Afgelopen weken waren druk voor team Beleidsbeïnvloeding. We maakten online kennis met nieuwe Tweede Kamerleden; er werd een SGP-Masterclass gehouden op het Woord en Daad kantoor met Chris Stoffer; onze directeur-bestuurder had een gesprek met het CDA; en ook sprak Rina Molenaar in Nieuwspoort tijdens het event ‘Route 2030: Hoe kunnen we versnellen om de SDG’s te behalen?’
Hoogtijdagen met mooie momenten en kansen om onze stem te laten horen voor onze naasten in het Zuiden. Want wat in Nederland besloten wordt, is van invloed op de levens van mensen ver weg!
Om langdurige en duurzame verandering te realiseren is samenwerken met en beïnvloeden van overheden in Nederland en in de landen waar Woord en Daad actief is, heel belangrijk. De overheid heeft de belangrijke taak om beleid te voeren dat het welzijn van de mensen bevordert, zowel in Nederland als daarbuiten.
De kennismaking met Tweede Kamerleden was daarom een nuttig (online) event. Een zestal Kamerleden was aanwezig, evenals twee beleidsmedewerkers. Er werden zes pitches gegeven door diverse organisaties om de Kamerleden te informeren over het belang van ontwikkelingssamenwerking. Mijn collega Lisanne van de Steeg, politiek adviseur, hield een pitch over het onderwerp Beleidscoherentie. Ze gaf de Tweede Kamerleden mee dat de Nederlandse inzet kan stimuleren of ontmoedigen en daarom pleitte ze voor eerlijk Nederlands beleid dat geen negatief effect heeft op onze naasten in het Zuiden. Lisanne deed een voorzet hoe de Kamerleden eerlijk beleid kunnen vormgeven:
- Toepassing SDG-Toets controleren (beleid toetsen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) en controleren of dit gebeurt)
- Ondersteunen van wetgeving voor IMVO (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)
- Werk commissieoverstijgend
Ook in andere pitches was het onderwerp Beleidscoherentie een terugkerend onderwerp. Dat onderstreept des te meer dat alles met elkaar samenhangt en de urgentie hoog is om eerlijk, coherent beleid te maken en dat ook te toetsen.
Event ‘Route 2030’ in Nieuwspoort
Een mooie kans om onze stem te laten horen was op 19 mei j.l. in Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens het event ‘Route 2030: Hoe kunnen we versnellen om de SDG’s te behalen?’ brak Rina Molenaar een lans voor Zuidelijk leiderschap. ‘De kracht van het maatschappelijk middenveld in het Zuiden kan versterkt worden. En we accepteren geen Regeerakkoord zonder dat de SDG’s het kompas zijn,’
Naast de presentatie van twee rapportages te weten de ‘De Monitor Brede Welvaart en Sustainable Development Goals’ door Prof. dr. Jan-Pieter Smits van het CBS en de vijfde nationale SDG-rapportage ‘Nederland ontwikkelt duurzaam’ door Sandra Pellegrom, nationale SDG-coördinator, waren er interessante discussies over duurzame ontwikkeling in Nederland en buiten onze grenzen.
Gesprek met het CDA
Er volgde nog een mogelijkheid om onze stem te laten horen. Onze directeur-bestuurder Rina Molenaar ging in gesprek met het CDA over eerlijk en coherent beleid. Ze gaf de CDA-delegatie mee om niet alleen te kijken naar ontwikkelingen op economisch vlak, maar ook naar de sociale en milieu effecten van beleid en handel wereldwijd. Als voorbeeld noemde Rina boer Salam uit Burkina Faso. Salam verbouwt cashewnoten en exporteert deze naar o.a. Nederland. Nederlandse bedrijven spelen een grote rol in deze handel en zorgen voor een stuk economische groei. Echter, in de hele keten, van boer tot consument, zitten veel bedrijven. Als alle schakels in de internationale keten naar mensenrechten en milieu kijken, dan gaan boeren zoals Salam in Burkina Faso, dit merken. En daarom zien wij het belang in van een IMVO-wet in Nederland, waarmee alle bedrijven werken aan het aanpakken van mensenrechten- en milieuschendingen in hun ketens.
Rina sloot haar pleidooi af met de volgende woorden: ‘Zo zorgen we er voor dat we elke euro die we uitgeven op een goede manier kunnen verantwoorden. Zo kunnen u en ik met elkaar de belastingbetaler, de donateur van onze organisaties én last but nog least boer Salam in Burkina Faso eerlijk in de ogen kijken.’
Masterclass OS met de SGP
Tijdens de Masterclass Ontwikkelingssamenwerking, georganiseerd door Prisma en een aantal Prismaleden waaronder Woord en Daad, gingen we in gesprek met Chris Stoffer (Tweede Kamerlid SGP en nr. 2 op de lijst) en beleidsmedewerker Henri Krooneman rondom de thema’s veiligheid/conflict, voedselzekerheid en het bereiken van de meest kwetsbaren. Een mooie en waardevolle ontmoeting.
Onze stem is afgelopen weken gehoord. De stem die niet vanzelfsprekend gehoord wordt, is de stem van de mensen in ontwikkelingslanden. Terwijl het Nederlandse beleid indirect veel invloed op hen heeft. Aan ons de taak om die stem aan het woord te laten.
20 mei 2021
Door: Jacoline de Kruijf, communicatiemedewerker Beleidsbeïnvloeding