Aan het eind van de marktdag in Debre Zeit, Ethiopië, blijft er veel groente- en fruitafval achter. Ook bij ChickoMeat worden dagelijks kratten gevuld met slachtafval. Wat als we die afvalstromen kunnen ombuigen? Met soldatenvliegen en hondenvoer zetten we een stap naar een circulaire aanpak.
Eén van de uitdagingen voor pluimveehouders in Ethiopie is voer. Het afval van de markt biedt een oplossing. Het afval vormt de basis voor het opkweken van soldatenvliegenlarven. Deze larven bevatten veel voedingsstoffen voor de kippen. ChickoMeat investeert in apparatuur om de eitjes van de soldatenvliegen te laten uitkomen. Daarnaast investeert het bedrijf in machines om het afval van de markt te composteren.
Larven en meststof
Vervolgens worden de kleine larven en de compost geleverd aan bedrijven rond de fabriek. Hier kweken ondernemers de kleine larven in twee weken op tot volgroeide larven. De volgroeide larven worden gebruikt als voer voor de kippen. Tegelijk zetten de larven de compost in twee weken om naar een hoogwaardige meststof, die boeren kunnen gebruiken in de landbouw.
Samen met lokale partners werkt Woord en Daad aan een professionalisering van de pluimveesector in Ethiopië. Er is veel vraag naar kippenvlees, maar de omstandigheden waarin het pluimvee wordt gehouden zijn niet diervriendelijk. Ook is er weinig oog voor voedselveiligheid bij slachterijen. Samen met ChickoMeat, een slachterij die volgens Europese standaarden werkt, bouwen we aan een professionele pluimveesector.
Hondenvoer
Het slachtafval van ChickoMeat biedt kansen voor andere ondernemers. De kratten met slachtafval worden opgekocht door vijf ondernemers die het afval verwerken tot hondenvoer. We ondersteunden deze ondernemers met een vacuümverpakkingsmachines zodat het voer lang houdbaar blijft. Deze ondernemers hebben in totaal 25 mensen in dienst voor de productie van het hondenvoer.