Twee Filipijnse bedrijven kochten de eerste vezels van boeren uit het project Vezels voor de Toekomst. Internationaal toonden een producent van decoratiemateriaal uit Bangladesh en een fabrikant van tassen en schoenen uit Taiwan interesse in de natuurlijke vezels. Zijn de boeren op Manilla klaar om aan deze grote klanten te leveren?
Sinds 2020 werkt Woord en Daad samen met een groot consortium lokale organisaties aan een duurzame waardeketen voor abacaboeren op Mindanao. Voor de kleinschalige boeren op het eiland vormen de abacavezels een mooie aanvulling op hun inkomen. Naast abaca verbouwen de boeren, ook op kleine schaal, andere gewassen als rijst en cacao.
Boeren
In de eerste maanden van dit jaar trokken teams van onze partners langs de verschillende dorpen op Mindanao om boeren te informeren. In totaal bereikten we 1.192 boeren. We informeerden hen over de samenwerking met Kennemer, dat de vezels tegen een goede prijs opkoopt. Uiteindelijke tekenden 506 boeren een contract met Kennemer. Daarnaast trainden we 732 boeren over de abacateelt. We zien dat 429 boeren die nieuwe kennis in de praktijk brengen. Het vraagt meer tijd om boeren die al actief zijn in de abacateelt mee te krijgen in onze aanpak. De komende tijd zullen we hier meer op inzetten.
Abacaproductie arbeidsintensief
Voor de abacaboeren is het proces van oogsten en verwerken van de abaca arbeidsintensief. Dit begint met het kappen van de abacastammen. Vervolgens worden er repen gesneden van de stammen, die handmatig of met een eenvoudige machine in vezels getrokken wordt. De boeren moeten hiervoor mensen inhuren om hen te ondersteunen. Als ze geen geld hebben om personeel in te huren, zijn ze overgeleverd aan handelaren die aanbieden voor 60% van de opbrengst de stammen te oogsten en te verwerken.
Samen met Kennemer bieden we de boeren een andere oplossing. Kennemer koopt de volledige stam tegen een marktconforme prijs en neemt de verwerking voor haar rekening. Daarnaast koopt Kennemer via een netwerk van verzamelpunten ook de vezels op van boeren die wel vezels produceren.
Investeren in stabiele aanvoer
In de eerste maanden van dit jaar kocht Kennemer een relatief kleine hoeveelheid vezels van de boeren. Dat komt ook doordat boeren die begonnen met abacateelt nog niet konden oogsten. Tegelijk zien we wel de potentie bij de boeren om aan de vraag van Filipijnse en internationale bedrijven te voldoen. Daarvoor is een stabiele aanvoer nodig en om die te garanderen investeert Kennemer in het opstarten van teeltbedrijven.
Kennemer start met abacateelt in de omgeving van de kleinschalige boeren. Hier worden de trainingen gegeven en op de demonstratievelden kunnen de boeren in de praktijk zien wat de nieuwe kennis oplevert. Tegelijk biedt het Kennemer de mogelijkheid om een stabielere en grotere aanvoer van abaca te realiseren, waarmee leveren aan de internationale markt in zicht komt.