Door: Antonie Treuren, programmaleider Inclusieve Agribusiness
Sounthirarasa (32) woont, samen met zijn vrouw en zoon, in een dorp aan de kust in het noorden van Sri Lanka. Hij is al 15 jaar visser, het is echt zijn passie maar ook de wijze waarop hij zijn gezin in het levensonderhoud voorziet. Dat laatste is niet altijd even eenvoudig. Sounthirarasa viste vroeger met zijn vader en samen hadden ze goede materialen om hun werk te doen en een mooi inkomen. De burgeroorlog (1983-2009) zorgde voor een ingrijpende verandering. Hij moest regelmatig verhuizen en verloor veel van de middelen die hij nodig had om te kunnen vissen. Om toch inkomen te genereren ging hij aan de slag als metselaar.
Houdgreep
Na de burgeroorlog keerde hij terug naar zijn dorp. Zijn vrouw verkocht haar sieraden en hij sloot een lening af voor de aanschaf van een boot en een vissersnet. Om ook het reguliere onderhoud te financieren, sloot Sounthirarasa een lening af. Dit zorgde voor een neerwaartse spiraal. De zakenman waarvan hij het geld leende had hem in de houdgreep. Hij was namelijk verplicht om de vis die hij had gevangen aan deze man te verkopen voor 15-20% onder de werkelijke marktwaarde. Afhankelijk van wat hij op een dag viste kostte hem dit 1000 tot 2000 Sri Lankaanse Roepies per dag (4-9 euro). Sounthirarasa had hierdoor moeite om zijn gezin te onderhouden en de kosten te dekken voor het onderwijs van zijn zoon.
De situatie is inmiddels gelukkig veranderd. Het negatieve stapeleffect heeft plaatsgemaakt voor een positieve. Via onze partnerorganisatie heeft Sounthirarasa de woekerlening kunnen oversluiten tegen veel betere voorwaarden. Nu is zijn gemiddeld inkomen 5000 roepies (21 euro) per dag en daarmee kan hij de lening in twee jaar terugbetalen. Daar bovenop kan het gezin nu geld sparen voor noodgevallen en wordt er maandelijks 3000 roepies op de spaarrekening van hun zoon gezet. De last van de woekerlening is van hun schouders gevallen en hij kan nu plannen maken om het visbedrijf verder uit te breiden. Door de aanschaf van een andere boot zijn daarin de eerste stappen al gezet, een mooi toekomstperspectief!
Waardig inkomen
In het visserijproject op Sri Lanka werkt Woord en Daad samen met haar lokale partners zodat 2000 vissers zoals Sounthirarasa en hun families op een waardige manier een inkomen kunnen verdienen. Naast het overnemen van leningen van vissers bij woekeraars richten we ons op het vinden van een stabiele afzetmarkt voor de vis. Daarnaast worden de vissers en de gemeenschappen getraind op duurzaam vissen en op het ontwikkelen van vaardigheden waardoor ze als ondernemer groeien. Vrouwen en jongeren worden aangemoedigd om onderdeel te worden in het arbeidsproces
Het project is dit jaar begonnen en duurt naar verwachting tot eind 2024. Er zijn enkele uitdagingen, zo is de situatie in Sri Lanka rondom COVID-19 zorgelijk. Het aantal besmettingen is hoog en de overheid heeft verschillende maatregelen getroffen om verdere verspreiding tegen te gaan. Ook zoeken we voor dit project nog financiële middelen om alle gestelde doelen te kunnen behalen. Wie wil meebouwen aan een positief stapeleffect voor de vissers en hun families op Sri Lanka?