Onder de cashewbomen verzameld Dauda Kanu (28 jaar) zijn gezin om zich heen. Samen met zijn vrouw en drie kinderen poseert hij voor een foto. Afwachtend en tegelijk nieuwsgierig kijken Musa (5 jaar), Hania (6 jaar) en Bai (7 jaar) in de lens. Hun vader is trots op zijn cashewbomen. Jarenlang kon het gezin moeilijk rondkomen, omdat de rijstoogst nauwelijks voldoende was. Sinds hij investeerde in cashewbomen zijn de inkomsten flink gestegen.
‘Ik wil graag meer energie steken in de teelt van cashewnoten, want daarmee komen we verder,’ vertelt hij. ‘Het heeft al veel problemen voor ons opgelost.’ De inkomsten bieden het jonge gezin kansen. Bai gaat naar school en leert daar rekenen en schrijven. Iets dat zijn vader niet kan. ‘Als kind ging ik naar de koranschool, daar leerde ik Arabisch teksten. Ik was liever naar een gewone school gegaan, zodat ik had leren lezen, schrijven en rekenen. Ik zou graag Engels leren.’ Dankzij de cashewoogst krijgen zijn kinderen wel de kans om te leren.
Ook andere boeren in Sierra Leone hebben de cashews ontdekt. De afgelopen jaren zijn er veel bomen geplant. Woord en Daad werkt samen met lokale partners om de boeren toegang te bieden tot de internationale markt. De boeren worden getraind, zodat ze kennis hebben van de cashewteelt en hun oogst kunnen optimaliseren. Via coöperaties verkopen de boeren gezamenlijk de cashews. We werken samen met een exporteur die de noten koopt tegen een eerlijke prijs.
Over Cashing in on Cashew
Cashewboeren worden getraind in duurzame cashewteelt. Via de exporteur hebben zij toegang tot de wereldmarkt. Om concurrerend te zijn moeten de boeren samenwerken in coöperaties. De teelt is praktisch biologisch, daarom investeren we in een certificering van de coöperaties. De biologische markt levert structureel een betere prijs op. Op dit moment is er geen verwerkingsfabriek voor cashews in het land, maar op termijn willen we onderzoeken of het rendabel kan zijn om in Sierra Leone de cashews te verwerken.