Van 16 t/m 22 augustus 2022 verzamelden 24 Haïtiaanse docenten en schooldirecteuren zich op de Université Chrétienne du Nord d’Haïti (UCNH). Ze kwamen bij elkaar om een training te volgen gericht op het leesonderwijs. Onlangs is er namelijk een nieuwe lesmethode ontwikkeld om kinderen in hun moedertaal Creools en Frans te kunnen lesgeven. 12 scholen door het hele land gaan aan de slag met deze lesmethode.
De trainingsweek startte met de presentatie van de Creoolse lesmethode ‘M ap li nèt ale‘ (ik kan lezen). Vervolgens gingen de docenten en schooldirecteuren in interactieve sessies aan de slag met de lesmethode die bestaat uit een docentenhandleiding, een lesboek en een werkboek voor de leerlingen. Trainer Tony Augustin vertelt: We leerden het Creoolse alfabet goed uitspreken en opschrijven in blokletters. Dit laatste was voor veel docenten nieuw, want het Creools is vooral een gesproken taal en wordt dus niet vaak opgeschreven.’
Aan de slag met de lesmethode
Op de tweede dag ging de groep aan de slag met de verschillende onderdelen van de lesmethode. Onder andere lezen, presenteren en woordenschat kwamen aan bod. De dag erna werd de Franse lesmethode ‘Je parle bien Français‘ (ik spreek goed Frans) gelanceerd. Trainer Tony Augustin: ‘Frans is voor veel kinderen een tweede taal. In het boek staan veel afbeeldingen om de taal duidelijk te maken. De docenten gingen in groepjes van 5 aan de slag om aan de hand van een aantal vragen de methode beter te leren kennen.’ De dagen erna gaven de docenten in beurten een proefles aan de groep.
Goede begeleiding
Voor de docenten eindigde de training op de vijfde dag, maar de 12 aanwezige schooldirecteuren gingen nog twee dagen door. ‘Zij zullen straks verantwoordelijk zijn voor het onderwijs dat de docenten geven in hun klas. Met de pedagogische tips die we ze hebben meegegeven, zullen ze de docenten goed kunnen begeleiden.’
Tweetalig onderwijs als standaard
Samen met onze INCE consortiumleden kijken we terug op een geslaagde trainingsweek. De docenten en schooldirecteuren hebben nu de benodigde handvatten om met de lesmethodes aan de slag te gaan en de kinderen goed onderwijs te bieden. Onlangs kondigde de Haïtiaanse minister van Onderwijs aan dat kinderen voortaan onderwijs in hun moedertaal moeten kunnen volgen. We zijn blij dat dit nu officieel beleid is en we verder kunnen werken aan de kwaliteit van het onderwijs in Haïti.
Over INCE
Met het International Network for Christian Education (INCE) werken we aan kwalitatief goed onderwijs in landen waar dat niet vanzelfsprekend is. Dat doen we onder andere door het trainen van docenten, door leiderschapstraining en het ontwikkelen van passend lesmateriaal. We werken hierbij samen met andere relevante organisaties in Haïti en in andere landen. Université Chrétienne du Nord d’Haïti is één van deze organisaties.