Dat we als Nederlanders uiterst bevoorrechte burgers zijn met een werkloosheidspercentage van ongeveer 3,6%, gedegen en betaalbare scholen en opleidingen en dat als het even tegenzit, de overheid vaak nog een steuntje in de rug kan bieden via diverse beschikbare subsidies nemen we misschien wel vaak voor lief.
En toch.. wat als je je baan verliest? Verschillende mensen hebben wellicht mede door de COVID-19 crisis hun baan en misschien zelfs wel bedrijf verloren. Wat doet dit ons als mens? Wat als je je baan, en daarmee een groot stuk financiële zekerheid verliest? Niet wetend wat er komen gaat. Een periode van onzekerheid volgt. Angst neemt toe. Hoop neemt op den duur af. Het heeft een grote impact op ons.
Tijdens mijn jaren als hulpverlener in Zuid-Soedan, Irak en Nepal heb ik daar ‘te veel’ de gevolgen van gezien. De gevolgen van werkeloosheid, de hopeloosheid en onzekerheid, honger, gebrek aan educatie en gebrek aan de basisbehoefte waar we allemaal recht op zouden moeten hebben. Het lijkt soms wel een vicieuze cirkel die, naarmate de bevolking groeit, alleen maar sterker wordt.
En toch.. nergens in de Bijbel staat dat we het maar moeten opgeven. Dat we er niet meer voor onze naaste moeten zijn, of hen maar gewoon vergeten. Integendeel! Ik voel me als christen juist geroepen om gehoor te geven aan de opdracht om onze naaste te steunen, juist daar waar mensen worden vergeten, waar mensen geen stem meer hebben. De blik van een bewaker die we ooit inhuurden voor onze basis in Malakal, Zuid-Soedan, zal ik niet snel vergeten nadat we hem vroegen of hij computerkennis wilde opdoen en de Engelse taal wilde leren. Hij leek het niet te kunnen geloven en dacht dat hij daar niet goed genoeg voor zou zijn. Niemand in zijn vriendenkring had een computer, en de meesten spraken nagenoeg geen Engels. Jaren later krijgen we een email (hij had enkele tientallen verschillende emailadressen geprobeerd, hoorden we later) maar had ons eindelijk weten te bereiken om het mooie nieuws te vertellen dat hij recentelijk logistiek medewerker is geworden. Dat hij hoop heeft en dankbaar is en veel nieuwe dingen leert. En dat allemaal in het Engels!
Die verhalen hebben we nodig om te beseffen dat we de wereld niet gaan veranderen, maar wel het leven van die ene persoon, dat ene gezin en daarmee genereren we hoop voor een generatie die volgt.
Dat is wat Werk en Opleiding doet en waarom uw betrokkenheid juist een enorm impact heeft! Op de foto boven deze column staat Isai, een jonge ondernemer uit Benin. Hij wist dankzij zijn opleiding een onderneming op te zetten en hij past zich aan nieuwe ontwikkelingen aan. Lees zijn verhaal.
Over de auteur
Willem van Amerongen woonde en werkte in onder andere Zuid-Soedan, Irak en Nepal als noodhulpverlener. Die internationale ervaring neemt hij mee in zijn werk voor Woord en Daad als projectleider van het Sterk voor Werk project in Ethiopië. Dit project ondersteunt jonge Ethiopiërs om werk te vinden of een bedrijf te starten.