Ook het werk van Woord en Daad wordt beïnvloed door het coronavirus. Partners wereldwijd merken de impact ervan op hun werk. Samen met hen blijven we zoveel mogelijk ons werk uitvoeren, om onze naaste te bereiken. Samen met u als trouwe achterban willen we er voor hen zijn. Samen verbonden, juist nu!
Via de onderstaande kaart komt u op de pagina waar u per land de impact kunt zien. In onderstaande blog leest u over het laatste nieuws, wereldwijd. In dit statement vertellen we u wat per programma de invloed van het coronavirus is.
Lessen via Telegram in Ethiopië
In Ethiopië zijn de scholen nog steeds helemaal gesloten. Onze partner in Ethiopië, Hope, is dus druk met het thuisonderwijs. Naast de onderwijslessen die via de televisie en radio door de overheid gegeven worden, heeft Hope een Telegram-account om samenvattingen, opdrachten en werkbladen te delen. Een mooie innovatieve manier om ook met elkaar aan de slag te zijn!
Hope merkt ook dat veel gezinnen te weinig te eten hebben in deze tijd. De kinderen kregen altijd een maaltijd op school, maar dit kan nu niet meer. Daarom deelden ze in April zakken Teff uit, dat is het graansoort wat gebruikt wordt om Injera te maken: de maaltijd die de kinderen altijd op school krijgen. Naast de Teff delen ze zeep uit: hygiëne is nu belangrijker dan ooit. ‘Met alle dingen die nu niet kunnen, willen we er juist wél zijn’, aldus Hope.
‘Met Gods hulp gaat de crisis voorbij en zullen we meer dan overwinnaars zijn.’
De Colombiaanse Catherine Ruez Pedroza (27) uit Cartagena volgt een opleiding voor hotelmanager bij onze partner Conviventia. Ze was nog maar net begonnen met een stage als receptioniste in het Casa Tere Boutique Hotel, toen Covid-19 roet in het eten gooide. Zo vlak voor Hemelvaartsdag deelt ze met ons hoopvolle woorden: ‘Met Gods hulp gaat deze crisis voorbij!’ Lees haar verhaal hier.
Themalessen online voor de basisschool!
Het coronavirus vastgesteld in vluchtelingenkamp Bangladesh
Dat ook de overvolle Rohingya-vluchtelingenkampen getroffen zouden worden door het coronavirus was volgens specialisten onvermijdelijk, ondanks alle quarantainemaatregelen. In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld zitten bijna 1 miljoen Rohingya uit Myanmar. Partnerorganisatie CCDB is daar actief met de toegang tot schoon water en de distributie van hygiënekits en sanitair. Nu belangrijker dan ooit!
Er zijn grote zorgen. Sociale afstand is onmogelijk en de gezondheidszorg in deze kampen is heel beperkt. Lees er meer over in dit artikel van het Parool.
Bidt u met ons mee voor de mensen in deze kampen en onze partner CCDB?
Update: 15 mei
10:25
Nieuwe kidsvideo over bijen in Oeganda
Juf Ineke heeft weer een nieuwe kidsvideo opgenomen, waarin ze dit keer een verhaal vertelt van een bijenhouder in Oeganda. Kijk je weer mee?
Morgen wordt de eerste kidsvideo ok uitgezonden bij de Reformatorische omroep! Iedere zaterdag om 19:00 zenden ze een kidskwartier uit van Woord en Daad. Wil je meekijken? Klik hier!
Update: 14 mei
09:54
Online lessen beschikbaar! Bekijk hier de promo:
Update: 13 mei
14:54
Colombia: Wat kun je leren van een crisis als deze?
Update: 12 mei
21:15
Update: 11 mei
12:15
Nederland: de eerste online lessen beschikbaar!
Hoe breng je het leven van jongeren aan de andere kant van de wereld dicht bij de jongeren in je klas? En hoe bedenk je steeds weer een interessante, digitale les? In deze bijzondere tijd, waarin de leerlingen thuiszitten, is het een uitdaging om verbonden te blijven. Als Woord en Daad komen we daarom graag online naar jullie toe: via digitale lessen. Bekijk de eerste hier met als thema: armoede, kan ik er wat aan doen?
09:55
Nederland: Enkele winkels deze week weer open!
Update: 7 mei
10:30
Filipijnen: ‘Elke week ontvangen de kinderen voedselpakketten met rijst, vis, groente, melk, vitamines en hygiene kits.’
Update: 1 mei
12:05
Oeganda: een begroeting duurt nu geen 3 minuten, maar 3 seconden
‘De straten zijn verlaten, de avonden stil. De Afrikaanse manier van begroeten duurt normaal 3 minuten, nu zeggen we alleen nog ‘hoi’. In plaats van een knuffel, zwaaien we naar elkaar.
Te midden van dit alles weten we: God heeft de leiding. Juist nu ervaren we Zijn kracht. We passen ons aan. De manier waarop we werken, denken, plannen, liefhebben, delen, communiceren etc. Laten we trouw blijven aan Gods leiding!
– Rev Nelson (Oeganda)
Update: 30 april
18:45
Het coronavirus raakt ondernemers, dichtbij en ver weg. Ook het bedrijf van Emelina is gesloten. Lees hoe het virus haar bedrijf lam legt:
Update: 29 april
20:15
Kijk de online sponsoravond terug!
Regelmatig organiseren we sponsoravonden, maar vanwege COVID-19 kan dat nu niet. Vrijdag 24 april 2020 organiseerden we daarom een online sponsoravond! Jaco Ottevanger (Programmaleider Educatie & Sponsoring) ging in gesprek met Elizabeth Canon (Manager Sponsoring, Conviventia Colombia).
Update: 28 april
20:33
Sport for Others verzet naar 2021
Op de persconferentie van vorige week dinsdagavond is meegedeeld dat evenementen in Nederland tot in ieder geval 1 september niet door mogen gaan vanwege corona. Daarom hebben we moeten besluiten om Sport for Others te verzetten naar 2021.
Update: 25 april
09:17
Leestip: ‘Door corona dreigt nu een hongerpandemie’
‘De boodschap is even helder als onheilspellend,’ schrijft het RD. ‘Een hongersnood „van Bijbelse omvang” dreigt. Als er niets gebeurt, zullen wereldwijd meer dan een miljard mensen aan voedselgebrek ten prooi vallen.’ Lees het artikel hier.
Update: 24 april
20:21
Elizabeth Canon, Colombia: ‘God is onze Hoop, Hij is erbij, wat er ook gebeurt.’
Tijdens een interessante webinar vertelt Elizabeth Canon, sponsormanager in Colombia, dat de impact van corona op het sponsorprogramma, de sponsorkinderen en het land groot is. Op de vraag wat de consequenties op lange termijn gaan zijn, geeft Elizabeth een bijzonder antwoord. ‘We weten dat het heel moeilijk wordt. We weten dat veel mensen zich zorgen maken hoe ze bijvoorbeeld aan voedsel moeten komen. Maar wat exact de gevolgen gaan zijn weten we niet. Wat we wel weten is dat we niet alleen zijn. God is erbij, Hij is onze Hoop. Voor ons is dit een onverwachte wending in Colombia, in de hele wereld. Maar voor Hem niet. We weten dat Hij erbij is, en we vertrouwen alleen op Hem! Juist nu bereiken we met die boodschap niet alleen de kinderen, maar hele gezinnen die thuis samen de bijbelstudie doen die wij hen sturen.
De uitdagingen zijn groot, maar Gods genade is groter.’
09:16
Lessen van over heel de wereld!
Binnenkort staan er lessen van onze voorlichters voor jullie als leerlingen en leraren online! Houd het in de gaten via: www.woordendaad.nl/scholen
Update: 23 april
15:13
Colombia: Ons sponsorprogramma is helemaal veranderd
‘Voor miljoenen in Colombia betekent deze pandemie en quarantaine dat ze geen inkomen hebben, geen eten. Wij kunnen de kinderen niet meer ontvangen op onze scholen en daar onderwijs en eten geven. We hebben het sponsorprogramma dus opnieuw invulling moeten geven’, vertelt Elizabeth. Benieuwd hoe dit er uit ziet? Vraag het haar tijdens de online sponsoravond, a.s. vrijdag om 19.30. Doe mee via: http://ow.ly/wGs850zmmBn
13:03
Nederland: Een online Koningsdag-veiling
De kringloopwinkel in Putten is dicht, maar dat weerhoudt de vrijwilligers er niet van om actief te zijn voor Woord en Daad! Bijvoorbeeld voor een creatieve, corona-proof, Koningsdag activiteit. Lees hier hun bericht:
‘Aankomende maandag 27 april is het Koningsdag. Helaas wordt het dit jaar op een andere manier gevierd dan voorgaande jaren. Koningsdag wordt een Woningsdag. Actviteiten zoals kleedjesmarkten, braderieën, vrijmarkten zullen dit jaar komen te vervallen. Kringloopwinkel ‘Het Lokaal’ uit Putten bedacht daarom een activiteit waarbij u vanuit uw huis kunt meedoen. Namelijk een online veiling. Op maandagochtend komen er diverse producten online op het marktplaats account van deze winkel. Mensen hebben tot 16.00 uur de mogelijkheid om te bieden op de producten. Vervolgens zal er contact worden opgenomen met de hoogste bieder om het product te komen ophalen. De opbrengst van deze veiling gaat naar een project van Woord & Daad voor armoedebestrijding. Voor meer informatie over deze veiling bekijk hieronder het filmpje of ga naar onze facebookpagina. ‘
Update: 22 april
20:34
Het werk gaat door! Lees hier over onderneemster Emelina:
Update: 21 april
13:34
Rina Molenaar: ‘Op naar het nieuwe normaal’
‘We moeten toe naar een „nieuw normaal”. Maar hoe zou dat eruit moeten zien, vroeg ik me af. Het kan toch niet zo zijn dat het nieuwe normaal weer diezelfde jachtige welvaartseconomie wordt, met als enige verandering dat we anderhalve meter afstand houden? Dan hebben we met elkaar bitter weinig geleerd…’
Lees hier de column van Rina Molenaar in het Reformatorisch Dagblad.
12:08
Filipijnen: Kate Micosa: ‘Ook in deze vreemde tijden vertrouwen we op God. Hij zal voorzien.’
Ook op de Filipijnen groeit het aantal patiënten snel: er zijn 6600 mensen besmet met corona. Kate Micosa, in 2019 te gast op de Werelddag, vertelt dat ook zij en haar gezin thuis zitten, de lockdown is recent weer met drie weken verlengt. Het is moeilijk voor veel gezinnen, maar Kate spreekt woorden van hoop: ‘Deze vreemde situatie deed me weer beseffen dat God echt aanwezig is en werkt in ons leven. Hoewel Covid-19 het inkomen van ons gezin sterk beïnvloedt, zijn we dankbaar voor de zegeningen die we via de overheid, de kerk en de partner van Woord en Daad (AMG Filipijnen) krijgen. Ons vertrouwen dat God zal voorzien wordt ook nu niet beschaamd. Daar kunnen we voor bidden en danken!’
Kate sluit af met ons te vertellen dat ze voor ons bidt, juist ook voor haar voormalig sponsorgezin in Nederland.
Kate en haar sponsors tijdens de Werelddag in 2019.
Update: 20 april
21:02
Burkina Faso: ‘Na de terroristen en de pandemie volgen nu de overstromingen. Bid voor ons.’
Josias Sanogo, directeur van onze partnerorganisatie in Credo, stuurde ons onderstaand filmpje door. Hij vroeg: ‘Bid alstublieft voor mijn land. Door de aanslagen van terroristen zijn meer dan 700.000 mensen op de vlucht geslagen en zitten nu in vluchtelingenkampen.Het coronavirus is hier een groot gevaar, maar zojuist is er nog een groot gevaar bijgekomen: de overstromingen van de eerste regens. De vluchtelingenkampen die u hier ziet worden weggespoeld.
Heere ontferm U over ons.’
08:28
NU.nl: ‘Honger dreigt voor miljoenen in Afrikaanse steden door lockdown’
We lezen er steeds meer over in het nieuws: de lockdown is voor veel Afrikaanse steden een ramp, omdat er bijna geen sociaal vangnet is voor al die mensen die nu verplicht thuis zitten. Met dreigende honger als gevolg. U las eerder in deze blog het verhaal van bijvoorbeeld Tsjaad en Oeganda.
Overleven in een sloppenwijk
Mensen in een sloppenwijk worden hard geraakt, ook omdat ‘social distancing’ daar eigenlijk onmogelijk is. De sfeer wordt ook grimmiger, bij het uitdelen van voedselpakketten ontstaan vaak rellen, omdat het voedsel helemaal niet voldoende is. Bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, waar Woord en Daad ook werkt. We lezen erover: ‘In de provincie Gauteng, waar Johannesburg en Pretoria liggen, had voor de lockdown al zo’n 16 procent van de 12 miljoen inwoners voedselhulp nodig. Nu komen daar nog eens miljoenen bij. “De realiteit is dat we het aantal arme en dakloze mensen hebben onderschat”, zei een woordvoerder van het ministerie voor Sociale Ontwikkeling.’
Update: 17 april
12:44
AMG India: ‘We kunnen dan wel geen les geven, we zijn meer nodig dan ooit!’
India is één van de landen waar Woord en Daad werkt die het zwaarst getroffen is door het coronavirus: de teller staat vandaag op 13.495 besmettingen. Dat dit aantal in het dichtbevolkte India snel toeneemt is geen verrassing. Via onze partner AMG India gaan veel sponsorkinderen naar school, maar die zitten nu allemaal thuis.
‘Het is schrijnend om te zien: de kinderen op onze scholen komen uit arme gezinnen, met ouders die werken als dagloonarbeiders, koelies, bouwvakkers, landarbeiders, riksja-trekkers en dienstmeisjes. Vanwege de dreiging van het oprukkende coronavirus en de door de regering opgelegde lockdown, kunnen ze niet naar buiten om te werken. Als ze dit wel doen worden ze door de politie met harde hand teruggedreven. Er is geen werk, maar er moeten wel extra maaltijden komen omdat de kinderen niet naar school gaan (waar ze altijd een maaltijd van ons krijgen). Juist daarom steunen we nog steeds deze gezinnen met de middelen die ze nodig hebben, want we vrezen voor de gezondheid en het leven van de kinderen. Juist nu hebben ze ons nodig.’
AMG India sluit af met de mooie woorden: ‘We geloven dat we op deze manier Christus’ mededogen voor de armen en kwetsbaren kunnen tonen en Gods liefde met hen mogen delen. Ook nu!’
Update: 16 april
15.45
Update: 15 april
10.43
Tsjaad: ‘We willen tenten neerzetten voor straatkinderen’
‘Deze situatie vraagt om extra aandacht voor de kwetsbaren. We willen langs de huizen gaan om de sponsorkinderen en hun familie bewust te maken van de gezondheidsrisico’s, daarom delen we een hygiëne kit uit. Het openbaar vervoer is verboden, dus moeten we met eigen voertuigen naar de regio’s.
We denken in het bijzonder nu aan de straatkinderen die nergens naartoe kunnen. Het coronavirus raakt hen het hardst. Onze wens is om tenten op te zetten waar ze kunnen slapen, om een plek te maken waar ze hun handen kunnen wassen en een maaltijd krijgen. Zo kunnen we er juist ook voor deze kwetsbare groep zijn.’
10.30
Burkina Faso: ‘lessen voorbereiden voor ná de crisis’
Hoe kun je het sponsorprogramma voortzetten als je ook niet meer bij de kinderen thuis mag komen? Gezondheid gaat voorop, dus moet onze partnerorganisatie CREDO in Burkina Faso creatief zijn. Ze hebben WhatsApp groepen aangemaakt met kinderen, scholieren en studenten, zodat ze toch in contact kunnen blijven.
Trainingen zijn uitgesteld, maar het werk gaat door via de mail en telefoon. Hoewel er nu geen les kan worden gegeven, kan er wel aan andere projecten worden gewerkt. De medewerkers delen voedselpakketten uit en zetten een lesprogramma op om de sponsorkinderen na de coronacrisis het juiste onderwijs te bieden.
Update: 14 april
15:45
Tsjaad: ‘Doordat zijn kind ziek was had hij geen eten voor zijn andere kinderen, en stond hij bij mij voor de deur.’
Over het algemeen is de situatie in Tsjaad stabiel, er zijn tot dusver 23 gevallen geregistreerd. Maatregelen zoals de sluiting van openbaar vervoer, non-foodbedrijven en de avondklok zijn nog steeds van kracht. Projectmanager van JobBooster Tsjaad, Hyacinthe Ndolenodji, zag afgelopen weekend daar de gevolgen van:
‘Afgelopen zaterdag stond mijn buurman voor de deur. Hij is automonteur en werkt in een wijk verderop in de stad. Alleen: daar mag hij al twee weken niet naartoe. Aangezien er in Tsjaad geen sociale vangnetten zijn, is het moeilijk om te overleven zonder werk. En toen kreeg het gezin van mijn buurman nog een andere grote uitdaging: zijn dochtertje werd ziek en moest naar het ziekenhuis. Al het geld wat hij nog had ging naar het ziekenhuis. Ten einde raad klopte hij bij mij aan, met de vraag of ik nog eten had voor zijn vrouw en andere 4 kinderen.’
De meest kwetsbare worden geraakt door stevige lockdowns. Denkt u aan hen in uw gebed?
09:15 Sprinkhanenplaag in Ethiopië kan, samen het coronavirus, leiden tot een catastrofe
In Oost-Afrika maakt men zich op voor een nieuwe sprinkhanenplaag. De eerste plaag heeft volgens de VN meer dan 200.000 hectare aan landbouwgrond en oogsten vernield. In Ethiopië, waar Woord en Daad ook werkt, heeft het geleid tot enorme verliezen in tarwe en mais.
Volgens de VN wordt de tweede golf van sprinkhanen mogelijk twintig keer zo groot als de eerste. Een ongekende dreiging voor de voedselvoorziening en het levensonderhoud in het gebied.
“De huidige situatie in Oost-Afrika blijft extreem alarmerend, zeker nu in Kenia, Somalië en Zuid-Ethiopië zich nieuwe zwermen vormen”, zegt de VN. De insecten kunnen vliegen zo’n 150 kilometer per dag, en eten in die periode net zoveel als hun eigen lichaamsgewicht. [bron: NOS]
Ook in Ethiopië zijn er verschillende maatregelen genomen tegen corona. Er zijn 74 gevallen bekend en dit aantal groeit. In combinatie met deze spinkhanenplaag kan dit leiden tot een catastrofe voor het land. Steunt u samen met ons de gezinnen in Ethiopië? Geef via het noodfonds.
Update: 13 april
18:45
Zonder het verdriet en de onzekerheid van medelanders te bagatelliseren, vroegen we ons af: maar wát als er niets te hamsteren valt? Als er geen IC-afdelingen zijn die vol kunnen raken, geen vergoeding vanuit de overheid voor geleden bedrijfsschade, geen ruimte om 1,5 meter afstand te houden? Wat als je in een vluchtelingenkamp woont, in een sloppenwijk, of in een arm dorp in een uitgestrekt, droog land?
Rina Molenaar, directeur-bestuurder van Woord en Daad, een christelijke ontwikkelingsorganisatie werkzaam in 23 landen wereldwijd, dacht ook over deze vragen na en schreef dit artikel voor De Grote Vragen.
Update: 10 april
12:45
Oeganda: Dusdanig strenge lockdown dat mensen overlijden
Gistermiddag werd Oeganda aangehaald in de liveblog van de NOS. De lockdown is er dusdanig streng dat ook zieken niet vervoerd mogen worden. Een zwangere vrouw slaagde er daardoor niet in het ziekenhuis te bereiken en overleed. Haar man vertelde dat ze overal had geprobeerd vervoer naar het ziekenhuis te vinden, maar niemand wilde haar meenemen. Dat zijn ook de signalen die we van onze partners in Oeganda horen: mensen zijn in paniek, bang voor het virus, maar minstens zo bang voor een hongersnood. Het vervoer en de markten liggen stil. Mensen kunnen veelal niet werken en dus geen geld verdienen. Ze eten nu hun gespaarde eten op, maar hoe zal het gaan als dit langer duurt?
Het bijenproject in Oeganda
Samen met diverse partners werkt Woord en Daad in Oeganda aan de versterking van de honingsector. Door het veranderende klimaat vallen oogsten tegen. Bijen houden biedt uitkomst. Imkers worden getraind en kunnen door hogere honingproductie hun inkomsten verhogen. De imkers worden gestimuleerd om (fruit)boompjes te planten. Naast nectar voor de bijen leveren de bomen extra voedsel op en houden ze water vast in de bodem. Dat is goed voor de biodiversiteit in het gebied. Afgelopen november was imker Akullo nog in Nederland om hier op de businessmeeting over te vertellen.
Maar: door de coronacrisis ligt het openbare leven stil, samenkomsten zijn verboden, het openbaar vervoer ligt plat en markten zijn gesloten. Dit heeft direct impact op dit project. De trainingen aan de imkers zijn stil gelegd. Omdat de opkopers de honing niet kwijt kunnen op de markt, is er geen geld om de imkers te betalen voor hun oogst. Dat heeft direct tot gevolg dat de imkers (veelal vrouwen uit de armste bevolkingsgroepen) geen inkomsten hebben. Geen inkomen en geen geld om hun gezin te eten te geven.
Bidt u mee voor deze imkers? En maakt u via ons noodfonds het mogelijk dat wij deze vrouwen kunnen blijven bereiken?
Update: 9 april
17:30
5 vragen over de impact van het coronavirus
De uitbraak van het coronavirus heeft wereldwijd grote gevolgen. Het snel oplopende aantal besmettingen noopt regeringen wereldwijd om verregaande maatregelen te nemen. In alle landen ligt het dagelijks leven, in meer of mindere mate, stil. Ook de projecten van Woord en Daad worden geraakt. We krijgen vaak de vraag hoe dat er in de verschillende programma’s uitziet, Vijf vragen en antwoorden geven meer duidelijkheid over de impact op ons werk. Lees het hier!
11:30
Nederland: Knutsel een Riksja met juf Ineke
Juf Ineke heeft weer nieuwe video voor de kinderen klaar staan. Deze keer kun je een riksja knutselen, een taxifiets uit Bangladesh. Bekijk ‘m hier!
10:00
Zuid-Afrika: ‘De enorme ongelijkheid is zichtbaar in de aanpak rond corona’
Zuid-Afrika is met 1845 bekende besmettingen één van de landen die het meest geraakt zijn door het coronavirus. Het land is in lockdown, maar zeker onder de arme bevolking verspreid het virus zich nog enorm snel. De grote townships in hoofdstad zijn zo dichtbevolkt, en volgens de berichten komt daar al weken geen water uit de kraan. Hoe houd je afstand in een wijk waar vanaf vroeg in de ochtend de zon al staat te branden op golfplaten daken, en huizen tegen het middaguur veranderen in bakovens? Dan is thuisblijven geen optie meer.
In de rijkere delen van het land blijven mensen thuis en kunnen ze zich houden aan de maatregelen. Maar voor de grote groep kwetsbare mensen is dit bijna onmogelijk. De reisbeperkingen zijn zo strikt dat men zich ook veel zorgen maakt over de toegang tot voedsel voor duizenden Zuid-Afrikanen.
Bidt u met ons mee voor dit kwetsbare land?
Update: 8 april
12:30
Luisterboek: Miss India (van Rina Molenaar)
De kringloopwinkel in Gorinchem komt met een leuk initiatief! Luister je mee naar ‘Miss India’?
Luister ook mee! Klik hier om naar de eerste aflevering te gaan.
9:45
Tsjaad: deze periode biedt naast uitdagingen ook kansen
In Tsjaad worden geen schoollessen meer gegeven en is het moeilijk om de leerlingen thuis te bereiken. Toch biedt het coronavirus ook kansen voor onze partnerorganisatie FDB. Er worden meer activiteiten georganiseerd voor de sponsorkinderen die in het opvangcentrum wonen.
Er is nu extra aandacht voor bewustwording: waarom is het zo belangrijk om goed met het milieu om te gaan? En om je handen te wassen? Daarnaast hebben begeleiders meer tijd om te luisteren naar de kinderen en psychosociale hulp te bieden.
Onze partnerorganisatie gebruikt deze tijd om na te denken over de toekomst van FDB. Ze willen graag hun schoolplein uitbreiden en zelf gewas verbouwen zodat ze zelfvoorzienend zijn en hier wat geld mee kunnen verdienen.
Tegelijkertijd is de financiële impact groot, want geplande activiteiten kunnen niet doorgaan. Zorgen en hoop gaan hand in hand.
Update: 7 april
18:35
Kocht u graag iets bij één van onze kringloopwinkels voordat zij hun deuren tijdelijk moesten sluiten? Geen nood: u kunt nog steeds online bij hen shoppen! Bekijk in dit artikel de verschillende verkoopalternatieven van de verschillende winkels op een rij.
11.00
Ethiopië: Miftah Seid MD: ‘Het grote gevaar van deze crisis’
Kent u hem nog? Miftah was afgelopen januari in Nederland te gast om tijdens de Werelddag zijn verhaal van hoop te vertellen. Als kind werd hij gesponsord door Nederlandse sponsors en hij is inmiddels dokter. In de ziekenhuizen ziet hij nu ook de coronapatiënten, het zijn er nu ‘nog maar’ 44. Maar Miftah vreest ook voor iets heel anders: ‘Ons ziekenhuis in Jimma was voorheen drukbezocht en vol. Alleen nu opeens zien we bijna geen patiënten meer met andere klachten dan corona. Doordat ze zo bang zijn voor het virus en thuis moeten blijven van de overheid, komen ze niet meer voor de zorg die ze zo hard nodig nodig hebben. Ik vrees voor de impact op mijn land, die veel groter gaat zijn dan de patiënten alleen.’
Bidt u mee dat het zorgsysteem in Ethiopië het vol zal houden en dat Miftah en zijn collega’s de zorg mogen blijven geven die zo nodig is, aan iedereen?
Update: 6 april
17.45
Sierra Leone: ‘De angst voor ebola heerst, hygiëne is nu prioriteit!
In Sierra Leone zijn momenteel 6 gevallen bekend van besmetting, maar het land heeft al vergaande maatregelen getroffen. En dat is niet gek, gezien ze nog terugdenken aan 5 jaar geleden, toen duizenden mensen overleden aan Ebola. Zoals u gelezen heeft zit het land in lockdown, de scholen zijn ook dicht. Maar onze partner CTF is wel aan de slag met hygienekits, want dat is nu belangrijker dan ooit!
10.30
Kringloopwinkels zoeken creatief naar oplossingen
De kringloopwinkels van Woord en Daad zijn dicht, maar daar laten verschillende kringloopwinkels zich niet door kisten! Kijk hier naar leuke voorbeelden uit Dordrecht en Zwanenburg. Loop gerust langs en draag zo bij aan de voortgang van het werk van Woord en Daad!
Update: 2 april
16.30
Lock down in Sierra Leone en de Filipijnen
De overheid van Sierra Leone heeft een lock down afgekondigd van 5 t/m 7 april. Jonathan, teamleider Educatie van EFSL, laat weten: ‘Ik hoop en bid dat God ons blijft leiden in deze wereldwijd turbulente tijd.’
Ook in de Filipijnen is er een lock down. Alle scholen en kantoren en kerken zijn gesloten. Het openbaar vervoer ligt stil, dus veel inwoners kunnen niet naar de markt of winkel. Hector (AMG Filipijnen) laat weten: ‘De meeste ouders werken om die dag te kunnen eten, maar nu verdienen ze niets. We hebben daarom voedselpakketten uitgedeeld aan alle families, ook de families waarvan het kind niet in het sponsorprogramma zit. We sturen ook lesmateriaal en Bijbelstudies naar de kinderen. Zo kunnen de families toch samenkomen rond de Bijbel!’
15:45
Maaltijden in Guatemala
Onze partnerorganisatie AMG Guatemala deelt voedselpakketten uit aan de sponsorkinderen en hun families. Er wonen ook sponsorkinderen in het opvangcentrum. Zij krijgen dagelijks in kleine groepen een verse maaltijd. Ook is er extra aandacht voor de hygiëne.
10:00
Leestip: ‘Virus treft arme harder dan rijke'(RD)
‘Virussen houden niet beleefd buigend halt voor de deuren der rijken en aanzienlijken. De Britse prins Charles heeft het coronavirus opgelopen, net als zijn landgenoot premier Boris Johnson. De vrouw van de Canadese premier, Sophie Trudeau, kreeg het.
In eerste instantie lopen wellicht juist mensen uit de betere kringen gevaar: zij reizen de wereld over en staan met veel anderen in contact. Maar op de langere termijn is het virus geen grote gelijkmaker. De armen zijn kwetsbaarder dan de rijken.
Dat geldt al in een land als de Verenigde Staten, maar helemaal in grote delen van het zuidelijk halfrond, zoals in Afrika. Als een land er tot een lockdown besluit, beginnen voor de onderlaag van de bevolking de problemen. Hoe moeten mensen die van de informele economie afhankelijk zijn nog de kost verdienen? En hoe houd je in een sloppenwijk afstand tot elkaar?’
Lees hier het hele artikel op de website van het Reformatorisch Dagblad.
Update: 1 april
17:30
Burkina Faso: ‘Een ontwrichtende werking’
Sinds vorig jaar is het aantal aanslagen in Burkina Faso snel opgelopen. De veiligheidssituatie is ernstig verslechterd. Enkele jaren geleden stond het land nog bekend vanwege de rust en vrede. Tegenwoordig is daar niets meer van over. Mannen en vrouwen, kinderen en bejaarden, overheidsfunctionarissen en burgers, christenen en moslims; niemand is veilig voor extremistische terroristen. In korte tijd maken ze zoveel mogelijk slachtoffers. Bovenop de terreurdreiging komt de impact van de corona-crisis. De onzekerheid en het gevoel van onveiligheid heeft een ontwrichtende werking op de vreedzame bevolking.
Het land telt het grootste aantal besmettingen in West-Afrika en de zwakke gezondheidszorg kan een grote toestroom van patiënten niet aan. Juist hier is preventie cruciaal, maar ook een extra uitdaging. Naast voedselpakketten worden ook kits voor effectieve sanitaire hygiëne uitgedeeld. Deze pakketten bestaan onder andere uit desinfecterende gel en zeep.
Lees meer over de nood in Burkina Faso en de aanpak van onze partners.
12:30
Colombia: ‘Gezinnen die al kwetsbaar waren hebben nu geen inkomen meer’
In Colombia neemt het aantal geïnfecteerde patienten snel toe. Er zijn nu ongeveer 1000 gevallen bekend. De verwachting is dat het werkelijke getal veel hoger zal liggen. Missy Christie, directeur van onze partner Conviventia in Colombia, deelt met ons het volgende:
‘We proberen zoveel mogelijk in contact te blijven met onze leerlingen die thuis aan het werk zijn. En niet alleen voor thuisonderwijs, maar voor de grote nood die nu in sommige gezinnen is ontstaan. Het zijn juist die kwetsbare gezinnen die nu het hardst worden getroffen. Vaak verdient de man slechts genoeg om voor het eten van die dag te zorgen, en nu het land in lockdown is hebben velen geen werk. We hebben al aan verschillende gezinnen met kleine kinderen een voedselpakket uitgedeeld, om in de hoogste nood te voorzien.’
Veel bedrijven hebben het moeilijk, ook in Colombia. Conviventia werkt daarom samen met de lokale supermarkten om in de nood van gezinnen te voorzien. ‘Het is duidelijk dat we nog maar aan het begin staan. Als Conviventia zijn we bezig om vrijwilligers door het hele land te trainen (uiteraard online), om klaar te staan als de nood groter wordt. We betrekken daarbij de plaatselijke kerken, want dit is het moment dat we elkaar zo hard nodig hebben.’
Beelden van het thuisonderwijs in Colombia:
Update: 31 maart
12:30
Artikel: De corona-pandemie in ontwikkelingslanden
‘Wat ik vanuit alle landen voel, is de angst voor een grote uitbraak in combinatie met de kwetsbare zorgsystemen. Mensen weten: als dit losbreekt, is er geen ic-bed voor mij. Dat is de grote angst en daarom zijn alle straten in India nu ook compleet verlaten. Mensen kunnen niet ziek worden.’ Rina Molenaar tegenover Vice Versa, over de impact van corona op ontwikkelingslanden.
11:00
Nederland: Veertig organisaties roepen overheid op tot internationale solidariteit
Gisteren heeft Woord en Daad, samen met tientallen andere organisaties, het kabinet opgeroepen tot internationale solidariteit. Het coronavirus raakt de meest kwetsbaren het hardst, juist nu het virus ook ontwikkelingslanden heeft bereikt. Goede gezondheidssystemen en sanitaire voorzieningen ontbreken daar vaak. Ook zal het virus een negatieve impact hebben op de voedselvoorziening.
Verderop in dit liveblog kunt u voorbeelden vinden, hoe dat gaat in landen waar Woord en Daad actief is en hoe onze partners daarmee omgaan.
Wij roepen de overheid op om ontwikkelingslanden en de maatschappelijke organisaties die daar actief zijn ruimhartig te steunen en om bij te dragen aan een internationaal noodfonds van de VN om deze pandemie aan te pakken.
Samen verbonden, juist nu!
Update: 30 maart
17:30
Verbonden met Guatemala
We krijgen berichten van kinderen ver weg die voor ons in Nederland bidden, maar horen ook dat mensen in Nederland voor hen bidden. Zo zagen we dit bericht voorbijkomen van Arenda Rijneveld, die januari jl. Guatemala bezocht. Ze schrijft er het het volgende over:
‘Zie je de glimlach op het gezicht van deze kinderen? Dit was een paar maanden geleden. Zou deze glimlach nu nog steeds te zien zijn? Voor deze kinderen is school vaak de enige veilige plek. Ze leven in een gevaarlijke wijk van Guatemala-stad. Een plaats met weinig middelen, soms zelfs geen eten. Ook zij kunnen nu niet naar school. Voor hen is het een extra moeilijke tijd, waarin zij minder eten krijgen, soms helemaal niet over het Evangelie horen en tijdelijk (wie weet hoe lang?) geen veilig plek hebben waar ze altijd welkom zijn. Bid je met mij voor alle 8000 kinderen van AMG Guatemala?’
15:30
Kan ik nog post versturen naar mijn sponsorkind?
Juist in deze onzekere tijd is het krachtig om contact te houden met uw sponsorkind en verbonden te zijn. Veel medewerkers van onze partnerorganisaties werken echter vanuit huis en kunnen de post op dit moment niet in ontvangst nemen en doorgeven aan uw sponsorkind. Bovendien heeft het coronavirus ook impact op postbedrijven.*
Wij raden u daarom aan een brief of kaart te versturen via onze sponsortool. Zodra de situatie is verbeterd, sturen we deze post naar uw sponsorkind. Zo weet u zeker dat de post aankomt!
*Dit geldt vice versa ook voor post van uw sponsorkind. Doordat de scholen gesloten zijn, kan het langer duren voordat u bericht ontvangt.
14:30
AMG Haïti: de scholen zijn gesloten
In Haïti zijn nu ook besmettingen met het Coronavirus geconstateerd, daarom zijn de scholen gesloten. ‘Haïti heeft niet de nodige voorzieningen om deze pandemie aan te kunnen. We zijn erg voorzichtig en bidden veel.’
14:15
Tsjaad: ‘Ik bid dat de Almachtige God u zal beschermen’
Muriël laat weten dat ook in Tsjaad alle scholen en universiteiten zijn gesloten. Er zijn geen kinderen besmet met het coronavirus. Sponsorkinderen zijn thuis bij hun familie. Het opvangcentrum van Fondation Dieu Bénit is open voor de kinderen zonder veilige thuissituatie. Ze gaan niet naar school, maar de medewerkers zorgen voor hen.
‘We bidden voor jullie. Mag de Almachtige God u beschermen.’
Update: 27 maart
11:30
Nederland: Winkels gesloten, maar online gaan we door!
De Woord en Daad winkels zijn allemaal gesloten. Maar online gaan ze door, om zo het verschil te blijven maken voor de naaste ver weg. Lees alles over de online collectebussen in dit artikel.
Update: 26 maart
18:00
Oeganda: ‘Omdat we niet in groepen mogen werken kan er in dit plantseizoen weinig geplant worden’
Dominee Nelson uit Oeganda vertelt ons dat ook in Oeganda het openbare leven is stilgelegd. ‘Men mag niet meer met groepen van meer dan 3 personen bij elkaar komen. Er is dus ook geen openbaar vervoer meer.’
Dit heeft op het platteland van Oeganda nog een ander gevolg: ‘Normaal gesproken worden in dit seizoen de gewassen geplant. Alleen: dit gebeurt meestal door grote groepen vrouwen. Dat mag op dit moment niet, dus je ziet dat veel van deze gezinnen nu die inkomsten missen. Dit zijn veelal juist de arme en kwetsbare gezinnen, die dit hard nodig hebben.’
Dominee Nelson besluit zijn mail met: ‘We doen onze dagopening nu vanuit huis omdat we niet meer bij elkaar mogen komen, maar dat weerhoudt ons er niet van om te bidden, voor alle landen in de wereld.’
16:45
Bangladesh: ‘Alles om te voorkomen dat het virus verder verspreid’
Juliate K. Malakar van onze partnerorganisatie CCDB deelt met ons de situatie uit Bangladesh. ‘Omdat het virus steeds verder verspreid (we weten niet precies hoeveel mensen geïnfecteerd zijn doordat er niet veel testkits beschikbaar zijn) roept de overheid ook ons op om zoveel mogelijk thuis te blijven. We verwachten dat de nationale noodtoestand ieder moment kan worden uitgeroepen.’
CCDB heeft in de community’s waar ze werkt leaflets uitgedeeld met tips voor mensen om zich goed te beschermen tegen corona. Tips voor de hygiëne en social distancing. ‘We doen er met elkaar alles aan om te voorkomen dat het virus verder verspreid, want we weten dat onze gezondheidszorg dit niet aankan. Daarom willen we juist de kwetsbaren zoveel mogelijk beschermen!’
11:00
Urk: ‘Juist nu denken we aan onze sponsorkinderen!’
Van de school in Guatemala naar een school op Urk. De Dr. Maarten Lutherschool op Urk heeft 5 sponsorkinderen via Woord en Daad, onder andere een meisje uit Guatemala. Via een nieuwsbrief houden zij de ouders op de hoogte van nieuws over de sponsorkinderen. Deze maand doen zij de oproep: ‘We willen in deze onzekere tijd verbonden blijven met onze vijf sponsorkinderen en ze daarom laten weten dat we ze niet vergeten. Voor zover bekend zijn erop dit moment geen sponsorkinderen besmet geraakt. Laten we bidden voor onze sponsorkinderen en zo wereldwijd met elkaar verbonden zijn door het gebed.’
Samen verbonden, juist nu!
10:30
Guatemala: thuis aan de slag voor school
Update: 25 maart
17:30
Haïti: ‘De scholen zijn alweer dicht en de mensen zitten weer thuis. We vrezen een humanitaire ramp’
Gisteren lazen we al hoe Haïtianen moeite hebben om rust te vinden in hun roerige land, met weer een nieuwe crisis die aanstaande is. Louisenette E. Casseus, directeur van onze partnerorganisatie CRECH, deelt er het volgende over: ‘Na de lange periode van politieke onrust gingen de scholen in januari eindelijk weer open. Vanaf september waren ze door de vele rellen en de onrust gesloten. Veel mensen konden niet naar hun werk, het openbare leven lag plat. En nu, amper drie maanden later, zijn de scholen weer dicht en kan men opnieuw niet naar hun werk. Geen werk, geen inkomen, geen eten. We vrezen voor een humanitaire ramp.’
Extra kwetsbaar
Naast het werk wat er in Haïti op de scholen gebeurd, is Woord en Daad samen met de organisatie Restavek Freedom actief om kindslavernij in Haïti te stoppen. Roslyn Phillips, van Restavek Freedom, deelt het volgende: ‘Het is nu bijna onmogelijk om de kinderen in de gaten te houden, nu er geen school is en er weinig vervoer mogelijk is. We doen ons best de kinderen in hun huis te bezoeken, maar verschillende wijken kunnen we niet in. Toch blijven we doorgaan, ook bijvoorbeeld via ons netwerk van kerken. Want juist in deze situatie zijn de restaveks in de huizen heel kwetsbaar.’ Kwetsbaar voor mishandeling en misbruik, maar door slechte verzorging ook voor dit virus.
Bidt u met ons mee voor alle kinderen en gezinnen in Haïti?
11:00
Tsjaad: ‘Veel mensen werken hier vandaag voor hun eten voor vanavond. Als zij niet mogen werken, hebben ze geen eten…’
Ook in Tsjaad zijn er nu meerdere patienten met het coronavirus bekend. Om te voorkomen dat het virus zich snel verspreid zijn de scholen dicht, het openbaar vervoer ligt plat en alle winkels (exclusief supermarkten) zijn dicht. Steeds meer bedrijven moeten hun deuren sluiten en een volledige lockdown komt dichtbij.
Hyacinthe Ndolenodji, projectmanager van JobBooster in Tsjaad: ‘Deze maatregelen zijn natuurlijk goed om het virus in te dammen, alleen dit is dramatisch voor de arme bevolking, wat in Tsjaad de meerderheid is. Zij werken vandaag om vanavond brood op de plank te hebben. Als zij niet mogen werken, hebben ze vanavond geen eten. Deze mensen hebben niet genoeg geld over om nu een voorraad eten op te slaan. zij, en wij met hen, vrezen voor hun leven.’
Update: 24 maart
16:15
Burkina Faso: nauwelijks toegang tot zorg
Burkina Faso is met 75 besmettingen en vier doden één van de zwaarst getroffen landen in Afrika. Vanwege de onrust in het land is de gezondheidszorg gebrekkig en zal verdere verspreiding van het coronavirus rampzalig uitpakken.
Zorgverleners zijn niet opgeleid voor de behandeling van beademingsproblemen, en beschermende kleding en testapparatuur is er nauwelijks. Er zijn te weinig coronatesten beschikbaar en bovendien kunnen die maar op twee plekken in het land worden uitgevoerd.
De inwoners van Burkina Faso zijn bang voor de gevolgen die de verspreiding zal hebben. Wilt u voor ze bidden in deze moeilijke tijd?
12:50
Thuisonderwijs in Colombia
12:00
Haïti: ‘In Haïti kennen we geen rust. De enige rust die we hebben is in Jezus Christus.’
‘Namens AMG-Haïti wil ik jullie in Nederland bedanken voor jullie gebed,’ zo begint Dominee Sainvilus Point Du Jour zijn mail. ‘In Haïti hebben we door de jaren heen met verschillende soorten rampen en uitdagingen te maken gehad. Het is de één na de ander. Er is voor ons geen rust in Haïti. De enige rust, hoop en vrede die we hebben, is in Jezus Christus alleen. Wij vechten elke dag om allerlei tragedies te overleven. Ook nu is de situatie in Haïti kritiek. Er zijn nog niet veel gevallen van corona bekend, maar de overheid heeft al wel de scholen en het openbare leven stilgelegd. We maken ons zorgen, want als meer mensen het virus krijgen zullen de ziekenhuizen het niet aankunnen. We hebben geen zorgsysteem wat hier goed op kan reageren.’
Dominee Sainvilus Point Du Jour besluit zijn mail met de vraag of we met hen mee willen bidden dat het virus zich niet verder zal verspreiden in Haïti. ‘We bidden ook voor jullie in Europa en in Nederland. Laten we verbonden zijn en voor elkaar blijven bidden dat God dit virus zal stoppen.’
11:15
Guatamala: ‘Het zijn zware tijden, tijden waarin gebed hard nodig is.’
In Guatamala zijn de maatregelen ook weer opgeschroeft, nadat het aantal corona-patiënten toe genomen was. ‘Mensen mogen na 16:00 uur de straat niet meer op, en de winkels zijn maar 5 uur per dag open. Omdat de toevoer voor de winkels moeizaam gaat merken we direct impact op de prijzen. En dat heeft heftige gevolgen voor mensen van wie de baan nu op het spel staat en weinig te besteden hebben…’ Aldus Alex Orellana, van onze partner AMG Guatamala.
‘We proberen er voor deze gezinnen te zijn met noodpakketten. De kinderen willen we graag thuisonderwijs aanbieden, maar dit komt nog moeizaam op gang vanuit het ministerie voor onderwijs.’
Alex besluit: ‘Dank voor jullie gebed, we bidden ook voor jullie in Holland. het zijn zware tijden, tijden die vragen om reflectie en gebed tot onze God.’
Update: 23 maart
14:15
Voedselpakketten uitgedeeld op de Filipijnen
14:00
Voor de kids
Hebben de kinderen thuis even niets te doen? We hebben een mooi kidspakket gemaakt met o.a. een bouwplaat, kleurplaten en een ganzenbord. Maak bijvoorbeeld een leuke kleurplaat voor jullie sponsorkind. Ook zijn er leuke prijsjes te winnen. Bekijk het kidspakket hier!
12:00
Ondertussen zijn we in Nederland ook weer hard aan de slag. Na vanochtend extra gemotiveerd door de weekopening van onze directeur Rina Molenaar. Via een livestream natuurlijk.
10:40
Haïti – scholen gesloten
In Haïti zijn de scholen gesloten en samenkomsten van meer dan 10 personen zijn verboden. Op dit moment zijn er geen sponsorkinderen besmet geraakt. De school heeft geen mogelijkheden om thuisonderwijs te bieden, daarom krijgen de kinderen eerder Paasvakantie.
10:30
Bangladesh: ‘Laten we bidden!’
Alle scholen in Bangladesh zijn gesloten. Zo ver bekend is er geen sponsorkind besmet met het coronavirus. De kinderen ontvangen nog hun maaltijden en krijgen medische zorg als dat nodig is.
James Chowdhury (directeur onderwijs CSS): “Wilt u bidden voor de mensen in Bangladesh? We bidden ook dat u, uw familie, collega’s en vrienden veilig en gezond blijven. We bidden tot God dat Hij bij ons is in deze moeilijke tijd.”
10:15
Situatie in Nepal
Alle scholen en universiteiten in Nepal zijn gesloten t/m 13 april. Net als in Nederland worden kerkdiensten online uitgezonden en krijgen studenten online les. Docenten kunnen vanuit huis de lessen voorbereiden, maar ander personeel heeft onbetaald verlof op moeten nemen. Niet alle activiteiten kunnen doorgaan en financiële problemen dreigen. Een moeilijke boodschap om mede te delen!
Meena uit Nepal schrijft: “We hopen en bidden dat ondanks alles we ons kunnen richten op onze verantwoordelijkheden en ons leren verblijden in Hem. Laten we elkaar bemoedigen en tot Zegen zijn.”
Update: 21 maart
12:00
Nieuws uit Tsjaad
Ook in Tsjaad is er iemand positief getest op het coronavirus. Daarom is daar eveneens besloten om de scholen en de horeca te sluiten. Bidt met ons mee voor Tsjaad!
Update: 20 maart
11:30
Ook in Nederland gaan onze collega’s door met hun werk! Allemaal vanaf hun werkplek thuis. Kunnen we iets voor u doen? We horen het graag! #voeljeverbonden
Vanwege het coronavirus werken al onze collega’s thuis. Maar we zetten, samen met onze partners, ons werk zoveel mogelijk voort. Om er te zijn voor onze naaste ver weg en onze trouwe achterban in Nederland! Lees al ons actuele nieuws -> https://t.co/GEPW0513iJ pic.twitter.com/KZr5S11WPr
— Woord en Daad (@WoordenDaad) March 20, 2020
10:30
Nieuw uit de Filipijnen
Op de Filipijnen zijn alle scholen dicht. Zo ook de scholen van onze partners. Er zijn nog geen kinderen besmet die daar naar school gaan, alleen zijn er wel meerdere mensen besmet in de community ‘Manilla center’ waar veel kinderen wonen. Dit gebied is nu dus ook helemaal afgesloten voor bezoekers.
Eten en drinken kopen is een grote uitdaging, omdat het openbaar vervoer helemaal gestopt is. Voor veel mensen in de stad was dit hun vervoer om naar de markt te gaan. Gelukkig gaat de overheid hier nu speciale bussen voor inzetten, waarbij de maatregelen rondom afstand etc. in acht worden genomen.
Update: 19 maart
14:15
Zorgelijk nieuws uit Burkina Faso
Burkina Faso heeft de afgelopen periode veel uitdagingen gehad. Naast aanhoudende droogte kreeg het land te maken met aanvallen van jihadisten, waardoor de veiligheid ernstig aangetast werd. En nu grijpt ook het coronavirus snel om zich heen. Aline Ouédraogo – Napon, van onze partner uit Burkina Faso, deelt met ons: ‘Er is een plan ontwikkeld om goed te kunnen reageren op het virus, maar we weten dat er eigenlijk te weinig geld is, en ons zorgsysteem is zwak. We bidden om God’s wijsheid en genade in deze moeilijke tijd.’
Bidt u met hen mee?
12:30
Bericht uit Benin
In Benin zijn nog geen maatregelen genomen voor het onderwijs. Tot nu toe is geen enkele inwoner besmet met het coronavirus. De sponsorkinderen kunnen dus nog naar school. Ze volgen hun lessen en gaan naar de centra. Ook het postkantoor is open, dus sponsors kunnen post versturen!
09:45
Medeleven uit Sierra Leone
Deze morgen ontvingen we een hartverwarmende mail uit Sierra Leone. De boodschap van de directeur van onze partnerorganisatie CTF, Joan A Kamara, delen we graag met u.
‘Ook in Sierra Leone horen we het nieuws dat het Corona-virus jullie prachtige land teistert, en ons hart breekt als we daar aan denken. We bidden en hopen op troost en genezing voor jullie.
Momenteel is er in Sierra Leone nog geen enkel geval van coronavirus gemeld, maar de angst en paniek zijn overal aanwezig, aangezien mensen zich nog steeds het verwoestende effect van het ebolavirus in 2014 herinneren.
Ik weet dat woorden jullie pijn en angst niet kunnen wegnemen, maar we willen dat jullie weten dat we aan jullie denken. We houden van jullie en we zullen voor jullie bidden.
Onze gedachten en gebeden zijn bij hen die dierbaren verloren hebben door deze crisis, en we wensen hen vrede en troost terwijl ze door deze moeilijke tijd gaan.
Mag God Woord en Daad zegenen, en al de inwoners van Nederland.’
Update: 18 maart
16:15
Mooi nieuws! De laatste twee collega’s die nog op reis waren in Burkina Faso zijn veilig terug in Nederland.
Dankbaar!
Vanmorgen zijn de laatste twee reizende @WoordenDaad collega’s veilig uit Burkina Faso in Nederland aangekomen. #voeljeverbonden— RinaMolenaar (@RinaMolenaar) March 18, 2020
12:00
Bericht uit Guatemala
Ook in Guatemala heeft de president zware maatregelen afgekondigd. Het bedrijfsleven en de horeca ligt stil, de scholen zijn dicht. Onze partner AMG-Guatemala liet ons weten dat de reactie van veel Guatemalteken lijkt op die van veel Nederlanders: de schappen in de supermarkt waren in no-time leeg.
Ook AMG-Guatemala probeert zoveel mogelijk online les te geven, als de kinderen toegang hebben tot een laptop of smartphone. Omdat ze dat niet allemaal hebben, geven ze de kinderen ook werkboeken mee naar huis om hun huiswerk op te maken.
Alex Orellana van AMG Guatemala deelt met ons: ‘Dit gaat heel veel impact hebben op de gezinnen van de kinderen die bij ons op school zitten. Veel van hen hebben geen vaste baan en zullen in deze tijd weinig inkomsten hebben. daarnaast verwachten we dat de prijzen van producten zullen stijgen, zodat deze gezinnen straks helemaal geen inkopen meer kunnen doen. Wij zijn daarom nu bezig een programma op te zetten om binnen een paar weken deze gezinnen voedsel te gaan brengen, als we daar toestemming voor krijgen van de overheid.’
Bidt u mee dat AMG toestemming krijgt om in de toekomst deze gezinnen voedsel te geven?
9:00
Bericht uit Colombia
Ook in Colombia heeft de overheid besloten dat alle scholen en dagverblijven dicht gaan. De medewerkers van onze partnerorganisatie Conviventia in Colombia zijn druk bezig met het samenstellen, printen en verzenden van huiswerk voor alle sponsorkinderen. Zo kunnen ze het blok, dat tot 31 maart loopt, afmaken. De zomervakantie is vervroegd om later de lessen in te kunnen halen.
De vakscholing wordt zoveel mogelijk online voortgezet. Op deze manier kunnen de studenten up-to-date blijven.
De directeur van Conviventia, Missy Christie, stuurde ons: “Onze plannen zijn verstoord als nooit tevoren. Ik bid dat God onze harten wil vullen met vrede. Ik wens ook jullie wijsheid in deze onzekere tijd.”
Update: 17 maart
14:00
Directeur-bestuurder Rina Molenaar schreef een column voor in het RD over de impact van het coronavirus. “Afgelopen zaterdag dacht ik aan boer Salam uit Burkina Faso. Ik vroeg me af wat er met zijn land zou gebeuren als het virus daar zou uitbreken, waar, in tegenstelling tot in Nederland, het gezondheidssysteem zwak is en er niet altijd voldoende voedsel is. Ik dacht ook aan hem toen ik mijn wekelijkse boodschappen ging doen. De rij in de supermarkt was lang, veel schappen waren leeg en de karren overladen met boodschappen…’ Lees hier Rina’s column.
11:00
We krijgen van onze partners verschillende berichten binnen over de situatie in hun land. Deze delen we graag met jullie. Ook krijgen we van meerdere partners te horen dat ze met ons meeleven. Zo zijn we samen verbonden, juist nu!
Over de hele wereld leven partners van @WoordenDaad mee rond #Corona in Nederland. Zojuist een ontroerend bericht van onze sponsorpartner uit Tsjaad die elke avond met kinderen bidt: ‘Les enfants prie beaucoup pour vous chaque soir soyez bénis’ #nietalleen #voeljeverbonden
— RinaMolenaar (@RinaMolenaar) March 17, 2020
Situatie per land
Colombia
Alle scholen zijn gesloten t/m 20 april.
Ethiopië
Alle scholen zijn gesloten t/m 31 maart. Na deze periode ontvangen de kinderen extra lessen om de gemiste lesstof in te halen. De sponsorkinderen blijven hun maaltijden ontvangen. Gelukkig zijn er tot nu toe geen sponsorkinderen besmet geraakt. Het postkantoor is nog open, u kunt u brieven dus nog blijven sturen!
Haïti
Een dankpunt: in Haïti is nog niemand besmet met het coronavirus. De scholen zijn open. Hier wordt extra aandacht besteed aan hygiene.
Filipijnen
Alle scholen zijn gesloten t/m 14 april. De sponsorkinderen hebben voedselpakketten gekregen voor hun familie. Er zijn tot nu toe geen sponsorkinderen besmet geraakt. Het postkantoor is gesloten. We raden u daarom aan om uw sponsorpost na 14 april te versturen.
Sierra Leone
Gelukkig zijn er ook in Sierra Leone nog geen besmettingen met het coronavirus. In de buurlanden zijn wel gevallen bekend. De scholen en het postkantoor zijn nog open.
Guatemala
Alle scholen in Guatamala zijn gesloten. Onze partnerorganisatie AMG werkt vanuit huis.
India
De scholen van AMG India zijn open, de scholen van WD India zijn gesloten t/m 31 maart. Ze missen geen lessen, want het schooljaar is afgelopen. De kinderen bereiden zich met extra opdrachten voor op hun examens. Er zijn tot nu toe geen sponsorkinderen besmet geraakt en het postkantoor is nog open: u kunt dus uw brief nog sturen!
Burkina Faso
Zoals gisteren al gezegd zijn in Burkina Faso alle scholen zijn gesloten t/m 1 april. Er zijn tot nu toe geen sponsorkinderen besmet geraakt en het postkantoor is nog open.
Update: 16 maart
Hoe gaat Woord en Daad om met COVID-19?
Ons werk gaat zoveel mogelijk door, we willen er zijn voor onze naaste ver weg en onze achterban dichtbij. We doen ons werk voor mensen in ontwikkelingslanden, voor wie dit ook veel impact heeft. Juist daarom willen we onze projecten zoveel mogelijk door laten gaan, waarbij we er ondertussen alles aan doen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan.
In lijn met de maatregelen van de overheid werken alle medewerkers van Woord en Daad in Nederland thuis. Daarnaast zijn alle reizen uitgesteld. Onze partners komen de komende weken niet naar Nederland en wij gaan niet naar hen toe.
Welke impact heeft het virus op de projecten van Woord en Daad?
We bewaken met onze partners de voortgang van onze projecten en blijven zoeken naar mogelijkheden om onze doelgroep te bereiken. Dit is niet altijd makkelijk. Op de Filipijnen en in Ethiopië en Burkina Faso heeft de overheid bijvoorbeeld alle scholen gesloten om verdere verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Over de impact op de scholen waar sponsorkinderen zitten kunt u verderop in dit bericht lezen.
Als we nieuws uit andere landen ontvangen, kunt u dit via updates op deze pagina lezen.
Kan ik het kantoor van Woord en Daad nog bereiken met vragen?
Zeker. Woord en Daad blijft telefonisch bereikbaar op: 0183-611800 en via info@woordendaad.nl.
Ook uw contactpersoon bij Woord en Daad is (tenzij anders aangegeven) bereikbaar, omdat de collega’s thuis doorwerken. We staan u graag te woord!
Welke evenementen van Woord en Daad zijn geannuleerd?
Alle evenementen van Woord en Daad die tot 6 april zouden plaatsvinden, kunnen vanwege de maatregelen rondom COVID-19 niet doorgaan. Denk hierbij aan:
- De sponsoravonden met buitenlandse gasten.
- De vrouwenzang in Katwijk.
- De informatieavond van Sport for Others in Middelharnis.
- Lokale bijeenkomsten voor vrijwilligers betrokken bij winkels en comités.
- Lokale bijeenkomsten voor RegioOndernemers.
Als u twijfelt over de voortgang van het evenement waar u naar toe zou gaan, informeer dan even bij de organisator of bij één van onze collega’s via info@woordendaad.nl. Indien mogelijk worden de evenementen zoveel mogelijk naar een later tijdstip verplaatst.
Ik heb een spreker uitgenodigd van Woord en Daad. Kom hij of zij nog?
Het uitgangspunt is dat een bijeenkomst indien mogelijk verzet wordt naar een moment waarop het zowel voor sprekers als toehoorders veiliger is. Neem hiervoor even contact op met de spreker zelf.
Zijn de winkels van Woord en Daad open?
Nee, alle Woord en Daad winkels zijn vanaf 16 maart gesloten. Per week worden de ontwikkelingen gevolgd en bekeken of de winkels open gaan of gesloten blijven. Deze eerste week (van 16 tot 21 maart) zijn alle winkels gesloten.
Kan ik een gift geven aan het noodhulpfonds van Woord en Daad voor deze ontwikkelingen?
Zeker. Dit virus raakt iedereen, maar zeker ook de armen. Wij willen graag doorgaan met ons mooie werk. Geven kan daarom via NL64RABO03854 87 088.
Sponsoring
Hieronder leest u alle veelgestelde vragen met betrekking tot de voortgang van sponsoring.
Kan ik nog brieven schrijven naar mijn sponsorkind?
Ja, dat kan! Juist in deze onzekere tijd is het krachtig om contact te houden met uw sponsorkind en verbondenheid te ervaren. PostNL zet de bezorging van post, pakketten en andere zendingen vooralsnog voort. De meeste kantoren van onzepartnerorganisaties zijn nog open. Zij kunnen uw brieven dus in ontvangst nemen en doorgeven aan uw sponsorkind.
We moedigen u aan om uw post zelf naar uw sponsorkind op te sturen, omdat sponsorkinderen op die manier sneller hun post krijgen. Lukt dat niet, dan kunt u uiteraard uw brief of kaart ook opsturen naar kantoor of invullen via de sponsortool. Wij doen ons best de post zo snel mogelijk bij uw sponsorkind te krijgen.
Controleer bij PostNL of de verzending van uw brief nog mogelijk is.
Wat wordt er in het sponsorprogramma gedaan om verspreiding van COVID-19 te voorkomen?
Onze partnerorganisaties en de leerkrachten in het onderwijs doen wat ze kunnen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Op de scholen is extra aandacht voor hygiëne, goede sanitaire voorzieningen en ziektepreventie. Sponsorkinderen krijgen medische zorg wanneer dit nodig is. Zoals gezegd reizen we niet, om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.
In welke landen zijn de scholen momenteel gesloten?
Zoals eerder vermeld heeft de overheid van De Filipijnen maatregelen genomen om verdere verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Net als in Nederland zijn de scholen gesloten. De sponsorkinderen kunnen t/m 14 april 2020 geen onderwijs volgen. Zij ontvangen wel maaltijden, maar zijn thuis bij hun familie.
Ook de overheid van Ethiopië heeft besloten de scholen te sluiten t/m 31 maart 2020. Om de lessen in te halen zullen na deze periode doordeweeks en op zaterdag extra lessen worden gegeven. De sponsorkinderen ontvangen nog wel maaltijden.
Ook in Burkina Faso zijn de scholen dicht t/m 31 maart, de regering heeft strenge maatregelen afgekondigd voor bijvoorbeeld het handen schudden en samenkomsten.
Als we nieuws uit andere landen ontvangen, kunt u dit via updates op deze pagina lezen.
Is mijn sponsorkind getroffen door COVID-19?
Voor zover bekend zijn er op dit moment geen sponsorkinderen besmet geraakt met COVID-19. Wij blijven de komende periode in nauw contact met onze partnerorganisaties. Mocht uw sponsorkind of zijn/haar familie toch besmet raken, dan laten wij u dit persoonlijk weten.
We zullen deze pagina steeds aanvullen met de nieuwste informatie. Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het sponsorprogramma!
Bidt u mee?
In deze onzekere tijd weten we ons meer dan ooit afhankelijk van God. Bid daarom met ons mee, juist ook voor de meest kwetsbaren in de landen waar we werken. Zij hebben vaak al met veel uitdagingen te maken rondom bijvoorbeeld voedselschaarste en veiligheid. Laten we daarom aan hen denken nu dit virus ook bij hen zijn tol eist. Mooi om te merken dat dit ook wederzijds gebeurt: onze partnerorganisatie in Sierra Leone liet weten dat alle collega’s en schoolklassen bidden voor Nederland, dat we kracht krijgen om samen dit virus te weerstaan. Samen wereldwijd verbonden door het gebed!