‘Toen mijn vader stierf, moest mijn moeder alleen voor mij en mijn broer zorgen. We waren erg arm.’ Aberham Andarege, een 8-jarige jongen uit Addis Abeba, vertelt met zachte stem over de grimmige omstandigheden waarin hij en zijn familie verkeerden. ‘We hadden niet genoeg te eten en mijn broer werd steeds vaker ziek. Ik ging op straat werken, zodat we meer geld hadden om brood voor hem te kopen.’
De zware omstandigheden hadden hun weerslag op Aberham. Zijn gezondheid ging achteruit, school maakte steeds vaker plaats voor straatwerk en hij liep door fysieke arbeid lichamelijke verwondingen op. Een situatie die je geen enkel kind toewenst.
Niet genoeg
De 26-jarige Bizunesh Kibamo herkent de moeilijke familieomstandigheden. ‘Ik ben vroeg getrouwd. Op jonge leeftijd kreeg ik ineens veel verantwoordelijkheden. We kregen drie kinderen, een meisje en twee jongens. Maar mijn man kon niet genoeg werk vinden. Hij verdiende te weinig om ons gezin te onderhouden. Dus deed ik m’n best om ook wat geld te verdienen.’ Ze strijkt met haar hand over haar gezicht. ‘Ik was huisvrouw. Ik had geen idee hoe je genoeg geld kan verdienen.’
Training en een lening
Gelukkig kan ze terecht bij het programma van Woord en Daad. In het bureau voor vrouwen en kinderen van haar district hoort ze over DOT, een van de lokale partners waar Woord en Daad mee samenwerkt. DOT biedt onder andere trainingen aan op het gebied van ondernemen. Door haar moeilijke gezinsomstandigheden komt ze in aanmerking om bij het programma van DOT aan te sluiten. ‘Ik woonde de trainingen bij en leerde hoe je geld kunt verdienen met ondernemen. Bovendien kon ik een lening afsluiten om te investeren in zaaigoed, zodat ik gewassen kon planten. Daarmee heb ik mijn maishandel opgestart.’ Ze lacht: ‘Alles wat ik geleerd heb kon ik toepassen. De zaken gingen al snel heel goed. Binnen drie maanden heb ik de lening afbetaald. Ik had ineens een aardig inkomen. Inmiddels verkoop ik ook bonen. Die zijn erg gewild.’
Grote zegen
De trainingen en financiële hulp hebben hun vruchten afgeworpen. Bizunesh kan nu in het levensonderhoud van haar kinderen voorzien. Daardoor is de kans dat zij met moderne slavernij te maken krijgen klein. Helaas lukt het lang niet alle ouders om uit de situatie van extreme armoede los te breken. Veel kinderen moeten net als Aberham kinderarbeid verrichten, of worden uit wanhoop door hun ouders naar de stad gestuurd, bijvoorbeeld naar een familielid. Velen worden daar slachtoffer van moderne slavernij of andere vormen van uitbuiting.
Sponsorprogramma
En Aberham, de jongen die op straat werkte, hoe gaat het nu met hem? Negen maanden geleden werd hij geselecteerd voor het sponsor-programma van lokale partner HIDO. Sindsdien is zijn leven totaal veranderd. ‘Sinds ik bij het programma ben, hoef ik niet meer op straat te werken. Ik ga weer naar school, doe mee in schoolprogramma’s en ik zit zelfs in het kinderparlement’, vertelt hij met glimmende ogen.
Ook voor Aberhams familie zijn de leefomstandigheden sterk verbeterd. Zijn moeder nam deel aan trainingen over thema’s als positief ouderschap en kinderrechten. Via het programma kon ze ook lid worden van VSLA, een vereniging die leningen verstrekt aan dorpsbewoners. Het geleende geld heeft ze zo geïnvesteerd dat het haar werk en inkomen oplevert. Het gezin heeft nu voldoende middelen voor levensonderhoud. Daar ligt uiteindelijk de hoop op blijvende verandering voor kinderen zoals Aberham: het loskomen van families uit de knellende banden van extreme armoede.
Meer over dit project
Ieder kind is het waard om op te groeien in vrijheid. Helaas zitten wereldwijd miljoenen kinderen gevangen in een systeem van moderne slavernij. Bijvoorbeeld in Ethiopië, waar een combinatie van armoede, familieproblemen én hiaten in de wetgeving leidt tot uitbuiting van kinderen. Daarom werkt Woord en Daad, samen met een consortium van lokale partners, aan de bestrijding van moderne slavernij door de ketens van kinderarbeid en uitbuiting in Ethiopië te doorbreken.