Door: Antonie Treuren, programmaleider Inclusive Agribusiness
In het noorden van Sri Lanka zetten we ons in voor 2000 vissers. Deze vissers komen uit een situatie van een burgeroorlog. Velen zijn in die periode gevlucht. Na de burgeroorlog, die in 2009 eindigde, keerden ze terug naar hun dorp, maar waren ze hun boten en netten kwijt. Ze moesten weer … hun onderneming opbouwen, hun gezin onderhouden, een leven opbouwen. Veel vissers sloten woekerleningen af om een boot en netten te kopen. Met deze woekerleningen houden ze net het hoofd boven water. Er blijft niets van de winst over om te investeren in hun bedrijf.
Dit heeft impact op henzelf, hun families en de gemeenschap.
Samen met onze partners zetten we ons in om de woekerleningen over te nemen tegen eerlijke voorwaarden. Daarnaast begeleiden we de vissers om zich te organiseren en te groeien als ondernemers. Ondernemerschap en duurzaamheid zijn sleutelwoorden in onze aanpak. Maar er zijn nog meer uitdagingen die de toekomst voor de vissers onzeker maken. Ook al is er een goed inkomen te verdienen met vissen, de concurrentie neemt toe. Meer Sri Lankaanse vissers gaan de zee op. Ook vissers uit buurland India vissen op dezelfde plek. Zij hebben vaak grotere schepen en vangen meer vis. De vangst staat ook onder druk door klimaatverandering.
Er is dus noodzaak voor een koerswijziging op basis van de veranderende omstandigheden in de context in Sri Lanka. Binnen Woord en Daad zijn we daarop ingesteld. Samen met onze partners en de doelgroep maken we plannen om te werken aan een duurzame verandering, maar we weten ook dat een omgeving snel kan veranderen waardoor er noodzaak is om daarop in te spelen.
Tegelijk is het belangrijk om oog te houden voor de mensen en hun passie. Vissen bindt al generaties lang de gemeenschappen samen. In Sri Lanka zoeken we samen met onze partners en de vissers naar nieuwe manieren om vissers te koppelen in de waardeketen aan de markt. Eén van de ideeën die we onderzoeken is het ontwikkelen van viskwekerijen. Dit biedt een duurzaam inkomen. Het bouwen aan een inclusieve waardeketen is een dynamisch proces waarbij de gezamenlijke aanpak soms van koers wijzigt, maar de eindbestemming blijft gelijk: Ondernemende visserijgemeenschappen die op een economische en ecologisch duurzame manier een eerlijk inkomen verdienen.
Over de auteur
Antonie Treuren is programmaleider van het Inclusive Agribusiness programma van Woord en Daad. Samen met de collega’s binnen dit team werkt hij aan duurzame verandering voor kleinschalige boeren en vissers. Daarnaast is Antonie actief bezig met het thema klimaatweerbaarheid binnen onze projecten.