Auteur: Marinus Lindhoud, projectleider Werk & Opleiding
De COVID-19 pandemie en de lockdowns als gevolg daarvan hebben de wereldwijde arbeidsmarkt op een ongekende schaal ontwricht. De ILO (International Labour Organization) schat het aantal verloren gegane werkuren op het equivalent van 255 miljoen Fte’s. Ongeveer de helft daarvan, 114 miljoen, heeft zich vertaald in mensen die hun baan hebben verloren in 2020. De andere helft betreft mensen die hun werkinkomen drastisch hebben zien dalen vanwege een reductie in het aantal uren dat ze werken.
Latijns-Amerika, Zuid-Azië en de Pacific zijn met name hard getroffen. Neem een land als India. Nadat de eerste lockdown was aangekondigd waren van de een op de andere dag tienduizenden mensen zonder baan. Ze zagen geen andere optie dan terug te keren naar hun dorpen en er was vaak geen andere mogelijkheid dan te gaan lopen. Velen hebben het niet overleefd. Jongeren die afgelopen jaren via ons Werk & Opleiding-project een baan vonden, stonden ook voor grote uitdagingen. Sommigen verloren hun baan. Anderen kregen niet betaald, omdat bijvoorbeeld de winkel waar ze werkten gesloten was.
De verwachting is dat het aantal werkuren in 2021 niet terugkomt op het niveau van voor de coronapandemie. Sowieso blijft de onzekerheid onverminderd hoog als het gaat om hoe de pandemie zich verder ontwikkelt, het beleid van overheden in antwoord op de pandemie en het vaccinatiebeleid.
Vierde industriële revolutie
De vraag rijst echter, hoe gaat dit herstel eruit zien? COVID-19 heeft enorme gevolgen van sociaal-demografische aard. Maar er zijn ook andere factoren, zoals de vierde industriële revolutie; de steeds verdergaande digitalisering op allerlei gebied waardoor de manier van leven en werken wordt veranderd. Sectoren en industrieën zullen worden getransformeerd en sommige banen/sectoren zullen helemaal verdwijnen, andere zullen steeds meer worden overgenomen door machines, weer andere sectoren zullen juist gaan groeien en bieden weer nieuw perspectief.
Alleen… door een oneven herstel van de arbeidsmarkt neemt de ongelijkheid die er al was ook toe. Jongeren, vrouwen, laagopgeleiden en andere groepen waarvoor Job Booster zich primair inzet zijn extra hard getroffen. Beleid en beleidsbeïnvloeding, arbeidsmarktprogramma’s en training en opleiding ten behoeve van deze groepen is daarom van groot belang. Met onze beleidsthema’s voor de komende jaren die zich onder andere richten op systeemverandering streven we ernaar grondoorzaken van armoede en sociaaleconomische ongelijkheid te beïnvloeden.
Werk voor jongeren?
Het Werk & Opleiding-programma heeft dus te maken met grote uitdagingen. Dat maakt het werk boeiend en uitdagend. Om nog even terug te keren naar de studie van de ILO, zelfs in het meest optimistische scenario voor 2021 blijft er een netto verlies aan werkuren. In deze omstandigheden waardig werk vinden voor jongeren, de kernmissie van Job Booster, is des te urgenter geworden.
We keren even terug naar India. Ons werk wordt bemoeilijkt door nieuwe lockdown maatregelen vanwege het stijgende aantal besmettingen die dagelijks worden geregistreerd, maar er worden ook kleine maar belangrijke stappen gezet met onze Job Booster onderneming. Jongeren vinden weer een baan.
Over de auteur
Marinus Lindhoud is projectleider binnen het Werk & Opleiding-programma. Hij richt zich vooral op (de ontwikkeling van) Job Booster in Azië. Met een achtergrond in het bedrijfsleven heeft hij waardevolle kennis en ervaring om Job Booster op een bedrijfsmatige manier op te zetten. Met die aanpak ondersteunen we duizenden jongeren naar werk.