De enorme kracht van de explosie op 4 augustus heeft Beiroet in puin gelegd. Honderden doden, duizenden gewonden en nog meer mensen die dakloos raakten. Woord en Daad kwam samen met de andere organisaties van het Christelijk Noodhulp Cluster (ZOA, TEAR, Dorcas, Red een Kind, EO Metterdaad) direct in actie. In een maand tijd werd 1,4 miljoen euro opgehaald. Waar wordt dat geld aan besteed?
De actie van het noodhulpcluster richt zich op de meest kwetsbare mensen in de stad. Dat zijn bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen, migranten en de armste Libanezen. Ondersteuning van ouderen, vrouwen, kinderen en chronisch zieken heeft prioriteit. Er zijn vijf focuspunten in de noodhulp: voedsel, huisvesting, psychosociale hulp, hygiëne en cash voor huishoudens
#1 Voedsel
De voedselvoorziening is een belangrijke factor. Veel inwoners van de stad zijn hun inkomen kwijtgeraakt doordat de explosie hun bedrijf of winkel zwaar beschadigde. Ook zijn er voedselvoorraden die in de haven opgeslagen lagen verloren gegaan. Door de economische crisis waarin het land verkeerde voor de explosie was het voor veel gezinnen al lastig om voldoende voedsel te hebben. We ondersteunen met voedselpakketten. Daarnaast krijgen de gezinnen die het zwaarst getroffen zijn een geldbedrag. Dat geld kunnen ze naar eigen inzicht besteden. Zo houden zij de regie over hun leven en stimuleren ze de lokale economie.
#2 Huisvesting
Meer dan 300.000 mensen zijn dakloos geraakt en van zeker 750.000 mensen in een straal van 2,5 km rond de explosie zijn beschadigd. We ondersteunen 100 huishoudens bij het herstel van hun huis. Zij krijgen geld om materialen te kopen en de schade te herstellen. Ook kunnen 50 mensen geld verdienen door bijvoorbeeld de huizen van ouderen of andere kwetsbaren te herstellen.
#3 Psychosociale hulp
Veel mensen, zeker onder de kwetsbaarsten, hebben een trauma opgelopen door de explosie en de gevolgen daarvan. Hun leven ligt in puin en vaak zijn ze geliefden verloren. De komende maanden zetten we in op psychosociale hulp en eerste hulp bij psychische klachten voor 140 kinderen en 100 volwassenen
#4Hygiëne
Naast de economische crisis en de explosie is het land ook getroffen door het coronavirus. Sinds de ramp stijgt het aantal besmettingen. We zetten in op voorlichting rond hygiëne om verdere verspreiding te voorkomen en we bieden de meest kwetsbaren zeep, water en andere hygiënematerialen aan.
#5 Cash voor huishoudens
Een aantal gezinnen krijgt geld. Dat geld kunnen ze naar eigen inzicht besteden. Dit is een belangrijk onderdeel waarmee de mensen hun waardigheid terugkrijgen. Ze hebben weer de regie over hun leven. Daarnaast weten de mensen zelf het beste wat ze nodig hebben. Tegelijk is dit een investering in de lokale economie, waardoor elke euro meer effect heeft. Bij het uitdelen van het geld worden de richtlijnen van de VN gevolgd en wordt de lokale marktsituatie onderzocht.