord en Daad bestaat dit jaar 50 jaar. In de afgelopen vijftig jaar hebben we ons ontwikkeld tot een professionele organisatie die samen met onze partnerorganisaties wereldwijd hoop en kansen probeert te bieden om armoede te overstijgen.
Niet alleen Woord en Daad heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Ook de ontwikkelingssector zelf en het politieke landschap waarbinnen ontwikkelingssamenwerking (OS) plaatsvindt. De aandacht verschoof van projecten naar programma’s naar systeemverandering. De rol van organisaties veranderde van donor naar partner. Er kwam meer oog voor Zuidelijk leiderschap.
Internationale of nationale doelen
Maar waarom doen we dit werk eigenlijk? Zijn we vooral begaan met onze naaste in het mondiale Zuiden? Of hopen we door ontwikkelingssamenwerking de ontwikkeling van landen – inclusief ons eigen land – te stimuleren, onder het mom van “Je kunt niet succesvol zijn als je in een wereld leeft die faalt”? Ook veiligheids- en migratiemotieven kunnen ten grondslag liggen aan OS: staat ontwikkelingssamenwerking nog voor internationale armoedebestrijding en sociale vooruitgang, of verwordt het tot een instrument dat eerst en vooral onze eigen nationale doelen dient?
Symposium
In het politieke symposium dat Woord en Daad op 29 juni organiseert, gaan we dieper in op de verschillende motieven voor OS. Wat drijft ons? Voor wie doen we het eigenlijk? En draagt OS eigenlijk wel bij aan de verschillende doelen, of maakt het nauwelijks verschil?
ontwikkelingssocioloog Radboud Universiteit
luitenant-generaal Landmacht
ambassadeur voor jongeren, werk en onderwijs
burgemeester Haarlem / voormalig voorzitter Prisma
directeur-bestuurder Woord en Daad
15.15 – 16.00 uur: Inloop
16.00 – 16.15 uur: Terugblik op 50 jaar OS door dr. Sara Kinsbergen
16.15 – 16.45 uur: Introducties op drie invalshoeken
16.45 – 17.25 uur: Panelgesprek met de sprekers, onder leiding van Maarten van Nieuw Amerongen
17.25 – 17.30 uur: Dankwoord en afsluiting door Rina Molenaar
17.30 – 18.30 uur: Borrel
Sara Kinsbergen is universitair hoofddocent op de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies (CAOS) van de Radboud Universiteit. In 2021 is ze benoemd als lid van de permanente commissie ontwikkelingssamenwerking van de Adviesraad Internationale Vraagstukken.
Kees Matthijssen is luitenant-generaal bij de koninklijke landmacht. Hij voerde o.a. het bevel over een luchtmobiel bataljon in 2004 in Irak en in 2008 over de Taskforce Uruzgan in Afghanistan. Ook leidde hij onder andere de militaire tak van de VN-missie naar Mali in 2021.
Jurriaan Middelhoff is sinds 2022 ambassadeur Jongeren, Werk en Onderwijs op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In die functie stimuleert hij de samenwerking tussen overheden, partners en jongeren.
Jos Wienen is burgemeester van Haarlem en voormalige voorzitter van Prisma, de Nederlandse vereniging van christelijke ontwikkelingsorganisaties.
Maarten van Nieuw Amerongen werkt als Politiek Adviseur bij Woord en Daad.
Rina Molenaar is directeur-bestuurder van Woord en Daad.
De inhoud van het symposium bestaat uit de volgende onderdelen:
Introductie door dr. Sara Kinsbergen
Terugblik op de afgelopen 50 jaar. Wat is er veranderd in de (Nederlandse) ontwikkelingssector? Welke trends zijn te ontdekken? Hoe is het gesteld met het draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor ontwikkelingssamenwerking (OS)? En: wie profiteert het meest van OS?
Reflectie 1: Veiligheid, stabiliteit en migratie – door: Kees Matthijssen, luitenant-generaal in de Koninklijke Landmacht en voormalig Force Commander VN-missie Minusma
Wat zijn de onderscheiden rollen en verantwoordelijkheden van ontwikkelingssamenwerking, krijgsmacht en diplomatie in de grondwettelijke taak om de internationale rechtsorde te bevorderen? Hoe draagt internationale armoedebestrijding en klimaatadaptatie bij aan het voorkomen van conflicten en bevorderen van stabiliteit? Om welk type betrokkenheid van Europa vraagt de inmenging van China en Rusland in het Mondiale Zuiden? Kortom: de meer geopolitieke kant van ontwikkelingssamenwerking.
Reflectie 2: Economie, jeugdwerkgelegenheid en bedrijfsleven – door: Jurriaan Middelhoff, Ambassadeur voor jongeren, werk en onderwijs bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Is ontwikkelingssamenwerking goed voor economische ontwikkeling, en zo ja, van wie? Wie profiteert het meest? Wat is er nodig om het mkb in het mondiale Zuiden te versterken en wat is de rol van jongeren hierin? Hoe onderscheiden Nederlandse overheid en bedrijven zich door inzet op jongerenwerkgelegenheid en handel met landen waar we een brede SDG-relatie mee onderhouden? Kortom: de meer sociaaleconomische kant van ontwikkelingssamenwerking.
Reflectie 3: Ideële drijfveren en naastenliefde – door: Jos Wienen, burgemeester Haarlem en oud-voorzitter Prisma
Welke intrinsieke motivatie ligt ten grondslag aan ontwikkelingssamenwerking? Wat is de rol van naastenliefde als motief voor internationale samenwerking en armoedebestrijding? Blijft deze ideële drijfveer overeind, ook als doelstellingen niet gehaald worden of altruïstische motieven prioriteit krijgen? Kortom: de meer ideële kant van ontwikkelingssamenwerking.
Panelgesprek met sprekers
Doorspreken over de verschillende invalshoeken rondom de vraag hoe al die verschillende motieven kunnen bijdragen aan draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland.
‘God is onze toevlucht en bij Hem kunnen we terecht. Hij voorziet in wat we nodig hebben om dit werk te kunnen doen. We ervaren deze hoop zelf én we mogen ervan uitdelen: houd vol, vertrouw op Gods kracht, op Zijn goedheid en op Zijn nooit eindigende liefde.’
Missy R. Christie de Acosta
Directeur partnerorganisatie Conviventia
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze meldingU krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!