Deze column is geschreven door Sander Verduijn
“…Anticyclische investeringen door middel van gemobiliseerde denkkracht…” Er vlogen op die heetste nazomer dag ooit gemeten in september 2020 een paar indrukwekkende termen door de ruimte, terwijl wij op anderhalve meter van elkaar vooruitblikten op het komende jaar. “Anticyclisch investeren…”, “…gemobiliseerde denkkracht”. Echt van die power-termen. Het levert gelijk gegniffel op in de zaal. ‘Daar heb je weer van die grote woorden. Lijkt intelligent, maar heeft het inhoud?’ Dat zal iedereen weleens gedacht hebben als dergelijke begrippen vallen tijdens een vergadering.
En toch, maanden later, dwalen die woorden nog altijd door mijn hoofd. Investeren doen we constant. Met tijd en geld investeren we wat af in de privé- en werksfeer. We investeren in nieuwe plannen en ideeën, in partnerschappen en in mensen dichtbij en ver weg. Daarbij kijken we meestal scherp of dit een positief rendement oplevert. Maar “anticyclisch” gaat juist niet de gebaande, veilige weg. Anticyclische investeerders zijn juist bezig met de dingen die weinig zekerheid bieden. Zij volgen niet de trend en gaan het grote risico niet uit de weg. Zij durven grote stappen te zetten, wetend dat dit ook een heel hoog beleggingsrendement op kan leveren. (Ok eerlijk is eerlijk, soms tegen beter weten in, met veel verlies, maar dat is een heel ander verhaal.)
Anticyclisch investeren = investeren in allerarmsten
Investeren tegen de trend in tekent ook ons werk als Woord en Daad. Juist ook in ons werkgelegenheidsprogramma. We ondersteunen jongeren met een verleden van drugs en geweld in de straten van Cartagena, of alleenstaande moeders die eigenlijk net niet rond kunnen komen in hun kleine huisje in Soacha, Bogota. Het is zeer risicovol investeren, want mensen kunnen terugvallen in hun verleden. Het zou makkelijker zijn om baanbemiddeling te doen voor jongeren die een goede studie hebben gevolgd en een stabiele thuissituatie hebben. Die zouden met meer zekerheid een onderneming kunnen beginnen. Maar we maken bewust de keuze om te investeren in de allerarmsten en de barrières waar zij tegenaan lopen weghalen.
Gemobiliseerde denkkracht = samen sterk
Daarom is ook die tweede term belangrijk: “gemobiliseerde denkkracht”. Zelf strategieën uitdenken en plannen maken is mooi , maar als je je verbonden weet met overheidsinstellingen en private partijen in de landen waar we werken en als je ook de verbondenheid ervaart met talloze ondernemers, comités, scholen en personen in Nederland, dan bundel je de denkcapaciteit van velen. Dan benader je kansen en barrières vanuit veel invalshoeken. Zorg je dat je voorbereid bent en goede risicoanalyses hebt gemaakt. Zo worden risico’s aanvaardbaar en draag je ze samen! En zo vergroten we de kansen voor werkgelegenheid en kleine ondernemingen voor velen.
Miljoenennota 2020
Het was die hete nazomer dag ook de dag van de miljoenennota. Eén van de hoofdpunten was: “blijven investeren in baanbehoud”. Juist in deze tijden van Covid-19. In Nederland is de impact voor veel ondernemers en werknemers groot. In veel landen waar Woord en Daad werkt, zijn de effecten nog vele malen groter, met vele jongeren en alleenstaande moeders die geen zicht hebben op werk en een inkomen. Dus gaan wij met het team vol aan de bak met “risicovol investeren”, zorgen voor baanbehoud en het creëren van nieuwe banen. Niet alleen, maar samen met velen die het werk van Woord en Daad een warm hart toedragen en met ons hun denkkracht inzetten om samen te investeren.
Anticyclisch en genade
Werk geeft waardigheid, het geeft houvast en hoop voor de toekomst en het is zingeving in ons bestaan hier op aarde. En daarom is die “anticyclische investering”, het hoge risico wat ik neem met collega’s en partners door in te zetten op de allerarmsten, het ook zo waard. Het rendement gaat namelijk veel verder dan één persoon die er goed voorstaat in het leven. Want juist vanuit het Bijbels perspectief op werk en zingeving, gaan de jongeren ook denken vanuit een hoopvol en breed perspectief. Zij investeren op hun beurt in hun gezin, de schoolkosten van hun kinderen, ze ondersteunen buren die het moeilijk hebben en ga zo maar verder! Tel uit je winst!
Nog een allerlaatste gedachte over dat Bijbels perspectief… We staan weer op het punt om met elkaar Kerst te vieren. Wat mogen we dankbaar zijn dat Hij zo compleet tegen alles in, alles opgaf om in eenieder van ons te willen investeren en bij Hem te halen. Genade. En vanuit die dankbaarheid en genade, mogen wij nu en in het komende jaar weer ons steentje bijdragen voor de allerarmsten om ons heen.
Over de auteur
Sander Verduijn is regionaal strategisch adviseur bij Woord en Daad en de enige Nederlandse collega die in het buitenland woont. Vanuit Lima, de hoofdstad van Peru, bouwt hij aan netwerken, begeleidt en geeft hij advies aan organisatie opbouw trajecten van partners in de regio en geeft hij leiding aan een aantal onderwijsprojecten in Latijns-Amerika. Als adviseur is hij betrokken bij Job Booster Colombia. Daarnaast zet hij zich in om Woord en Daad in Noord-Amerika op de kaart te zetten.