‘Het is oorlog in Tigray en niemand kan het zien’, kopte NOS op 19 juni j.l.
Van deze oorlog, in het noorden van Ethiopië, heb je misschien nog nauwelijks gehoord. Dat de toestand er schrijnend is komt ons maar mondjesmaat ter ore. De oorlog in Tigray houdt ons op diverse manieren bezig.
De beelden die correspondent Elles van Gelder met cameraman Sven Torfinn recent maakten, liegen er niet om. Een aangeslagen ziekenhuisdirecteur vertelt dat alle spullen die nodig zijn om levens te redden afgenomen zijn. In het ziekenhuis is de chaos compleet. Gewonde kinderen, beschoten en geplunderde huizen, ontredderde bewoners komen voorbij op de beelden. Toch zijn deze beelden maar het topje van de ijsberg. De regio is erg moeilijk toegankelijk en hulpverleners worden nauwelijks toegelaten.
Ook de verhalen die ons direct ter ore komen maken indruk. Half juni zijn twee van mijn collega’s naar Ethiopië geweest. Alhoewel ze alleen in Addis Abeba zijn geweest hebben ze wel gesproken met een team uit Tigray waar Woord en Daad mee samenwerkt. Zo werd hun verteld dat er in deze fase juist weer veel gevochten wordt, verspreid over meerdere locaties in Tigray. De toegang tot, vooral rurale gebieden, blijft grillig en beperkt. En dat is funest voor de hulpverlening, juist ook in de komende maanden, want de honger neemt toe. Daarnaast lijken de watervoorzieningen een doelwit te zijn geweest. Want na onderzoek van het Tigray Regional Water Bureau schat men in dat 70% van de waterinfrastructuur op het platteland onbruikbaar is en 80% van de waterinfrastructuur in de steden van Tigray. Toch is er ook sterke hoop op vredesonderhandelingen.
De oorlog in Tigray, Ethiopie speelt zich grotendeels onzichtbaar af, maar verdient meer zichtbaarheid. Dat hebben de kinderen, de ontredderde bewoners, de aangeslagen ziekenhuisdirecteur en de boeren nodig. Als de wereld niet weet wat er gebeurt kan er ook niet gezamenlijk gewerkt worden aan vrede. Politici in Nederland proberen beschikking te krijgen over informatie over deze oorlog en daar mochten wij recent aan bijdragen.
Tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op 26 mei j.l. kon een andere collega van mij toelichting geven op de situatie in Tigray. Om een goed besluit te nemen, is het voor Kamerleden belangrijk dat ze over de juiste informatie beschikken. Soms is het nuttig om dan ook met experts te praten en dat gebeurt in de zogeheten rondetafelgesprekken. In de position paper die we vooraf ingediend hebben deed Woord en Daad een beroep op de Tweede Kamer om zich in te zetten voor veiligheid in Tigray en een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door de VN naar mensenrechtenschendingen.
Alleen als de Ethiopische regering de stabiliteit en veiligheid in Tigray garandeert, kunnen we ontheemden hulp bieden, kunnen we voorkomen dat de investeringen in het watersysteem uit de afgelopen jaren verloren gaan en kunnen we samen met de boeren ons inspannen om de oogst van 2021 veilig te stellen. Voor die boeren, en daarmee de hele gemeenschap, zien we graag echte verandering. We hopen op meer toegankelijkheid van de rurale gebieden, juist omdat we zo snel als mogelijk is de draad van de lange-termijn weer willen oppakken, zodat we van noodhulp weer naar ontwikkeling kunnen gaan. Onze hoop is dat de bedrijfjes voor wateronderhoud weer ondersteund kunnen worden, zodat juist zij een actieve rol kunnen spelen in het herstellen van economische, fysieke en sociale structuren in het gebied.
De oorlog in Tigray gaat ons aan het hart en houdt ons bezig. De oorlog op zich is al afschuwelijk genoeg, ook al weet niemand wat er precies gebeurt in het gebied. ‘Tigray is een groot zwart gat voor ons’ vertelde een diplomaat aan de NOS. Maar aanwijzingen zijn er genoeg. Ook de volgende crises dienen zich aan: een dreigende voedselcrisis, en een schoon drinkwatercrisis. Wat Ethiopië en de regio Tigray nodig heeft is vrede, veiligheid en stabiliteit. Voor onze collega’s in Tigray, voor de boeren, voor de kinderen. En dat kan alleen als de oorlog zichtbaar wordt en de wereld weet wat er in Tigray gebeurt.
Na het schrijven van deze blog las ik het nieuwsbericht dat de regering van Ethiopië een onmiddellijk bestand afkondigt in Tigray. De regering van Ethiopie zegt dat het bestand ertoe moet leiden dat boeren hun land weer kunnen bewerken en hulporganisaties toegang krijgen tot de regio.
Wij hopen dat met dit bestand zichtbaar wordt wat zich afspeelt in Tigray en dat het het begin zal zijn van vrede, veiligheid en stabiliteit in deze regio.
1 juli 2021
Door: Jacoline de Kruijf, communicatiemedewerker Beleidsbeïnvloeding