Als team Beleidsbeïnvloeding volgen wij (de aanloop naar) de verkiezingen uiteraard op de voet. Bij alle partijen is de afgelopen tijd hard gewerkt aan het schrijven van het verkiezingsprogramma. En daar heeft de verkiezingsprogrammacommissie een hele kluif aan. Zo telt het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie 144 pagina’s. En overtreft de SGP met wel 168 pagina’s. Het CDA houdt het bescheiden met ‘slechts’ 114 bladzijden.
Wij bij Beleidsbeïnvloeding nemen alle verkiezingsprogramma’s door. Daarbij letten wij natuurlijk goed op onderwerpen die ons aangaan. We nemen de programma’s nauwkeurig door op de onderwerpen ontwikkelingssamenwerking, noodhulp, eerlijke buitenlandse handel en beleidscoherentie. Het buitenlandbeleid van een partij is voor Woord en Daad interessant omdat het ons werkveld betreft en omdat wij een stem willen geven aan de mensen in het Zuiden die hun stem niet kunnen laten horen.
Als we vinden dat er in een concept verkiezingsprogramma te weinig aandacht is voor de thema’s die ons aangaan, komen wij in actie. We doen dit bijvoorbeeld door de dialoog aan te gaan met de programmacommissie. Onze expertise als ontwikkelingsorganisatie is een waardevolle inbreng.
Want, het beleid wat in Nederland gemaakt wordt is van invloed op het buitenland en dus ook op de landen waar we werkzaam zijn.
Misschien denkt u bij het lezen dat dit ‘ver van uw bed’ is. Maar het buitenlandbeleid heeft betrekking op de wereld waarin wij leven en de verantwoordelijkheid die we mét elkaar en vóór elkaar hebben. En dat houdt niet op bij de grens.
We zijn blij dat een aantal politieke partijen het belang van internationale solidariteit en een actief buitenlandbeleid noemt.
De ChristenUnie stelt het als volgt in haar verkiezingsprogramma: ‘De Nederlandse inzet houdt niet op bij voldoende investeren in een budget voor ontwikkelingssamenwerking, belangrijk is ook dat onze belastingregels en handelssystemen niet nadelig zijn voor de positie van ontwikkelingslanden.’
En daarbij worden o.a. de volgende punten genoemd: ‘meer geld voor ontwikkelingssamenwerking’, ‘prioriteit voor de armste landen’ en ‘noodhulp en wederopbouw’.
In het verkiezingsprogramma van de SGP lezen we: ‘Binnen het ontwikkelingsbeleid moet de ondersteuning van de allerarmsten en meest kwetsbaren (zoals weduwen, kinderen en mensen met een beperking) voorrang hebben.’
We zijn ook blij om te lezen dat maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor ontwikkelingssamenwerking alle steun verdienen: ‘Om te kunnen voorzien in eerste levensbehoeften als schoon water en gezond voedsel verdienen maatschappelijke organisaties ruimhartige financiële en politieke steun.’ We zijn blij om te lezen dat de SGP zich wil richten op ‘systeemverandering’ door het bundelen van krachten door de juiste mensen en organisaties. Dat kan meer impact hebben dan technische innovaties.
Terecht stelt de SGP in haar verkiezingsprogramma ook dat: ‘Coherent beleid alleen gevoerd kan worden als de gevolgen van beleid en wet- en regelgeving voor ontwikkelingslanden consequent worden getoetst.’
Helaas zijn er ook verkiezingsprogramma’s van politieke partijen waar ontwikkelingssamenwerking niet of slechts zijdelings wordt genoemd. Alle inspanningen om dit thema op te nemen ten spijt.
Bij Woord en Daad voelen we ons geroepen om ons in te zetten voor onze verre naasten die dagelijks te maken hebben met armoede en nood. We willen onze verantwoordelijkheid nemen en zorgdragen voor onze medemens in het Zuiden. De verkiezingstijd is dan ook een uitermate geschikte tijd om ons werk in politiek Den Haag bekendheid te geven.
Inmiddels zijn de meeste amendementen en moties in stemming gebracht en behandeld en zijn de concept verkiezingsprogramma’s verandert in definitieve verkiezingsprogramma’s. Digitale partijcongressen zijn achter de rug en het campagne voeren is van start gegaan. Wij blijven het volgen.
11 februari 2021 – Jacoline de Kruijf
Beeld: Wikipedia