De bejaarde Sita Gnine Ouattara uit Burkina Faso heeft haar leven lang hard gewerkt om haar gezin te onderhouden. In de traditioneel ingerichte samenleving viel dat niet mee. Het lukte haar om als eerste vrouw in het dorp een stuk land in eigendom te krijgen. Dankzij de cashews die ze daar verbouwt, steeg haar inkomen. En met haar vastberadenheid stimuleert ze andere vrouwen om economische kansen te pakken.
De landbouwgrond rond de dorpen is in bezit van mannen. De vrouwen werken op het veld en zorgen voor het huishouden. Dat is de traditionele verdeling in Burkina Faso. Sita produceerde bissap, sap gemaakt van hibiscus, die ze verkocht op de markt. Ze moest ver lopen naar de markt en ze verdiende onvoldoende om haar gezin te onderhouden. Andere vrouwen in het dorp hadden dezelfde moeite om genoeg geld te verdienen.
Eerste vrouwelijke grondbezitter
Tijdens één van haar tochten om brandhout te verzamelen stuitte Sita op een rotsachtig stuk grond. Daar kreeg ze een idee: als ze deze grond zou ontginnen en cashewbomen zou planten, dan kon ze geld verdienen. Vier jaar later oogstte ze de eerste cashews.
Voor de mannen in het dorp was dit een omwenteling. De vasthoudendheid van de vrouw en het succes, ondanks haar beperkte financiële middelen, waren nieuw. De leider van het dorp steunde Sita en nam maatregelen om te voorkomen dat mannen haar uit haar boomgaard zouden verjagen. Ook kreeg Sita een eigendomsakte van het land.
Cashews leveren geld op
In de jaren die volgden investeerde de cashewboerin in uitbreiding van haar areaal. Via het project Cracking the Nut werkt Woord en Daad samen met lokale partners aan een duurzame en eerlijke keten voor cashewboeren. Sifra is één van de boeren die via het project trainingen kon volgen en via de coöperatie haar oogst aan de verwerkingsfabriek Anatrans kon verkopen. Door de cashews te verkopen aan Anatrans krijgt ze een goede prijs en stijgt haar inkomen. Met het hogere inkomen kan ze een droom verwezenlijken: een huis voor haar jongste zoon. Ze bouwt voor hem een stenen huis en koopt een naaimachine. Daarmee krijgt hij ook een kans om een toekomst op te bouwen.
Voorbeeld voor vrouwen
Ook haar eigen leven verbetert. Ze kookt niet langer op hout, maar op gas. De gezondheid van Sita ging vooruit en de bejaarde vrouw werkt niet meer zelf op het land. Dankzij de inkomsten uit de cashews kan ze jongeren inhuren voor het zware werk op het veld.
Binnen de gemeenschap droeg ze bij aan verandering voor vrouwen. Ze stimuleert andere vrouwen om aan de slag te gaan. Zo’n twintig vrouwen hebben inmiddels een eigen cashewboomgaard. Sita is een voorbeeld voor de andere vrouwen in het dorp.