Een tweede baan, minder maaltijden per dag, hun kinderen van school halen: het zijn drie keuzes die mensen soms moeten maken in reactie op de stijgende kosten voor levensonderhoud. Wereldwijd stijgen de prijzen voor voedsel en wordt het voor steeds meer mensen een uitdaging om in hun levensonderhoud te voorzien. We vroegen de families Pierre in Haïti, Kinda in Burkina Faso en Ray in Bangladesh de gevolgen voor hun gezinnen.
Op Haïti staat Natacha Pierre er alleen voor, vertelt ze. Haar man draagt niet bij in de zorg voor hun drie kinderen. Een zware taak, met alles wat er gaande is in Haïti. Vorig jaar werd het westen van het eiland getroffen door een aardbeving. Politiek gezien verviel het land in chaos nadat vorig jaar de president om het leven werd gebracht. Bendes hebben de controle op straat overgenomen. ‘Vanwege de onveiligheid kunnen we de deur niet uit om voor onze familie te zorgen. Overal klinken schoten,’ vertelt Natacha.
Goede planning
De prijzen stijgen door de gevaarlijke situatie extra hard. ‘Het is erg moeilijk. De prijzen zijn in enkele maanden tijd verdubbeld.’ Natacha’s dochter Choudlina kan naar school dankzij het sponsorprogramma van Woord en Daad, maar ook partnerorganisatie AMG Haïti merkt de impact van de stijgende prijzen. ‘Het sponsorprogramma vraagt een goede planning, maar door de stijgende prijzen is het lastig om de plannen uit te voeren.’ Het wordt bijvoorbeeld steeds lastiger om de kinderen elke dag een maaltijd aan te bieden op school.
Burkina Faso
In Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, vond in oktober een staatsgreep plaats. Dat lijkt vooralsnog geen directe gevolgen te hebben voor de voedselprijzen in het land. Desondanks zijn ook hier de kosten voor het levensonderhoud gestegen. ‘We hebben moeite om in de meest elementaire voedsel omdat we geen geld hebben om ingrediënten te kopen,’ vertelt Salamata Nacoulma, moeder van de kinderen Kinda uit Ouagadougou. ‘Eén kilo mais kost nu 1,53 euro, terwijl het 0,46 euro was. Een kilo rijst kostte 0,34 euro, maar nu betaal ik 0,76 euro.’
Salamata’s zoon Evariste (18 jaar) kan dankzij het sponsorprogramma van Woord en Daad naar school. Partnerorganisatie CREDO ondersteunt de families van de kinderen. De situatie van de familie Kinda is niet uniek. ‘Veel gezinnen zijn niet meer in staat om voor dagelijkse maaltijden te zorgen. Dit kan gevolgen hebben voor de schoolprestaties, omdat een kind met een lege maag niet goed kan studeren,’ legt Souleymane Ouattara, manager van het sponsorprogramma van CREDO, uit.
Stapeleffect
Het echtpaar Kandi heeft zes kinderen tussen de 11 en 27 jaar oud. Salamata’s man werkt als leerlingmonteur en zelf verkoopt ze tweedehands tassen op de markt. ‘Eigenlijk verkocht ik tweedehands kleding, maar toen de coronapandemie uitbrak wilde niemand deze kleren kopen. Ze waren bang om besmet te raken. Daarom moest ik die handel toen opgeven. Tegenwoordig verkoop ik tweedehands tassen.’
Bangladesh
In Bangladesh staat de familie Ray voor een vergelijkbare uitdaging. De coronapandemie had grote gevolgen voor het gezin; de stijgende prijzen komen daar nu bovenop. Arpona Ray (12), de middelste dochter van het gezin, vertelt: ‘We hebben bijna 28 euro aan extra kosten elke maand. Mijn ouders worstelen om alle kosten voor school, voedsel, medicijnen en kleding te betalen.’ Arpona’s vader verdient de kost door langs de deuren te gaan om groenten te verkopen. Daarmee verdient hij nauwelijks genoeg om zijn drie dochters en zijn vrouw te onderhouden. Arpona kan dankzij het sponsorprogramma naar school en ook haar zussen gaan naar school. In 2019 leende haar vader geld om een gemotoriseerde riksja te kopen. Dankzij die investering steeg zijn inkomen. Tijdens de maandenlange lockdowns in de coronajaren daalde zijn inkomen echter sterk.
‘Niet in onze hand’
De Ray’s begonnen 2022 optimistisch. De moeilijke coronaperiode konden ze afsluiten. Maar al snel zagen ze de prijzen op de markt stijgen. Een kilo rijst kost tegenwoordig 0,73 euro. Dat was voorheen zo’n 50 eurocent. Ook werden Arpona’s moeder en zus ziek, waardoor haar vader geld moest lenen om de behandelingen te betalen. Daar bovenop ging de motor van de riksja kapot. Zonder geld voor de reparatie duwt Arpona’s vader de riksja door de straten. De familie Ray is niet de enige familie die moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen. Partnerorganisatie CSS ziet veel gezinnen worstelen: ‘De normale gang van zaken in gezinnen wordt door de prijsstijgingen belemmerd.’ Hoewel de familie Ray hard werkt om het hoofd boven water te houden, weten ze dat het uiteindelijk niet in hun hand is. ‘Elke dag bidden we tot God en vragen we of Hij deze kritieke situatie wil veranderen,’ sluit Arpona af.
Verhoging sponsorbijdrage
De afgelopen zes jaar lukte het om de sponsorbijdrage gelijk te houden. Bovenstaande situaties schetsen de noodzaak om de maandelijkse sponsorbijdrage te verhogen. In veel van onze projectlanden zijn de kosten voor levensonderhoud fors gestegen. De beschikbaarheid van voedsel nam in veel landen af, zeker na de Russische inval in Oekraïne. Met een iets hogere bijdrage per kind kunnen onze partnerorganisaties de gezinnen beter helpen en kinderen in het programma hetzelfde bieden als voorheen. Daarnaast kunnen we de docenten goed blijven ondersteunen en zo kwaliteitsonderwijs
bieden. Sponsors: weet dat uw bijdrage veel waard is. Heel hartelijk dank voor uw steun!