Isai haalde in 2011 zijn diploma voor lasser aan de vakschool CEFOP in Parakou, Benin. In 2016 bezochten we hem en vertelde hij hoe zijn leven veranderd was sinds zijn afstuderen. In maart 2020 zochten we hem weer op. In de schaduw van een mangoboom vragen we de 28-jarige ondernemer hoe het nu met zijn onderneming gaat. De concurrentie is toegenomen, maar Isai is creatief.
In 2016 opende Isai zijn kleine werkplaats in Kpassa, een dorp even buiten Parakou. Hier groeide hij op en woont zijn familie. Nadat hij de opleiding tot lasser afrondde werkte hij in een werkplaats in Parakou, in het regenseizoen ging hij terug naar Kpassa om op het land te werken. De jonge ondernemer zag kansen in zijn geboortedorp. Er was geen lasser in de wijde omgeving en als vakman kon hij zijn eigen onderneming opstarten. ‘Ik was de eerste lasser in het dorp, maar ik zag dat er wel vraag was.’ Ook in de andere dorpen was geen lasser. Langs de kant van de weg bouwde hij een kleine werkplaats met een overkapping om onder te werken.
de werkplaats van Isai in 2016
Betrouwbaarheid maakt Isai anders
De eerste jaren gaan de zaken goed. De mensen uit de dorpen in de regio weten Isai te vinden om kozijnen en deuren te lassen. Ook doet hij lasreparaties aan de lichte motoren die voor veel mensen hun enige vervoermiddel zijn. Deze motorfietsen worden dan ook voor van alles gebruikt. ‘De zaken gaan niet meer zo goed als eerst,’ vertelt Isai. ‘De koopkracht van veel mensen is verslechterd en toen ik begon was ik de enige lasser. Tegenwoordig heb ik drie concurrenten in het dorp en zijn er ook lassers in de andere dorpen.’
Met betrouwbaarheid onderscheidt Isai zich van de andere lassers. ‘Als ik een offerte gemaakt heb, kunnen mijn klanten er op vertrouwen dat ik lever wat ik zeg. Andere lassers leveren dan soms een product met een lagere kwaliteit dan overeengekomen.’ Die betrouwbaarheid wordt gewaardeerd. ‘Er zijn mensen uit de andere dorpen die speciaal naar mij komen, omdat ze weten dat ik me aan de afspraken houd.’ In zijn werkplaats heeft hij hulp van een drietal trainees van de opleiding tot lasser.
Isai samen met zijn vrouw en zoontje van 1,5 jaar (maart 2020)
Boeren als extra inkomsten
In maart, aan het einde van het droge seizoen, is het rustig. ‘Mijn meeste klanten zijn boeren. Die bewaren op dit moment hun oogst om hun gezin te voeden, ze verkopen niet. Daardoor hebben ze ook geen geld om opdrachten te geven aan mij.’ Gemiddeld verdient Isai in deze periode 25.000 CFA (38 euro) per maand. Dat is onder het minimumloon. Als de boeren wel geld hebben om te investeren, schiet de omzet van Isai omhoog. In die maanden verdient hij makkelijk 100.000 CFA (150 euro) per maand.
Hij vult zijn inkomen aan met werken op het land. ‘Ik verbouw mais en soja. De soja verkoop ik, de mais is vooral voor mijn familie.’ Dit jaar heeft hij 1,5 hectare bebouwd, maar het plan is om volgend jaar 4 hectare te zaaien. Dat onderstreept de ondernemer in de jongeman. Bij de werkplaats zijn duidelijke verschillen te zien met de situatie vier jaar geleden. Aan de werkplaats zijn vier kleine ruimtes gebouwd.
Isai toont de ruimte waar hij zijn groothandel wil openen
Winkelruimte verhuren
Drie ruimtes wil hij verhuren. Eén aan zijn neef, die een cementhandel wil starten. Een ander is voor zijn vrouw, die met weven wat bijverdient. Voor de derde ruimte is nog geen huurder gevonden. Voor de ruimte direct naast zijn werkplaats heeft Isai andere plannen, vertelt hij: ‘vanaf de grens met Nigeria tot Parakou zijn er geen metaalhandelaren. Ik wil een winkel openen met metaal, waar de lassers uit de omgeving metaal kunnen kopen voor hun producten.’ Het gebouw staat er, er is een stelling om het metaal op te bergen, maar het ontbreekt de ondernemer aan de financiële middelen om een eerste voorraad metaal in te kopen. ‘Ik hoopte dat ik iets zou kunnen sparen om te investeren, maar met de huidige economische omstandigheden heb ik al moeite om de rekeningen te betalen.’
De vakschool CEFOP van partnerorganisatie DEDRAS werd jarenlang gesteund door Woord en Daad. Sinds vorig jaar is de ondersteuning afgebouwd en streeft de vakschool naar financiële duurzaamheid. Woord en Daad werkt samen met DEDRAS en PBSA in het programma Agri Job Booster Benin. Het consortium ondersteunt jongeren om aan de slag te gaan in de agrarische sector en stimuleert ondernemerschap. De agrarische sector biedt veel kansen voor jongeren. Dankzij de steun van Agri Job Booster worden tot 2022 3.000 jongeren ondersteunt om net als Isai aan hun toekomst te werken.
Werk en Opleiding in Benin
Woord en Daad ondersteunt samen met lokale partnerorganisaties jongeren in het vinden van werk. Binnen Agri Job Booster Benin worden jongeren ondersteunt om een onderneming te starten of aan het werk te gaan in de agrisector. Deze sector biedt veel werkgelegenheid voor de jongeren. Samen met lokale landbouwscholen worden jongeren opgeleid.