Auteur: Nelline Roest-Boers, PMEL- expert Onderwijs
‘Ik ben er zeker van dat het jaar 2020 nodig was om de waarde van veel dingen te realiseren: zuurstof, leven, tijd met familie en tijd met leerlingen’, zo sprak Floresmilda Nohemy Baten, docent van onze partner AMG Guatemala. Hoewel ik vanuit mijn werk als PMEL’er (planning, monitoring, evaluatie en leren) veel lessen kan leren, was dit misschien wel de meest treffende van het afgelopen jaar. Ik zal jullie hieronder meenemen naar Guatemala aan de hand van enkele vragen die ik tijdens deze coronapandemie regelmatig aan onze partners stel.
Hoe ziet een schooljaar tijdens corona eruit in Guatemala?
Op 15 maart 2020 werden de scholen in Guatemala gesloten. Inmiddels zijn de scholen weer open, maar de kinderen blijven nog gedeeltelijk thuisonderwijs volgen. Niet alle kinderen hebben toegang tot online onderwijs, daarom bezocht Floresmilda hen elke 2 weken. Ze bracht dan een pakket werkbladen, gaf uitleg en nam een moment om met en voor hen te bidden. Elke maand kregen de kinderen in plaats van de maaltijd die zij normaal op school ontvangen een voedselpakket met rijst, noodles, maisbloem, suiker, zout, olie en een hygiëne kit met maskers, handzeep en ontsmettingsmiddel. In december zat daar als cadeau ook nieuw schoolmateriaal bij. De afgelopen twee maanden kregen de kinderen weer tandzorg en werden er medische consultaties per telefoon gedaan en voorlichting over corona gegeven.
Hoe zit het bijvoorbeeld met vaccinaties?
Goede voorlichting over corona is belangrijk. In Guatemala zijn er nu in totaal zo’n 190.000 besmettingen. Hoewel dat op een bevolking van zo’n 18 miljoen relatief weinig is, is de zorg hiervoor niet toegerust. Het land is wat betreft vaccinaties tegen corona voor een groot deel afhankelijk van wat er hen vanuit COVAX (een initiatief van de Verenigde Naties om vaccins gelijk te verdelen) of andere landen wordt toebedeeld. Inmiddels zijn de eerste zorgmedewerkers die coronapatiënten behandelen gevaccineerd, daarna zullen mensen met een hoog gezondheidsrisico en 75-plussers volgen. Voordat de gehele bevolking is gevaccineerd, zijn we minstens een jaar verder, zo verwacht Ruth Rodriguez, directrice van het educatieprogramma van onze partner AMG Guatemala. De vaccinaties worden vanuit de overheid gecoördineerd en zijn dus geen onderdeel van de medische zorg die Woord en Daad de kinderen biedt. We merken in onze projectlanden vaak dat het vertrouwen in God als zorgende Vader heel sterk aanwezig is, zoals ook onze directeur Rina Molenaar een aantal weken terug in haar column beschreef. Woord en Daad vindt vrijheid van overtuiging erg belangrijk, daarom zal Woord en Daad partners, ouders en kinderen altijd vrijlaten in hun keuze voor vaccinatie.
Wat zijn de gevolgen van corona voor het onderwijs?
Allereerst zien we een versnelde ontwikkeling richting online onderwijs. Ook worden er bijlessen gegeven via Zoom of zelfs Whatsapp. Docenten zijn getraind en ook ouders worden betrokken en begeleid om hun kinderen te ondersteunen met een speciaal hiervoor ontwikkelde module. Wat relatief achterblijft, zijn de slagingspercentages. Ofwel omdat verplichte praktijkonderdelen niet konden worden behaald, of omdat jongeren zelf moesten werken of voor hun broertjes of zusjes moesten zorgen en daardoor niet het benodigde niveau konden halen. Maar we delen de motivatie en het vertrouwen van docenten als Floresmilda Nohemy Baten ook voor dit jaar: ‘Niets zal mij verhinderen de opdracht te vervullen waartoe ik mij geroepen voel. Het is tijd om nieuwe lesmethodes te leren, zodat ik ook in deze nieuwe omstandigheden kan werken. Ik zal mij elke dag inzetten voor de kinderen en jongeren en de liefde doorgeven die God ons gegeven heeft.‘
Over de auteur
Nelline Roest-Boers is PMEL (planning, monitoring, evaluation and learning)-expert voor projecten van Onderwijs en Werk en Opleiding. Vanuit die rol houdt ze met een scherp oog in de gaten of doelstellingen worden gehaald en gaat ze in gesprek met de partner over hoe de aanpak aangepast en verbeterd kan worden, ook in tijden van corona.