‘Het aantal mensen dat slachtoffer is van moderne slavernij is in vijf jaar tijd gestegen van 40 miljoen naar bijna 50 miljoen,’ zo meldde de NOS op maandag 12 september 2022. Ook Woord en Daad ziet deze toename van moderne slavernij, en zet zich in om dit tegen te gaan.
De NOS publiceerden het artikel naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en mensenrechtenorganisatie Walk Free. Onder moderne slavernij verstaan de onderzoekende organisaties “gevallen van uitbuiting, waarin een persoon niet kan weigeren of vertrekken door bedreigingen, geweld, dwang, misleiding en/of machtsmisbruik”. De belangrijkste twee vormen van moderne slavernij zijn gedwongen huwelijken (22 miljoen gevallen) en gedwongen werk (27,6 miljoen gevallen). Vooral bij gedwongen werk zijn veel kinderen betrokken, naar schatting 3,3 miljoen. Meer dan de helft van deze kinderen wordt seksueel uitgebuit.
Oorzaken van toename moderne slavernij
Juist voor deze kinderen die opgroeien in extreme armoede en hierdoor buiten het onderwijssysteem dreigen te vallen, zet Woord en Daad zich in. Ook in onze projecten zien we dat ouders door de coronacrisis hun baan verloren, en dat de stijgende voedselprijzen en inflatie de allerarmsten hard treft. Gezinnen zijn hierdoor kwetsbaarder geworden voor uitbuiting. Verder zien we bijvoorbeeld in Ethiopië dat de migratie is toegenomen, door diverse conflicten en klimaatverandering. Uit het onderzoek blijkt dat migranten drie keer zo vaak gedwongen werk verrichten als mensen zonder migratieachtergrond.
Wereldwijd in actie
Moderne slavernij doet zich over heel de wereld voor. Woord en Daad werkt samen met een consortium van lokale partners aan om de ketens van kinderarbeid en uitbuiting te doorbreken. Dit doen we op de Filipijnen, door (online) seksueel misbruikte jongens en meiden op te vangen en via christelijk onderwijs en begeleiding weer een plek in de maatschappij te geven. Dit doen we ook in Ethiopië en Haïti, door actoren op het gebied van kinderbescherming en rechtshandhaving bewust te maken van de gevaren van moderne slavernij. Hierdoor hoeft de Ethiopische Samuel* (zie foto) straks niet meer te weven, maar kan hij zich volledig richten op het onderwijs dat hij volgt en zijn droom om docent te worden najagen.
Onlangs zijn we samen met de AFAS Foundation gestart om moderne slavernij ook in Burkina Faso en Benin tegen te gaan. Uit recent onderzoek dat we in die landen hebben gedaan, blijkt dat moderne slavernij diep ingebed zit in de cultuur en vaak onzichtbaar is voor de buitenwereld. Toch zien we kansen om meisjes zoals Rachelle (zie video) weg te krijgen uit hun beschadigende omgeving en te herenigen met hun ouder(s). In een gebroken wereld, getekend door armoede en onrecht, streven we naar zichtbare tekenen van Gods komend Koninkrijk. Deze missie drijft ons om dagelijks bij te dragen aan duurzame verandering en een hoopvolle toekomst!
*Naam is om privacy redenen gefingeerd
Wat doet Woord en Daad?
Jaarlijks worden miljoenen kinderen slachtoffer van lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld. Deze vorm van uitbuiting berooft kinderen van hun kindertijd en van hun recht op scholing. Gedreven door christelijke waarden zet Woord en Daad zich via het onderwijsprogramma in voor deze kwetsbare kinderen. Samen met onze partnerorganisaties doorbreken we de keten van uitbuiting, misbruik en kinderarbeid! We richten ons niet alleen op het kind en de familie, maar werken ook samen met de politie, scholen, kerken en de overheid. Zo roepen we kinderuitbuiting een halt toe.