De verkiezingsuitslag is bekend! Na wat ingewikkeldheden rondom de procedure voor briefstemmen, druppelden de uitslagen afgelopen woensdagnacht binnen. De voorlopige uitslag volgde donderdagochtend vroeg.
De afgelopen tijd hebben wij bij Beleidsbeïnvloeding bepaald niet stil gezeten. We hebben veel lobbywerk gedaan om ontwikkelingssamenwerking en beleidscoherentie op het netvlies te krijgen bij politieke partijen. Ontwikkelingssamenwerking heeft in veel verkiezingsprogramma’s een mooie plek gekregen, maar het kan beter. De formatieperiode gaat, nu de verkiezingsuitslag bekend is, van start. En ook in de formatieperiode willen wij blijven benadrukken dat ontwikkelingssamenwerking, zeker met de coronacrisis in het achterhoofd, van groot belang is en dat duurzame ontwikkeling urgenter is dan ooit.
Wij hopen vurig dat het nieuwe kabinet beleidscoherentie als uitgangspunt neemt. Al het beleid moet elkaar versterken in plaats van tegenwerken. Met de ene hand geven en met de andere hand nemen kan niet langer.
Een sterk maatschappelijk middenveld in ontwikkelingslanden is onmisbaar. Deze organisaties bereiken groepen die anders niet bereikt worden. We roepen ook vanaf deze plaats de overheid op om werk te maken van het versterken van het maatschappelijk middenveld.
Dat het maatschappelijk middenveld onmisbaar is, zien wij van dichtbij. Samen met het maatschappelijk middenveld in het Zuiden werken wij aan duurzame ontwikkeling om de structurele oorzaken van armoede en ongelijkheid te kunnen wegnemen. Organisaties in het Zuiden kennen de realiteit van het land als geen ander. Woord en Daad pleit daarom voor zeggenschap van zuidelijke organisaties in het maatschappelijk middenveld omdat die zelf het beste beeld hebben van het eigen land. We weten dat onze lokale partnerorganisaties in het Zuiden betrokken zijn bij veel belangrijke beleidsvraagstukken in het land. Door bemiddeling en advies van onze lokale partnerorganisaties zijn mooie resultaten geboekt ten gunste van duurzame ontwikkeling in het Zuiden; dit heeft weer directe impact op mensenlevens.
Het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt deels gebruikt voor klimaatfinanciering en voor de opvang van eerstejaarsasielzoekers in Nederland. Hierdoor is er minder ontwikkelingsgeld over en dat vinden wij een slechte zaak, omdat er dan minder geld beschikbaar is voor andere ontwikkelingsthema’s zoals onderwijs en voedselzekerheid. Wij roepen met klem op om dit buiten het OS-budget op te lossen.
Het wetsvoorstel dat ingediend is door de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en SP over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) stemt ons blij! Deze wet verplicht bedrijven om mensenrechtenschendingen en milieuschade uit hun productieketens te bannen. Zo is elke bedrijf verantwoordelijk voor wat er gebeurt in de eigen productieketens. Dit is een belangrijke stap richting een wereldeconomie die recht doet aan mensen en waarin geen plaats meer is voor moderne slavernij en uitbuiting.
Wij zullen, juist tijdens de coalitie-onderhandelingen, blijven lobbyen voor een coherent beleid en duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden.
22 maart 2021, Jacoline de Kruijf