Voor alle spullen die we gebruiken, zijn grondstoffen nodig. Da’s logisch, maar het is niet zo simpel als dat het klinkt. Grondstoffen zijn namelijk niet eindeloos beschikbaar. Ze raken een keer op. En dat maakt de impact van spullen op het milieu zo groot.
Waarom realiseren we ons eigenlijk niet dat de impact van onze spullen zo groot is? Babette Porcelijn schrijft hierover in haar boek dat we het normaal zijn gaan vinden om geld uit te geven aan spullen die niet behoren tot onze eerste levensbehoeften. We kijken naar de prijs en het veronderstelde plezier dat we aan een product denken te hebben. Zodra het plezier van onze spullen is opgeraakt, doen we er soms makkelijk afstand van.
Korte levensduur
Ook de consumptiemaatschappij stimuleert ons om steeds meer te kopen. Een smartphone wordt trager of heeft niet de beste camera meer. Een nieuwe kopen is vaak goedkoper dan repareren en onderdelen zijn niet altijd beschikbaar. En een nieuwe telefoon is ook gewoon leuk … Want naast de praktische en financiële componenten, hebben onze spullen ook een sociale functie. Die trager wordende smartphone is een bewuste techniek: geplande veroudering heet het. Producten worden bewust geproduceerd met een kortere levensduur. Het doel is een snellere veroudering zodat je sneller genoodzaakt bent om het product opnieuw aan te schaffen
Laptop
Je gebruikt ‘m misschien wel iedere dag: je laptop. Hij werd waarschijnlijk netjes in een kartonnen doos met beschermend piepschuim eromheen bij je afgeleverd. Heel clean. Maar, heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel energie en grondstoffen er nodig zijn om een laptop te maken? Kortgezegd legt een laptop van grondstof tot eindproduct deze route van vervuiling af: mijnbouw & productie > transport > verpakking > gebruik > afdanken. Elke stap in de keten draagt bij aan de totale impact van een laptop. Van al deze stappen is mijnbouw & productie veruit de grootste boosdoener. Oftewel: het maken van de laptop zelf. Dus niet eens de elektriciteit die je laptop verbruikt wanneer je erop werkt, maar het maken van de laptop zelf veroorzaakt de grootste impact. En dat hele proces is volledig aan ons zicht onttrokken.
Gif
Met name het moederbord en het scherm zijn boosdoeners. Het moederbord alleen al levert de helft van de impact op, terwijl dit in massa maar een klein component van de hele laptop is. Daarnaast bevat een laptop allerlei kostbare materialen, waaronder koper, kobalt, goud, tin en glas. Met name de mijnbouw voor koper en goud is erg vervuilend. Voor het delven van goud worden onder andere cyanide en kwik gebruikt. Het afvalwater van deze mijnbouw is extreem giftig en loopt vaak ongezuiverd het grondwater in. Daarover delen we vrijdag meer.
En nu?
Als je duurzame stappen wilt zetten, maak je zo lang mogelijk gebruik van je spullen. Is iets kapot? Probeer het te repareren. En als je toch een nieuw apparaat wilt kopen, kies dan bij voorkeur voor een refurbished of tweedehands model. Huren of leasen van elektrische apparaten is in sommige gevallen ook een uitkomst. Kijk goed naar je wensen en welke optie daarbij past! Later deze week geven we je daar nog meer tips voor.
Inspiratie halen we uit het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn. Een aanrader voor wie dieper op het onderwerp ‘milieu-impact’ wil ingaan.
Ook ‘Hoe handel ik eerlijk? van Matthias Olthaar en Paul Schenderling en het boek ‘Oog voor de schepping’ van Henk Massink zijn aan te bevelen voor wie zich vanuit een christelijke visie meer in het thema duurzaamheid wil verdiepen.
Binnenstebuiten!
Van Deo volente 4 t/m 9 oktober organiseert Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Binnenstebuiten! – Een frisse kijk op spullen. We nemen dit jaar een duik in de wereld van spullen en keren die helemaal binnenstebuiten. Want weet jij wat er nodig is voor jouw nieuwe smartphone of schemerlamp? Samen kunnen we verschil maken! Doe je mee?