Blijf ik gezond? Wanneer komt er een einde aan de intelligente lockdown? Wat zijn de gevolgen voor de samenleving? Onzekerheid, een gevoel dat we sinds enkele weken in Nederland ook ervaren. Miljoenen mensen wereldwijd leven met een gevoel van onzekerheid.
In de landen waar Woord en Daad werkt is maken de mens en zich zorgen over de uitbraak van corona en leven dezelfde vragen als in Nederland. Daar bovenop hadden ze al dagelijks te maken met onzekerheid. Is er vanavond eten voor mijn kinderen? Zal de oogst groot genoeg zijn dit jaar?
De uitbraak van het coronavirus heeft wereldwijd grote gevolgen. Het snel oplopende aantal besmettingen noopt regeringen wereldwijd om verregaande maatregelen te nemen. In alle landen ligt het dagelijks leven, in meer of mindere mate, stil. Ook de projecten van Woord en Daad worden geraakt. Vijf vragen en antwoorden geven meer duidelijkheid over de impact op ons werk. Wilt u ons uitgebreide statement lezen over de impact op ons werk? Bekijk deze hier!
1. Hoe gaat Woord en Daad om met Covid-19?
In Nederland volgen we de richtlijnen van de regering op. De collega’s werken vanuit huis. Het kantoor in Gorinchem is gesloten. Ook acties en bijeenkomsten van onze vrijwilligers en ondernemersnetwerken zijn gestaakt.De kringloopwinkels openen langzaam weer hun deuren, met inachtneming van de RIVM maatregelen. Lees hier hoe de winkels en comité ook online doorgaan met acties voor hun projecten.
2. Wat is de impact van Covid-19 op de landen die Woord en Daad steunt?
De afgelopen weken hebben we samen met onze partnerorganisaties geïnventariseerd hoe groot de impact is. Welke activiteiten liggen stil? Hoe kunnen we toch de allerarmsten bereiken? We zijn dankbaar dat het onze partners lukt om er toch te zijn voor die kwetsbare groepen in de samenleving die juist in deze crisistijd steun nodig hebben. We hebben nauw contact met de partners en ondersteunen hen in deze unieke situatie.
Op deze kaart hebben we een overzicht gemaakt van de situatie in de landen waar Woord en Daad werkt.
3. Wat is de impact van Covid-19 op de voortgang van de projecten die ik steun?
Onderwijs
In alle landen zijn de scholen gesloten, maar gaat het onderwijs door. Net als in Nederland hebben de partners creatieve oplossingen bedacht. De aanpak verschilt per land. Soms kunnen docenten de kinderen thuis opzoeken, in andere landen is er telefonisch contact en in enkele gevallen biedt het internet uitkomst. Sponsorkinderen krijgen normaal een warme maaltijd op school. Dat is nu niet mogelijk, maar partners bezorgen voedselpakketten bij de ouders van de kinderen zodat ze tenminste één maaltijd per dag hebben. Tegelijk ontstaat er op de kantoren bij partners ruimte om curricula te ontwikkelen, administratieve zaken af te ronden en te werken aan een langetermijnstrategie.
Werk en Opleiding
Ook het onderwijs op de vakscholen wordt anders ingevuld. Zo worden in Colombia de lessen via internet gegeven. Dat biedt natuurlijk uitdagingen voor de praktijklessen. Bijvoorbeeld kappers kunnen thuis oefenen op een pop, in andere gevallen is dat lastiger. Voor Job Booster ligt het werk nagenoeg stil. In veel landen zijn bedrijven gesloten. De partners werken door aan het opbouwen en onderhouden van netwerken met bedrijven. Ook worden curricula ontwikkeld. De crisis zal gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt en de economie. De vakscholen en Job Booster hebben straks een belangrijke taak om jonge ondernemers te coachen, vakmensen te koppelen aan bedrijven en de economie weer aan te jagen.
Agrarische Ontwikkeling
Voor de trainingsprogramma’s voor boeren verschilt de impact per land. In sommige landen kunnen de trainingen niet doorgaan, in andere landen zijn er wel mogelijkheden om de boeren te trainen. Tegelijk wordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling van IT-oplossingen, denk aan training via apps, audio of video. In de projecten is de afgelopen jaren fors ingezet op de link tussen boer en Fair Factory. Het is nog onduidelijk hoe de verschillende fabrieken de crisis zullen doorstaan. Het wegvallen van een fabriek kan een grote impact hebben op de waardeketen.
Duurzaam Water
Ook in consortia werken we samen met bedrijven, bijvoorbeeld binnen het programma Duurzaam Water. Wat de gevolgen voor deze bedrijven zijn en daarmee de samenwerking zal, is nog onzeker. Ook binnen dit programma staan trainingen ‘on hold’ en kunnen partners vanuit de steden de projecten niet bezoeken. Aan de andere kant zijn er ook kansen. Hygiëne en sanitatie staan wereldwijd hoog op de agenda. Bijvoorbeeld in Ethiopië wil de overheid hierin investeren. Daar liggen kansen voor waterondernemers die in de afgelopen jaren binnen het project zijn getraind.
4. Kan ik een gift overmaken voor de impact van het Coronavirus?
Jazeker! Omdat alle projecten geraakt zullen worden, hebben we een noodfonds gestart. Vanuit dit fonds willen we extra kosten door de impact van het coronavirus in alle projecten bekostigen. U vindt het donatieformulier hier.
Uiteraard blijft het ook mogelijk om aan een specifiek project te doneren.
5. Wat wordt er gedaan met mijn gift?
Woord en Daad en de partners blijven zich inzetten om de projecten doorgang te laten vinden. Uw gift komt dan ook ten goede aan het project waar u voor doneert. Tegelijkertijd zijn we in gesprek met een specialistische kennispartner op voorlichting over corona en hygiëne.
Woord en Daad blijft naast haar partners staan. Juist nu is het belangrijk dat partnerorganisaties salarissen kunnen blijven betalen en andere kosten gedekt worden. Waarom? Omdat de Bijbel ons leert dat we trouw moeten zijn. Omdat er nu misschien geen lasser of boer kan worden getraind, maar onze partner wél de kwetsbaren opzoekt en ervoor kan zorgen dat er eten is waardoor gezinnen deze moeilijke periode overleven. Omdat er na de corona-crisis veel werk wacht en er dan toegewijde, kundige medewerkers nodig zijn om de allerarmsten te bereiken, waardeketens op te bouwen en startende ondernemers te coachen. Samen verbonden, juist nu!